Kjeld Morel om Baltic Pipe projektet: - Kend dine rettigheder

Henrik Sieben 30-07-2018 09:22:37
Kjeld Morel opfordrer kraftigt til, at man sætter sig grundigt ind i konsekvenserne, - inden man skriver under på aftale om Baltic Pipe. Foto: Dorte A. Petersen.
Grundforbedringskonsulent Kjeld Morel opfordrer lodsejere, der får Baltic Pipe på deres matrikel, til at sætte sig godt ind i deres rettigheder – inden der skrives under på noget.

Det er af største vigtighed, at man som lodsejer kender sine rettigheder og ved, hvad man bør tage forbehold for, vel at mærke inden der skrives under. 
Sådan lyder det fra statsautoriseret grundforbedringskonsulent Kjeld Morel, der mener, at lodsejere, der har udsigt til at få Baltic Pipe gasledningen på deres grund, i god tid inden de eventuelt skriver under på noget, ved præcis hvilke konsekvenser gasledningen kan få på deres og fremtidige ejeres råderet over jorden mange år frem i tiden – også når det gælder dræn, opførelse af eventuelle nye driftsbygninger, og dækning af omkostninger til eventuel rådgiver. 
- Man kommer nemlig ingen vegne, hvis man efter der er skrevet under, kommer og siger, det vidste jeg ikke.

Ikke nok

Som eksempel på forkert rådgivning nævner Kjeld Morel, at det ikke er korrekt, når et større firma siger, at man ikke behøver slå sine dræn til i forbindelse med Baltic Pipe bliver etableret. Det er ikke nok at dræn blot lægges i stenfaskine, for vandet finder ikke selv finder vej derfra. Derfor kan jeg kun anbefale, at man sikrer sig, at der bliver ført tilsyn med de samlinger, der bliver lavet.
Videre peger Kjeld Morel på, at det ikke er nok, at gasledningen kun lægges en meter i jorden: - Det betyder nemlig, at man efterfølgende ikke kan dræne hen over ledningen, da små dræn normalt ligger i 110-120 centimeters dybde, og de store dræn ligger i 150 centimeters dybde. Tilsvarende skal en frostfri vandledning ned i 90-100 centimeters dybde, og så er der ikke meget plads, at give af, hvis gasledningen ligger der, lyder advarslen.
Også hensynet til eventuelle fremtidige ejeres brug af jorden, herunder opførelse af nye bygninger, mener Kjeld Morel, bør være med i lodsejernes overvejelser.

Kjeld Morel har flere gode tips i LandbrugØst nummer 31, der udkommer torsdag den 2. august 2018.
 

 • Danish Crown skarpsliber strategien

  Målet for besparelser på indkøb løftes, en række administrative funktioner samles i Polen, og så udsættes byggeriet af et ny hovedkontor i Randers indtil videre.

 • 110 millioner i tilskud til staldmoderniseringer

  Landbrugsstyrelsen har åbnet for ansøgninger om tilskud til modernisering af kvægstalde for 2018. Der kan ansøges frem til den 13. december.

 • Stadig op ad bakke for el-motorvej i jorden

  Hvis man håbede på at få en løsning med jordkabler på el-motorvejen i Vestjylland, måtte man gå skuffet hjem fra tirsdagens informationsmøde i Ribe. Det er ikke teknisk muligt, lød det fra Energinet og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V).

 • Endnu intet salgssignal på raps

  Efter et par dages svækkelse kommer rapsprisen stærkt tilbage. Der er endnu ikke noget, der indikerer salg, men vi har nu fået et nyt, vigtigt prisniveau i nedadgående retning at forholde os til.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

- DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL DYRENE – Problemer med Biofilm og Bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det miljøvenlige desinfektionsmiddel NEUTHOX - også kaldet ECAvand, som tilsættes dyrenes drikkesystemer, og som er helt ufarligt for dyr og mennesker. Waterclean ApS har mere end 30 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning – Ét telefonopkald eller besøg koster ikke noget, men giver bedre vished!

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Se flere brochurer