Leje giver budgetsikkerhed

Søren Geert-Jørgensen 13-03-2018 08:00:59
Når der skal investeres i ny mejetærsker eller traktor – skal man så eje eller leje? Foto: Erik Hansen
Operationel leasing af maskiner vækker interesse hos landmænd.

Skal man eje eller leje sine maskiner fremadrettet? Et simpelt spørgsmål, der dog kræver grundige overvejelser, inden man kan træffe den rigtige beslutning.

Operationel leasing går i grove træk ud på, at man laver en for eksempel fem-årig aftale til en fast time- eller hektarpris, og efter aftalens udløb afleveres maskinen igen.

En sådan aftale giver budgetsikkerhed for ens nøglemaskiner, og samtidig fjerner man store beløb fra ens balance i virksomheden.

I VKST oplever vi en stigende interesse fra vores kunder for operationel leasing af især traktorer og mejetærskere. Det er især den faste timepris, som gør det interessant, og dermed den budgetsikkerhed, der ligger i aftalen.

Vi opfordrer til, at man undersøger markedet for operationel leasing inden den næste nye traktor eller mejetærsker købes. Typisk skal der et forholdsvist højt timeforbrug til for aftalen bliver interessant, når der sammenlignes med alternativet – køb af maskinen.

 • Landmand blev kendt radiostemme

  En tilfældighed gjorde, at Peter Nielsen fra Vesthimmerland blev radiokanalen P4’s »gennemsnitsdansker«.

 • Husk bag-landet, Mette

 • Fokus på image og sammenhold i Kronjylland

  Formand Christian Jensen lagde stor vægt på landbrugets behov for image-pleje i sin beretning på Landboforeningen Kronjyllands generalforsamling.

 • BL-kritik af ny bekendtgørelse er hørt på Christiansborg

  Udvidelsen af KO-kravene for fuglebeskyttelse til også at omfatte områder uden for Natura 2000 i en ny bekendtgørelse, har i de seneste uger modtaget heftig kritik fra Bæredygtigt Landbrug. Liberal Alliances ordfører tager nu sagen op internt i regeringspartierne, fortæller han.

 • Efterspørgslen efter korn vil ingen ende tage

  Uge efter uge viser opgørelsen over eksporten af afgrøder ud af USA, at der er en glubende appetit efter korn. Men prisen for majs og afgrøder generelt set har lige nu lidt svært ved at holde fast i de prispositive takter, grundet profithjemtagning af de spekulative kapitalfonde.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.