Gårdejer på Lolland: - Bægeret er fuldt, nu drukner vi

Henrik Sieben 03-02-2018 06:00:52
- Man skal huske, at kanalerne for 90 år siden blev etableret for at lede vandet væk. Ikke for at huse frøer og salamandre, pointerer Asger Lund.
Forsinkelses- og regnvandsbassiner langs Sydmotorvejen mangler vedligeholdelse, og det medfører vanvittige problemer for blandt andre Asger Lund.
- Når de mange forsinkelses- og vandbassiner langs motorvejen mangler vedligeholdelse, er det medvirkende til, at blot 25 millimeter regn får kanalerne her på Lolland til at gå over deres bredder. Det betyder oversvømmede marker, og samtidig er der risiko for fyldte kældre.
Sådan lyder det fra gårdejer Asger Lund, der driver planteavlsejendommen Grubbegaard i Majbølle ved Guldborg. Han har maskin-
fællesskab med sønnen Henrik og har godt 300 hektar under plov.
- Jeg har drevet landbrug her på ejendommen i 39 år. Jordboniteten er syv til ti, og vi har mulighed for at få nogle rigtig fine udbytter. Men ligesom potteplanterne i vindues-
karmen ikke konstant kan tåle at soppe i vand, så kan vores afgrøder på markerne heller ikke tåle det.
- Jeg har aldrig tidligere oplevet så store problemer med vand, og det er altså til trods for, at alle mine marker er drænet, og at jeg har selv bekostet anlæggelse af en pumpestation, for at lede vandet fra 30 hektar ud til Guldborgsund.
 

Lille træ midt i bassinet

- Det er et stort problem, når vandet i vores dræn ikke har frit udløb til de gravede og således menneskeskabte kanaler, og når vi samtidig kan se, at der ikke er plads til al det vand, der kommer fra motorvejen i de ellers berammede forsinkelsesbassiner.
- Det er ikke blevet bedre, efter vi fik motorvejen i 1988. Jeg vil anslå, at motorvejen fra Guldborgsundtunnellen til Sakskøbing med diverse pendlerpladser har et samlet asfalteret overfladeareal på cirka 50 hektar. Når alt det vand skal løbe af, og ikke kan løbe i forsinkelsesbassinerne, der er tilgroede, kan enhver se, hvor det havner.
- Bassinerne er fyldte med slam, og helt tilgroede med siv, rør, og pil. Ja i et af dem, står der nu faktisk et lille træ midt ude i bassinet.
 

Kritik af kommunen

Videre rejser Asger Lund en voldsom kritik af Guldborgsund Kommune, som han mener har tilsynspligten med forsinkelsesbassinerne.
- Gennem årene har jeg haft flere formænd for teknik og miljø i kommunen på besøg og forklaret dem problemstillingen, men der sker ikke noget. Jeg ved ærligt talt ikke, hvem der bremser for, at vi landmænd kan komme af med vandet fra vores marker.
- Vi hører meget om at grundvandsspejlet er stigende og nogle steder ligger meget højt. Vores dræn på markerne kan også aflede det, men det kræver, at hovedkanalerne er større, og at vi har mulighed for at lede det – eksempelvis via pumpestationen – videre ud i Guldborgssund. Kapaciteten er til det på pumpestationen.
- Man skal huske, pointerer han samtidig, at kanalerne for 90 år siden blev etableret for at lede vandet væk. Ikke for at huse frøer og salamandre.
 • Sidste år med store tilskudspuljer

  Projektkoordinator Ellen Friche Nielsen opfordrer landmænd til at ansøge om tilskud nu, hvis man har byggeplaner. 2018 bliver nemlig sidste år med store landdistriktspuljer.

 • Traktorklub køber jord for at bevare det årlige sommertræf

  Motor- og traktorklubben Jylland vil købe jorden i Kongensbro mellem Silkeborg og Bjerringbro, som hvert år danner rammen om deres sommertræf. Ind til videre har 300 mennesker spyttet penge i ideen og indsamlet 720.000 kroner for at bevare det årlige sommertræf.

 • Optræk til optur i afgrødepriserne?

  Foråret nærmer sig og det har fået køberne på afgrødemarkedet frem i lyset. Det fremgår af aktiviteten på eksportmarkedet, hvor efterspørgslen efter hvede, majs og soja overrasker. Derfor er der grund til at tro på lidt stigende afgrødepriser frem mod høst.

 • Bæredygtigt Landbrug blæser til kamp mod udkast til nye KO-regler

  Bæredygtigt Landbrug opfordrer sine medlemmer til at indsende høringssvar til Landbrugsstyrelsen, der er ved at ændre reglerne for krydsoverensstemmelse (KO). Reglerne risikerer at få store konsekvenser, mener foreningen, da der kan komme KO på §3-arealer.

 • Mest brændstofeffektive firecylindrede traktor

  Case IH kan – efter en test hos tyske DLG – nu kalde sin Maxxum 145 Multicontroller traktor for den mest brændstoføkonomiske firecylindrede traktor.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.