Gårdejer på Lolland: - Bægeret er fuldt, nu drukner vi

Henrik Sieben 03-02-2018 06:00:52
- Man skal huske, at kanalerne for 90 år siden blev etableret for at lede vandet væk. Ikke for at huse frøer og salamandre, pointerer Asger Lund.
Forsinkelses- og regnvandsbassiner langs Sydmotorvejen mangler vedligeholdelse, og det medfører vanvittige problemer for blandt andre Asger Lund.
- Når de mange forsinkelses- og vandbassiner langs motorvejen mangler vedligeholdelse, er det medvirkende til, at blot 25 millimeter regn får kanalerne her på Lolland til at gå over deres bredder. Det betyder oversvømmede marker, og samtidig er der risiko for fyldte kældre.
Sådan lyder det fra gårdejer Asger Lund, der driver planteavlsejendommen Grubbegaard i Majbølle ved Guldborg. Han har maskin-
fællesskab med sønnen Henrik og har godt 300 hektar under plov.
- Jeg har drevet landbrug her på ejendommen i 39 år. Jordboniteten er syv til ti, og vi har mulighed for at få nogle rigtig fine udbytter. Men ligesom potteplanterne i vindues-
karmen ikke konstant kan tåle at soppe i vand, så kan vores afgrøder på markerne heller ikke tåle det.
- Jeg har aldrig tidligere oplevet så store problemer med vand, og det er altså til trods for, at alle mine marker er drænet, og at jeg har selv bekostet anlæggelse af en pumpestation, for at lede vandet fra 30 hektar ud til Guldborgsund.
 

Lille træ midt i bassinet

- Det er et stort problem, når vandet i vores dræn ikke har frit udløb til de gravede og således menneskeskabte kanaler, og når vi samtidig kan se, at der ikke er plads til al det vand, der kommer fra motorvejen i de ellers berammede forsinkelsesbassiner.
- Det er ikke blevet bedre, efter vi fik motorvejen i 1988. Jeg vil anslå, at motorvejen fra Guldborgsundtunnellen til Sakskøbing med diverse pendlerpladser har et samlet asfalteret overfladeareal på cirka 50 hektar. Når alt det vand skal løbe af, og ikke kan løbe i forsinkelsesbassinerne, der er tilgroede, kan enhver se, hvor det havner.
- Bassinerne er fyldte med slam, og helt tilgroede med siv, rør, og pil. Ja i et af dem, står der nu faktisk et lille træ midt ude i bassinet.
 

Kritik af kommunen

Videre rejser Asger Lund en voldsom kritik af Guldborgsund Kommune, som han mener har tilsynspligten med forsinkelsesbassinerne.
- Gennem årene har jeg haft flere formænd for teknik og miljø i kommunen på besøg og forklaret dem problemstillingen, men der sker ikke noget. Jeg ved ærligt talt ikke, hvem der bremser for, at vi landmænd kan komme af med vandet fra vores marker.
- Vi hører meget om at grundvandsspejlet er stigende og nogle steder ligger meget højt. Vores dræn på markerne kan også aflede det, men det kræver, at hovedkanalerne er større, og at vi har mulighed for at lede det – eksempelvis via pumpestationen – videre ud i Guldborgssund. Kapaciteten er til det på pumpestationen.
- Man skal huske, pointerer han samtidig, at kanalerne for 90 år siden blev etableret for at lede vandet væk. Ikke for at huse frøer og salamandre.
 • Danish Crown skarpsliber strategien

  Målet for besparelser på indkøb løftes, en række administrative funktioner samles i Polen, og så udsættes byggeriet af et ny hovedkontor i Randers indtil videre.

 • 110 millioner i tilskud til staldmoderniseringer

  Landbrugsstyrelsen har åbnet for ansøgninger om tilskud til modernisering af kvægstalde for 2018. Der kan ansøges frem til den 13. december.

 • Stadig op ad bakke for el-motorvej i jorden

  Hvis man håbede på at få en løsning med jordkabler på el-motorvejen i Vestjylland, måtte man gå skuffet hjem fra tirsdagens informationsmøde i Ribe. Det er ikke teknisk muligt, lød det fra Energinet og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V).

 • Endnu intet salgssignal på raps

  Efter et par dages svækkelse kommer rapsprisen stærkt tilbage. Der er endnu ikke noget, der indikerer salg, men vi har nu fået et nyt, vigtigt prisniveau i nedadgående retning at forholde os til.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

- DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL DYRENE – Problemer med Biofilm og Bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det miljøvenlige desinfektionsmiddel NEUTHOX - også kaldet ECAvand, som tilsættes dyrenes drikkesystemer, og som er helt ufarligt for dyr og mennesker. Waterclean ApS har mere end 30 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning – Ét telefonopkald eller besøg koster ikke noget, men giver bedre vished!

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Se flere brochurer