Tørke: Vandløbsstatus

Henrik Sieben 04-08-2018 07:00:08
Forrest i billedet Rune Hylby, i gang med elektrofiskeri, fotograferet, mens der stadig var høj vandstand i vandløb og åer. Foto: Privat.
Med baggrund i en historisk tør sommer, har LandbrugØst har spurgt Rune Hylby fra Den sjællandske Grusbande, der arbejder med vand- og fiskepleje under Fishing Zealand, om en statusrapport for øer og vandløb.
– Sommeren 2018 vil gå over i historien som den varmeste, tørreste og deraf naturligt også den med mindst nedbør i mere end mands minde.
Det i modsætning til sommeren 2017, der var kold, blæsende og med store mængder nedbør. Sommeren 2017 bød flere steder på fyldte vandløb og åer, sommeren 2018 det modsatte: Fra flere sider lyder det, at vandstanden i åer og vandløb er meget lav, nogle steder nærmest ikke eksisterende – til skade for vandmiljøet, dyre- og fiskelivet.
Eller er det til skade, og hvordan står det aktuelt til med vandløbene? Er der stadig fisk, er der liv i åerne, og hvad har sommerens manglende nedbør af betydning for det fremadrettede liv i vores åer og vandløb.
Til at svare på det, har LandbrugØst talt med Rune Hylby, der er med i den såkaldte grusbande, der arbejder med vand- og fiskepleje som del af Fishing Zealand. Fishing Zealand består af en række samarbejdspartnere, herunder Danmarks Sportsfiskerforbund, en række østdanske kommuner, og frivillige lystfiskere, med henblik på at udvikle lystfisketurisme og forbedre fiskemulighederne i hele regionen.
 

Hvordan ser det ud aktuelt og fremadrettet?

På spørgsmålet, hvordan Rune Hylby vil betegne vandstanden i vores vigtigste åer, blandt andre Susåen og Mølleåen, lyder det:
- Vandstanden i alle de sjællandske vandløb er dramatisk lav som følge af tørken. Mange af de små bække er udtørret og i de større vandløb er vandet stillestående og meget varmt. Allerede i april måned var vandstanden lav i Mølleåen. Det er ikke blevet bedre siden, og særligt Susåen og Mølleåen bliver ekstra hårdt ramt af tørken, idet fordampningen fra søerne blot gør det værre.
 
Læs hele artiklen med Rune Hylby i LandbrugØst nummer 32, der udkommer den 9. august.
 
 • Danish Crown skarpsliber strategien

  Målet for besparelser på indkøb løftes, en række administrative funktioner samles i Polen, og så udsættes byggeriet af et ny hovedkontor i Randers indtil videre.

 • 110 millioner i tilskud til staldmoderniseringer

  Landbrugsstyrelsen har åbnet for ansøgninger om tilskud til modernisering af kvægstalde for 2018. Der kan ansøges frem til den 13. december.

 • Stadig op ad bakke for el-motorvej i jorden

  Hvis man håbede på at få en løsning med jordkabler på el-motorvejen i Vestjylland, måtte man gå skuffet hjem fra tirsdagens informationsmøde i Ribe. Det er ikke teknisk muligt, lød det fra Energinet og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V).

 • Endnu intet salgssignal på raps

  Efter et par dages svækkelse kommer rapsprisen stærkt tilbage. Der er endnu ikke noget, der indikerer salg, men vi har nu fået et nyt, vigtigt prisniveau i nedadgående retning at forholde os til.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

- DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL DYRENE – Problemer med Biofilm og Bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det miljøvenlige desinfektionsmiddel NEUTHOX - også kaldet ECAvand, som tilsættes dyrenes drikkesystemer, og som er helt ufarligt for dyr og mennesker. Waterclean ApS har mere end 30 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning – Ét telefonopkald eller besøg koster ikke noget, men giver bedre vished!

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Se flere brochurer