Stubharvevalg i en tør tid

Redaktionen 10-08-2018 08:00:17
VKST holder onsdag den 5. september en maskindemonstration, hvor man blandt andet kan opleve flere Bednar-harver. Foto: Henrik Sieben

Af maskinkonsulent Christian Rabølle, VKST Planteavl

Dette års ufatteligt tørre forhold i hele landet har ikke kun påvirket dette års udbytter. Det risikerer også at gribe ind i udbyttepotentialet for næste års afgrøder.

Med de stenhårde og totalt udtørrede jorde, der skal etableres afgrøder i, kan det blive en svær start, uanset om der skal dyrkes vinterraps eller vinterhvede.

Mange af problemerne vil kunne løses med solide regnmængder over en periode. Og vi taler ikke blot om 10-15 millimeter, men om opblødende regn, som giver mulighed for en fornuftig bearbejdning af jorden. Og de regnmængder er der ikke udsigt til her primo august.

Forsøger man at bryde jordene op i dybden nu, vil mange redskaber trække kæmpe store jordklodser op. Klodser som er næsten umulige at bearbejde senere for at skabe såbed til raps eller vintersæd.

Såning og spiring af raps

Vi anbefaler derfor, at man kun gennemfører en øverlig harvning, der gør jorden modtagelig for regn. Nogle jorde er så faste, at en stor regnmængde vil skylle ned i lavninger og ikke umiddelbart trænge ned i jordprofilen.

Den øverlige harvning skal efterlade jorden med en jævn overflade uden knolde og gøre det muligt for eksempel at så raps, hvis/når den nødvendige regn kommer.

Det handler selvfølgelig langt mere om spiringstidspunktet end om såtidspunktet i år. Lige nu er der næppe noget sted i landet, hvor man kan være sikker på, at rapsen spirer lige efter såning.

Og igen – det kræver ikke blot 10-15 millimeter regn at få en rapsmark i gang. En beskeden mængde regn vil måske få rapsen til at spire, men planterne kan så dø ud, som vi så ofte har set det i sydeuropæiske lande, som er vant til de tørre og varme forhold.

Derfor er vores anbefaling, at man venter med såning af rapsen til efter, vi har fået betydende regn.
Læs mere i næste udgave af LandbrugØst

Demonstration

Onsdag den 5. september fra klokken 9 til 15 afholder VKST en stor demonstration af stubharver på det danske marked. Der er tilmeldt over 20 harver, så der bliver rig lejlighed til at sammenligne harvernes arbejde på dagen.

Demonstrationen foregår på Gisselfeld Kloster ved Haslev.

 

 • Danish Crown skarpsliber strategien

  Målet for besparelser på indkøb løftes, en række administrative funktioner samles i Polen, og så udsættes byggeriet af et ny hovedkontor i Randers indtil videre.

 • 110 millioner i tilskud til staldmoderniseringer

  Landbrugsstyrelsen har åbnet for ansøgninger om tilskud til modernisering af kvægstalde for 2018. Der kan ansøges frem til den 13. december.

 • Stadig op ad bakke for el-motorvej i jorden

  Hvis man håbede på at få en løsning med jordkabler på el-motorvejen i Vestjylland, måtte man gå skuffet hjem fra tirsdagens informationsmøde i Ribe. Det er ikke teknisk muligt, lød det fra Energinet og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V).

 • Endnu intet salgssignal på raps

  Efter et par dages svækkelse kommer rapsprisen stærkt tilbage. Der er endnu ikke noget, der indikerer salg, men vi har nu fået et nyt, vigtigt prisniveau i nedadgående retning at forholde os til.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

- DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL DYRENE – Problemer med Biofilm og Bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det miljøvenlige desinfektionsmiddel NEUTHOX - også kaldet ECAvand, som tilsættes dyrenes drikkesystemer, og som er helt ufarligt for dyr og mennesker. Waterclean ApS har mere end 30 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning – Ét telefonopkald eller besøg koster ikke noget, men giver bedre vished!

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Se flere brochurer