Bornholms Landbrug & Fødevarer får dispensation

Henrik Sieben 10-06-2018 08:00:16
Bornholms Landbrug & Fødevarer vil fremadrettet arbejde for mere bæredygtighed og økologi på solskinøen i Østersøen.
Trods Bornholms Regionskommunes beslutning om at al kommunal bortforpagtet jord skal dyrkes økologisk, får Bornholms Landbrug & Fødevarer dispensation til at dyrke en af kommunen lejet forsøgsmark konventionelt.
Med 12 stemmer for og 11 imod lykkedes det lige akkurat Bornholms Landbrug & Fødevarer at få en dispensation fra Bornholms Regionskommune, så en af kommunen forpagtet 7,5 hektar stor forsøgsmark ved Aakirkeby fortsat kan drives konventionelt.
Bornholms Regionskommune har ellers tidligere besluttet, at al bortforpagtet jord fremadrettet skal dyrkes økologisk, og dermed kom Bornholms Landbrug & Fødevarer i klemme.
Det gav hovedbrud i foreningen, for hvem forsøgsmarken er så vigtig – blandt andet fordi den indgår i landsforsøg, som man var bange for at miste. Derfor gik Bornholms Landbrug & Fødevarer i dialog med kommunen og kom med flere løsningsforslag for at få en dispensation.
 

Mere fokus på økologi

Et af forslagene lød på, at minimum halvanden hektar af forsøgsarealerne i fremtiden bliver anvendt til økologiske forsøg i 2025. Et andet forslag gik på, at 20 procent af den bornholmske landbrugsjord skal være økologisk dyrket; ligeledes i 2025, og endelig har foreningen tilkendegivet, at man vil påtage sig et større ansvar i forsøget på at udvide antallet af hektar, der er økologisk drevet.
Konkret bevirker det blandt andet, at man vil arrangere erfa-møder målrettet yngre landmænd, ligesom man vil søge at udvikle klippe-og solskinsøens landbrug i en mere bæredygtig og klimavenlig retning.
- Sidstnævnte fortsætter vi med uanset indgåelse af en forlængelse af forpagtningsaftalen eller ej, men vi går også meget gerne i en meget tættere dialog for at informere og lade os inspirere af, hvad Bornholms Regionskommune gerne ser os fokuseret på, lød det fra formanden Lars-Ole Hjort-Larsen til Bornholms Tidende, inden kommunalbestyrelsen igen skulle drøfte sagen.
 
Læs mere om Bornholms Landbrug & Fødevarer i LandbrugØst nummer 24.
 
 
 • Krybestrøm hæmmer køers trivsel

  Krybestrøm er et stigende problem, der ifølge elinstallatør skal tages alvorligt.

 • Jurist anbefalede indsigelser og høringssvar

  På et sommermøde på Borreby Gods ved Skælskør talte jurist i Bæredygtigt Landbrug varmt for indsigelser.

 • Nye stalde bliver godkendt på rekordtid

  Kommunernes sagsbehandlingstid for husdyrgodkendelser var i 2017 kortere end nogensinde før. Det glæder miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen, at landmændene hurtigt kan komme i gang med investeringer i nye stalde og udvidelser.

 • Olieprisen skal ned igen

  USA har lukreret godt på OPEC’s produk­tionsnedskæringer. Men nu vil blandt andet Iran skrue op for olieproduktionen igen og handelskrigen mellem USA og Kina kan gå hen og skade den globale økonomi og dermed sænke efterspørgslen efter olie på den lange bane. Dermed peger pilen lige nu ned for olieprisen.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Perstrup Beton Industri er en betonelementfabrik, der sammen med ØSB, Byggebjerg Beton, Svinninge Beton Industri og Abeo udgør virksomhederne i Industri Beton Holding A/S. Perstrup Beton Industri beskæftiger pt. ca. 100 medarbejdere. Virksomhederne i Industri Beton Holding A/S leverer alle slags betonelementtyper til renovering, ombygning eller til helt nye projekter til byggeriet. Vi tilbyder totalleverancer af komplette råhuse - inkl. projektering og montage. Yderligere producerer vi elementer til infrastruktur, tanke og landbrug.

Vækstaktuelt er vores landbrugsmagasin. I denne udgave kan du læse om præcisionsgødskning og mange andre spændende emner.

Se flere brochurer