Bornholms Landbrug & Fødevarer får dispensation

Henrik Sieben 10-06-2018 08:00:16
Bornholms Landbrug & Fødevarer vil fremadrettet arbejde for mere bæredygtighed og økologi på solskinøen i Østersøen.
Trods Bornholms Regionskommunes beslutning om at al kommunal bortforpagtet jord skal dyrkes økologisk, får Bornholms Landbrug & Fødevarer dispensation til at dyrke en af kommunen lejet forsøgsmark konventionelt.
Med 12 stemmer for og 11 imod lykkedes det lige akkurat Bornholms Landbrug & Fødevarer at få en dispensation fra Bornholms Regionskommune, så en af kommunen forpagtet 7,5 hektar stor forsøgsmark ved Aakirkeby fortsat kan drives konventionelt.
Bornholms Regionskommune har ellers tidligere besluttet, at al bortforpagtet jord fremadrettet skal dyrkes økologisk, og dermed kom Bornholms Landbrug & Fødevarer i klemme.
Det gav hovedbrud i foreningen, for hvem forsøgsmarken er så vigtig – blandt andet fordi den indgår i landsforsøg, som man var bange for at miste. Derfor gik Bornholms Landbrug & Fødevarer i dialog med kommunen og kom med flere løsningsforslag for at få en dispensation.
 

Mere fokus på økologi

Et af forslagene lød på, at minimum halvanden hektar af forsøgsarealerne i fremtiden bliver anvendt til økologiske forsøg i 2025. Et andet forslag gik på, at 20 procent af den bornholmske landbrugsjord skal være økologisk dyrket; ligeledes i 2025, og endelig har foreningen tilkendegivet, at man vil påtage sig et større ansvar i forsøget på at udvide antallet af hektar, der er økologisk drevet.
Konkret bevirker det blandt andet, at man vil arrangere erfa-møder målrettet yngre landmænd, ligesom man vil søge at udvikle klippe-og solskinsøens landbrug i en mere bæredygtig og klimavenlig retning.
- Sidstnævnte fortsætter vi med uanset indgåelse af en forlængelse af forpagtningsaftalen eller ej, men vi går også meget gerne i en meget tættere dialog for at informere og lade os inspirere af, hvad Bornholms Regionskommune gerne ser os fokuseret på, lød det fra formanden Lars-Ole Hjort-Larsen til Bornholms Tidende, inden kommunalbestyrelsen igen skulle drøfte sagen.
 
Læs mere om Bornholms Landbrug & Fødevarer i LandbrugØst nummer 24.
 
 
 • Agromek har næsten fyldte haller

  Blandt udstillerne på Agromek 2018 vil både være helt nye som Sip fra Slovenien og meget erfarne som danske BM Silo.

 • Fodring med reduceret grovfodermængde

  Mange mælkeproducenter står i en situation, hvor de enten allerede er i gang eller skal til at fodre med en lavere grovfodermængde og en reduceret fordøjelighed. En konsulent giver her et bud på, hvordan det kan løses.

 • Effekten af ammoniakbehandlet halm er lav og dyr

  Sommerens tørke har i år givet grønt lys til at ammoniakbehandle halm, men det skal gøres med omtanke, da den tørre halm i forvejen har en højere foderværdi. Samtidig er effekten af at ammoniakbehandle meget tør halm lavere end halm fra et »normalt« år.

 • Det ser godt ud for amerikansk korn

  Hvede og majs står godt i USA. Afgrødesituationen i USA er dermed den modsatte af her i Nordeuropa. Derfor er der en god grund til, at de amerikanske afgrødepriser fortsat er forholdsvis lave set i forhold til de europæiske afgrødepriser.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

- DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL DYRENE – Problemer med Biofilm og Bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det miljøvenlige desinfektionsmiddel NEUTHOX - også kaldet ECAvand, som tilsættes dyrenes drikkesystemer, og som er helt ufarligt for dyr og mennesker. Waterclean ApS har mere end 30 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning – Ét telefonopkald eller besøg koster ikke noget, men giver bedre vished!

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Se flere brochurer