Hele det anbefalede areal skal tilsås

Julie Torp-Thomsen 11-03-2018 08:00:25
Roefrø fundet og spist af mus. Foto: Finn Sørensen, Agricenter Danmark
Det er lige meget, om sådatoen falder tidligt eller sent – når sukkerroefrøene skal i jorden, skal det anbefalede areal tilsås.

Når sukkerroerne skal sås, er det vigtigt, at jorden er tjenlig – også i dybden. Tjek med en spade om jorden er tør nok til at skabe et godt såbed uden komprimering.
Hvis jorden er for våd, risikerer man ved kørsel på jorden, at der dannes et fast komprimeret jordlag, som roerne vil have vanskeligt ved at trænge igennem.
Såning af sukkerroer er præcisionsarbejde. En passende pakning af såbedet i dybden er en fordel, da det er med til at give en stabil og præcis dybdegang af såmaskinen. Samtidig er det med til at sikre god tilgang af fugtighed til roefrøet, så der efterfølgende er en god og ensartet fremspiring.
Det er altid vigtigt, at roefrøet placeres i fugtig jord for at frøet kan spire uden efterfølgende regn. Endvidere bør roefrøet dækkes med minimum to centimeter fin jord for at undgå udtørring ned til frøet samt at roefrøet ædes af mus og fugle.

Økonomisk konsekvens

2017 var et år, hvor mange ikke høstede, hvad de havde forventet i sukkerroerne. Det i sig selv har selvfølgelig en økonomisk konsekvens, men ifølge Brancheaftalen har Nordic Sugar ret til 20 procent af den værdi, Nordic Sugar går glip af, hvis ikke dyrkeren har tilsået det areal, han er blevet anbefalet.
Nordic Sugar udregner arealet på baggrund af hver enkelt dyrkers fem-års udbyttegennemsnit.
I 2017 drejede det sig om 44 dyrkere, der tilsammen havde sået 200 hektar for lidt og leveret 3.900 tons sukker for lidt.

De mistede muligheden

Ved ikke at tilså det anbefalede areal risikerer man ikke kun den regning, men man afskærer sig også fra at kunne benytte sig af muligheden for Datasukker.
Efter kampagnen 2017 var der 101 dyrkere, som benyttede sig af denne mulighed, og der blev i alt flyttet en betydelig kontraktmængde. Desværre var der dyrkere, der gerne ville have benyttet sig af Datasukker, men da de ikke havde sået det anbefalede areal, var dette ikke en mulighed.
Da vi ikke længere har sukkerkvoter i Danmark, er det muligt at gøre sukkerkontrakterne mere dynamiske – det vil sige tilpasse kontraktstørrelsen til det areal, der skal være sukkerroer på og ikke omvendt som tidligere.
Det fem-års udbyttegennemsnit, der foreligger, når kontrakten tegnes, er det, der skal bruges til beregning af størrelsen på kontrakten.
Når foråret kommer og sukkerroefrøene skal i jorden, er det lige meget om sådatoen falder tidligt eller sent – det anbefalede areal skal tilsås.

 • Jurist anbefalede indsigelser og høringssvar

  På et sommermøde på Borreby Gods ved Skælskør talte jurist i Bæredygtigt Landbrug varmt for indsigelser.

 • Nye stalde bliver godkendt på rekordtid

  Kommunernes sagsbehandlingstid for husdyrgodkendelser var i 2017 kortere end nogensinde før. Det glæder miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen, at landmændene hurtigt kan komme i gang med investeringer i nye stalde og udvidelser.

 • Landmænd skal etablere flere efterafgrøder

  Landmændene har forpligtet sig til at etablere ca. 105.000 hektar efterafgrøder frivilligt, og er dermed stort set i mål med den frivillige indsats. Der er dog behov for lidt flere efterafgrøder.

 • Olieprisen skal ned igen

  USA har lukreret godt på OPEC’s produk­tionsnedskæringer. Men nu vil blandt andet Iran skrue op for olieproduktionen igen og handelskrigen mellem USA og Kina kan gå hen og skade den globale økonomi og dermed sænke efterspørgslen efter olie på den lange bane. Dermed peger pilen lige nu ned for olieprisen.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Perstrup Beton Industri er en betonelementfabrik, der sammen med ØSB, Byggebjerg Beton, Svinninge Beton Industri og Abeo udgør virksomhederne i Industri Beton Holding A/S. Perstrup Beton Industri beskæftiger pt. ca. 100 medarbejdere. Virksomhederne i Industri Beton Holding A/S leverer alle slags betonelementtyper til renovering, ombygning eller til helt nye projekter til byggeriet. Vi tilbyder totalleverancer af komplette råhuse - inkl. projektering og montage. Yderligere producerer vi elementer til infrastruktur, tanke og landbrug.

Vækstaktuelt er vores landbrugsmagasin. I denne udgave kan du læse om præcisionsgødskning og mange andre spændende emner.

Se flere brochurer