Kampagne med fokus på syge og tilskadekomne grise

Jesper Hallgren 08-04-2018 08:36:09
Marlene Sparre Ibsen, chefkonsulent i VKST, opfordrer alle svineproducenter til at lave en besætningsstrategi for grise i sygesti, så man helt konkret har en aktiv strategi for håndtering af syge- og tilskadekomne dyr.
Frem til 30. september vil Fødevarestyrelsen kontrollere, om syge og tilskadekomne søer og slagtesvin kommer i sygesti og får den rette behandling.

400 svinebesætninger får besøg af Fødevarestyrelsen, når de gennemfører deres kontrolkampagne af håndtering af syge og tilskadekomne slagtesvin og søer.
Der vil frem til udgangen af september blive kontrolleret, om syge og tilskadekomne
søer og slagtesvin får den rette behandling.
- Bliver de syge grise behandlet med medicin, vil de også undersøge, om det sker efter dyrlægens anvisninger, og om grisene bliver opstaldet i velindrettede sygestier, fortæller Marlene Sparre Ibsen, chefkonsulent i VKST, som her orienterer om regler og kriterier på området.

Risiko for dyrets velfærd

Et sygt eller tilskadekommet dyr bør flyttes til en sygesti, hvis der er en risiko for dyrets velfærd ved at blive i den almindelige sti.
- En gris bør komme i sygesti, hvis den har brug for eksempelvis blødt leje eller mere plads og ro. Det kan være nødvendigt ved skuldersår eller dårlige ben, forklarer Marlene Sparre Ibsen og tilføjer:
- Ved for eksempel hjerne-
betændelse er det påkravet med mere varme, og ved for eksempel vulvabid, halebid og dårlig huld kan det være nødvendigt, at der er adgang til foder og vand uden konkurrence.
Det er tilladt at behandle grise i de almindelige stier. Men det kan kun ske ved sygdomstilfælde, hvor lidelsen ikke påvirker grisens evne til at klare sig, og hvor dyrets velfærd ikke er truet.

Flere krav til sygestier

Der er ikke blot regler for, hvornår en gris skal i sygesti, men også regler for, hvordan disse sygestier skal være. Overordnet skal der være et tilstrækkeligt antal sygestier, og der skal altid være mindst én sygestiplads klar til brug til svin, der er syge eller skadede.
- Når en sygesti er fyldt op, skal producenten straks gøre mindst én yderligere sygestiplads klar til brug, fortæller Marlene Sparre Ibsen, der videre oplyser, at stierne skal have blødt leje i to tredjedele af minimumsarealet.
- Blødt leje kan etableres med halm eller en blød gummi-
måtte, således at dyret ikke er i direkte kontakt med det underliggende gulv, forklarer hun og gør også opmærksom på, at der skal være afkølingsfacilitet og varmekilde i alle sygestier, så grisenes kropstemperatur kan reguleres, ligesom sygesstierne skal være indrettet, så træk undgås.

Specielt for sobesætninger

Udover de ovennævnte krav gælder der særlige regler for sobesætninger. I sygestier til søer og gylte må der således højest anbringes tre dyr, og der skal mindst være 2,8 kvadratmeter frit tilgængeligt areal pr. dyr.
En sygesti til én enkelt so eller gylt skal have et frit tilgængeligt areal på mindst 3,5 kvadratmeter, og det samlede antal sygestier skal udgøre minimum 2,5 procent af de samlede antal stipladser til løs-
gående drægtige søer.
- Behovet for sygestipladser vurderes til at være cirka fem procent ved etablering af elektronisk sofodring og æde-/hvilebokse. Hvis der etableres konkurrencefyldte fodringsprincipper som gulvfodring og vådfodring i langkrybbe anbefales der cirka ti procent syge-
stipladser, oplyser Marlene Sparre Ibsen.

Aktiv strategi i et skema 

Hun opfordrer alle svineproducenter til at lave en besætningsstrategi for grise i sygesti, så man helt konkret har en aktiv strategi for håndtering af syge- og tilskadekomne dyr.
- Lav et skema hvor følgende fremgår. Hvornår og ved hvilke sygdomstilfælde skal grisen flyttes til sygesti, hvordan skal grisen behandles, hvem har ansvaret for den daglige overvågning i sygestierne, og hvem har ansvaret for den daglige overvågning og flytning og behandling af syge grise i de enkelte staldafsnit.
- Derudover skal der føres journal over behandlinger efter dyrlægens anvisninger, slutter chefkonsulenten i VKST.

Minimumsarealkravene til sygestier

Dyregruppe Ét dyr i stien,  Flere dyr i stien,
  m2 pr. dyr m2 pr. dyr
 Søer og gylte 3,50 2,80
 Grise 7-15 kg 0,41 0,36
 Grise 15-30 kg 0,69 0,58
 Grise 30-60 kg 1,14 0,91
 Grise 60-100 kg 1,70 1,29
 Grise 100-130 kg 2,05 1,53
 Grise 130-150 kg 2,28 1,69
Der er tale om det frit tilgængelige areal i sygestien, hvilket vil sige, at det areal, som krybber og inventar optager, ikke medregnes.

 • Prisalarm på hvede efter opadgående brud

  Længe har det stået lysende klart. at årets europæiske hvedehøst kommer til at slå gevaldigt fejl. I prisgrafen har vi dog ikke for alvor set effekten heraf. Ikke før i denne uge, hvor den europæiske hvedepris endegyldigt bryder over nogle afgørende pristoppe og dermed nu når et nyt højdepunkt, som vi skal tre år tilbage i tiden for at se sidst.

 • De røde traktorer ruller ud fra Viborg mod Hobro

  Sørensen og Lynggaard A/S, Viborg, er igen i år at finde på skuet i Hobro. Blandt andet med en Case Maxxum 145 CVX.

 • Fynsk forpremiere på højteknologiske høstmaskiner

  Heden Maskinforretning fik æren af at organisere den første uges demonstrationer og dermed Danmarkspremieren for Agcos Ideal maskiner. Claus Nielsen på Nordskov ved Gestelev, lagde hvedemark til, da stortærskeren skulle tage første skår for.

 • Effektiv skadedyrssikring af lagerhaller hos DLG

  DLG servicerer og forsyner landmænd i hele Danmark med blandt andet sædekorn, gødning og jordbrugskalk. Foderstofvirksomheden har igennem flere år været fast kunde hos Nassau, som har leveret porte til DLGs lagerhaller i hele Danmark.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Perstrup Beton Industri er en betonelementfabrik, der sammen med ØSB, Byggebjerg Beton, Svinninge Beton Industri og Abeo udgør virksomhederne i Industri Beton Holding A/S. Perstrup Beton Industri beskæftiger pt. ca. 100 medarbejdere. Virksomhederne i Industri Beton Holding A/S leverer alle slags betonelementtyper til renovering, ombygning eller til helt nye projekter til byggeriet. Vi tilbyder totalleverancer af komplette råhuse - inkl. projektering og montage. Yderligere producerer vi elementer til infrastruktur, tanke og landbrug.

Vækstaktuelt er vores landbrugsmagasin. I denne udgave kan du læse om præcisionsgødskning og mange andre spændende emner.

Se flere brochurer