Toksiner i halm kan give tab i besætningen

Morten Ipsen 10-04-2018 08:46:14
Dødeligheden steg pludselig fra 13 til 25 procent. Arkivfoto
Selv tørt, velbjærget halm kan indeholde mange skadelige toksiner, der kan give problemer i sobesætningen.

Selv om vinterbyghalmen ser rigtig fin ud, kan der sagtens være mange skadelige svampetoksiner i den. Det erfarer Nikolaj Johansen, der driver to sobesætninger på 600 og 1.400 søer sammen med sin far, Michael Johansen, Jerslev sydøst for Kalundborg.
De to landmænd oplevede i oktober, at dødeligheden pludselig steg fra 13 til 25 procent i farestalden i sobesætningen med de 600 søer, som går i dybstrøelse i en uisoleret stald i drægtighedsperioden.
- Tæt på 100 procent af kuldene havde diarré inden for de første tre levedøgn, og rigtig mange af kuldene var nærmest født med diarré. De virkede svage og underernærede ved fødsel, oplyser salgskonsulent Ulrik Christensen i et nyhedsbrev fra mineralblandingsproducenten Nutrimin, der er en af leverandørerne til besætningen.

Mange tiltag

- Der blev, meddeler han videre, lavet mange tiltag i besætningen for at komme problemet til livs, og der blev sendt grise ind til analyse for at finde årsagen til problemet. Der kom dog ikke et specifikt brugbart svar tilbage, så der kunne ikke sættes en behandling i gang.
Det eneste, der blev fundet på grisene, var, at de var født med en virusinfektion på lungerne, hvilket er meget usædvanligt. Da det er en virus, kan der ikke iværksættes en effektiv behandling.
Det var først, da Nikolaj og Michael Johansen tog prøver af halm-
en, at de fandt de mange skade-
lige toksiner, som sandsynligvis er årsag til de store tab i besætningen. Toksin-fundet kom som en stor overraskelse.

Æder meget halm

- Der er ikke noget at se på halmen. Og den var knastør, da den blev presset, efter at den havde ligget på skår i et par dage, fortæller Nikolaj Johansen.
Søerne i hans besætning æder meget halm, så der findes ikke nogen smutvej til at genoprette normaltilstanden.
- Man kan ikke bare tilsætte toksinbinder, som man kan til foderet, så det er ikke nemt at styre, fortæller Nikolaj Johansen, der dog ser tegn på, at effektiviteten er på vej tilbage på det normale niveau igen.
Han er begyndt at give søerne wraphø for at undgå, at de æder så meget af halmen, som de gjorde før. Men om det er det, der har hjulpet, kan han ikke konkludere med sikkerhed.

Dyrlæge anbefaler at tage toksinprøver
Nikolaj og Michael Johansen er ikke de eneste, der har oplevet problemer med svampetoksiner i halm.
Deres dyrlæge, Ken Steen Pedersen, Ø-Vet A/S, har det seneste år fået kendskab til tre andre besætninger, der har oplevet en markant nedgang i produktiviteten – efter alt at dømme på grund af et højt niveau af toksiner i halmen.
På den baggrund anbefaler dyrlægen nu svineproducenter, der bruger meget halm i fodringen at tage toksinprøver af halmen hvert år ved høst.
- Nu har vi jo anbefalet igennem en årrække, at man tager prøver af kornet til høst, og jeg synes faktisk, at man skulle gøre det samme med halm. Det koster i omegnen af 2.500-2.800 kroner pr. toksinanalyse, men det er trods alt en lille udgift med de besætningsstørrelser, vi har i dag, påpeger Ken Steen Pedersen.mip
 • Prisalarm på hvede efter opadgående brud

  Længe har det stået lysende klart. at årets europæiske hvedehøst kommer til at slå gevaldigt fejl. I prisgrafen har vi dog ikke for alvor set effekten heraf. Ikke før i denne uge, hvor den europæiske hvedepris endegyldigt bryder over nogle afgørende pristoppe og dermed nu når et nyt højdepunkt, som vi skal tre år tilbage i tiden for at se sidst.

 • De røde traktorer ruller ud fra Viborg mod Hobro

  Sørensen og Lynggaard A/S, Viborg, er igen i år at finde på skuet i Hobro. Blandt andet med en Case Maxxum 145 CVX.

 • Fynsk forpremiere på højteknologiske høstmaskiner

  Heden Maskinforretning fik æren af at organisere den første uges demonstrationer og dermed Danmarkspremieren for Agcos Ideal maskiner. Claus Nielsen på Nordskov ved Gestelev, lagde hvedemark til, da stortærskeren skulle tage første skår for.

 • Effektiv skadedyrssikring af lagerhaller hos DLG

  DLG servicerer og forsyner landmænd i hele Danmark med blandt andet sædekorn, gødning og jordbrugskalk. Foderstofvirksomheden har igennem flere år været fast kunde hos Nassau, som har leveret porte til DLGs lagerhaller i hele Danmark.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Perstrup Beton Industri er en betonelementfabrik, der sammen med ØSB, Byggebjerg Beton, Svinninge Beton Industri og Abeo udgør virksomhederne i Industri Beton Holding A/S. Perstrup Beton Industri beskæftiger pt. ca. 100 medarbejdere. Virksomhederne i Industri Beton Holding A/S leverer alle slags betonelementtyper til renovering, ombygning eller til helt nye projekter til byggeriet. Vi tilbyder totalleverancer af komplette råhuse - inkl. projektering og montage. Yderligere producerer vi elementer til infrastruktur, tanke og landbrug.

Vækstaktuelt er vores landbrugsmagasin. I denne udgave kan du læse om præcisionsgødskning og mange andre spændende emner.

Se flere brochurer