Toksiner i halm kan give tab i besætningen

Morten Ipsen 10-04-2018 08:46:14
Dødeligheden steg pludselig fra 13 til 25 procent. Arkivfoto
Selv tørt, velbjærget halm kan indeholde mange skadelige toksiner, der kan give problemer i sobesætningen.

Selv om vinterbyghalmen ser rigtig fin ud, kan der sagtens være mange skadelige svampetoksiner i den. Det erfarer Nikolaj Johansen, der driver to sobesætninger på 600 og 1.400 søer sammen med sin far, Michael Johansen, Jerslev sydøst for Kalundborg.
De to landmænd oplevede i oktober, at dødeligheden pludselig steg fra 13 til 25 procent i farestalden i sobesætningen med de 600 søer, som går i dybstrøelse i en uisoleret stald i drægtighedsperioden.
- Tæt på 100 procent af kuldene havde diarré inden for de første tre levedøgn, og rigtig mange af kuldene var nærmest født med diarré. De virkede svage og underernærede ved fødsel, oplyser salgskonsulent Ulrik Christensen i et nyhedsbrev fra mineralblandingsproducenten Nutrimin, der er en af leverandørerne til besætningen.

Mange tiltag

- Der blev, meddeler han videre, lavet mange tiltag i besætningen for at komme problemet til livs, og der blev sendt grise ind til analyse for at finde årsagen til problemet. Der kom dog ikke et specifikt brugbart svar tilbage, så der kunne ikke sættes en behandling i gang.
Det eneste, der blev fundet på grisene, var, at de var født med en virusinfektion på lungerne, hvilket er meget usædvanligt. Da det er en virus, kan der ikke iværksættes en effektiv behandling.
Det var først, da Nikolaj og Michael Johansen tog prøver af halm-
en, at de fandt de mange skade-
lige toksiner, som sandsynligvis er årsag til de store tab i besætningen. Toksin-fundet kom som en stor overraskelse.

Æder meget halm

- Der er ikke noget at se på halmen. Og den var knastør, da den blev presset, efter at den havde ligget på skår i et par dage, fortæller Nikolaj Johansen.
Søerne i hans besætning æder meget halm, så der findes ikke nogen smutvej til at genoprette normaltilstanden.
- Man kan ikke bare tilsætte toksinbinder, som man kan til foderet, så det er ikke nemt at styre, fortæller Nikolaj Johansen, der dog ser tegn på, at effektiviteten er på vej tilbage på det normale niveau igen.
Han er begyndt at give søerne wraphø for at undgå, at de æder så meget af halmen, som de gjorde før. Men om det er det, der har hjulpet, kan han ikke konkludere med sikkerhed.

Dyrlæge anbefaler at tage toksinprøver
Nikolaj og Michael Johansen er ikke de eneste, der har oplevet problemer med svampetoksiner i halm.
Deres dyrlæge, Ken Steen Pedersen, Ø-Vet A/S, har det seneste år fået kendskab til tre andre besætninger, der har oplevet en markant nedgang i produktiviteten – efter alt at dømme på grund af et højt niveau af toksiner i halmen.
På den baggrund anbefaler dyrlægen nu svineproducenter, der bruger meget halm i fodringen at tage toksinprøver af halmen hvert år ved høst.
- Nu har vi jo anbefalet igennem en årrække, at man tager prøver af kornet til høst, og jeg synes faktisk, at man skulle gøre det samme med halm. Det koster i omegnen af 2.500-2.800 kroner pr. toksinanalyse, men det er trods alt en lille udgift med de besætningsstørrelser, vi har i dag, påpeger Ken Steen Pedersen.mip
 • Perfekt frøspiring i alle kulturer

  Takket være den vellykkede integration af præcisionsfræseboringsteknik i en standard pneumatisk såmaskine giver Pöttinger Aerosem den højeste driftsfleksibilitet og er i kontinuerlig drift i forårets plantesæson.

 • Åbne stald-arrangementer i starten af maj

  Den 7. og 8. maj afholder LMO Kvæg bedriftsbesøg hos to kvægproducenter. De glæder sig begge til at vise bedriften frem for de besøgende.

 • Lettelse på Axelborg over EU-afgørelse om spildevand

  Landbrug & Fødevarer er glade for en afgørelse fra EU-Kommissionen, der fastslår, at der er ikke tale om statsstøtte, når fødevarevirksomheder får en reduktion i deres spildevandsbetaling på et større tocifret millionbeløb årligt.

 • L&F ønsker ny model til ansøgning af målrettede efterafgrøder

  Først-til-mølle-princippet bør sløjfes, når der i fremtiden skal søges om målrettede efterafgrøder og andre virkemidler, mener Landbrug & Fødevarer. Princippet tvinger konsulenter til at forskelsbehandle deres landmandskunder, og der opstår usund konkurrence, lyder begrundelsen.

 • Hvede og majs kommer sent i jorden i USA

  Den seneste opgørelse over såning af afgrøder i USA viser en skuffende fremgang i at få lagt majs og hvede i jorden. Potentielt kan det få konsekvenser for høstudbytterne i USA og derfor holder afgrødemarkedet et tæt øje på situationen i USA lige nu.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Perstrup Beton Industri er en betonelementfabrik, der sammen med ØSB, Byggebjerg Beton, Svinninge Beton Industri og Abeo udgør virksomhederne i Industri Beton Holding A/S. Perstrup Beton Industri beskæftiger pt. ca. 100 medarbejdere. Virksomhederne i Industri Beton Holding A/S leverer alle slags betonelementtyper til renovering, ombygning eller til helt nye projekter til byggeriet. Vi tilbyder totalleverancer af komplette råhuse - inkl. projektering og montage. Yderligere producerer vi elementer til infrastruktur, tanke og landbrug.

Vækstaktuelt er vores landbrugsmagasin. I denne udgave kan du læse om præcisionsgødskning og mange andre spændende emner.

SAMSON AGROLIZE har stor succes med at sælge PG II gyllevognsserien fra SAMSON AGRO. Det er en højkvalitets gyllevognsserie, der er udviklet til den professionelle bruger, og som udmærker sig ved at have en meget høj kapacitet, effektivitet, holdbarhed og driftssikkerhed. Den er udviklet i samarbejde med brugerne og har derfor en meget veludviklet optionsliste.

Bakkegård A/S er din professionelle serviceleverandør inden for affald og organisk materiale. Vi tilbyder alt fra neddeling af træ og affald til sortering af kompost og udlejning af maskiner

Se flere brochurer