Vejret i maj

Jesper Hallgren 08-06-2018 08:00:51
Statistik fra DMI giver et tilbageblik på maj, der bød på rekordmeget varme og sol.
Maj 2018 endte med en middeltemperatur på hele 15,0 grader på landsplan, hvilket er 4,2 grader over 1961-1990-normalen på 10,8 grader og 3,7 grader varmere end 10 års-gennemsnittet på 11,3 grader beregnet på perioden 2006-2015.
Den forgangne måned blev suverænt den varmeste maj måned siden de landsdækkende temperaturmålinger i Danmark startede i 1874. Den tidligere rekord for varmeste maj var helt tilbage fra 1889, der i gennemsnit blev 13,8 grader.
Månedens laveste temperatur på -1,3 grader blev målt nær Billund den 4. maj, mens den højeste temperatur var 29,3 grader, og blev målt den 30. maj i København. Syd- og Sønderjylland var generelt varmest med 15,3 grader i gennemsnit, mens Bornholm var koldest med 13,6 grader.
At maj 2018 var en varm måned, vidner også midlet af de daglige maksimums- og minimumstemperaturer om. De daglige maksimumstemperaturer var det for maj 2018 det højeste, siden disse målinger blev landsdækkende i 1953 – og de daglige minimumstemperaturer var det næsthøjeste siden 1953.
 

Nedbør

I gennemsnit faldt der 18 millimeter nedbør ud over landet i maj 2018. Det er 30 millimeter (63 procent) under normalen for 1961-1990 på 48 millimeter og hele 41 millimeter (69 procent) under 10 års-gennemsnittet for 2006-2015 på 59 millimeter.
Med 18 millimeter regn i snit var den forgangne måned den tørreste maj siden 2008 (13 millimeter) og den 9. tørreste maj siden de landsdækkende nedbørsmålinger startede i 1874. Rekorden for den vådeste maj er fra 1983 med 138 millimeter i snit. Den tørreste maj er fra 1959 med kun ni millimeter for måneden som helhed.
København og Nordsjælland fik mest nedbør med 25 millimeter i gennemsnit, mens bornholmerne fik mindst med seks millimeter.
 
Soltimer
På landsplan skinnede Solen 363 timer i maj 2018. Det er 154 timer (74 procent) over 1961-1990-normalen på 209 timer. Sammenlignes med 10 års gennemsnittet for 2006-2015 på 237 timer, har Solen skinnet 126 timer (53 procent) over gennemsnittet.
Med de 363 soltimer var maj 2018 ikke blot den solrigeste maj måned, men den solrigeste måned overhovedet siden de landsdækkende soltimemålinger startede i 1920. Den tidligere rekord for solrigeste maj og solrigeste måned overhovedet var tilbage i maj 2008, der i gennemsnit fik 347 soltimer.
Bornholmerne fik det største antal solskinstimer med 380 timer, mens København og Nordsjælland fik det færreste antal med 354 timer.
Kilde: DMI og det er baseret på de landsdækkende temperatur- og nedbørmålinger, der er blevet foretaget siden 1874, og på de landsdækkende soltimemålinger, som startede i 1920.
 • Krybestrøm hæmmer køers trivsel

  Krybestrøm er et stigende problem, der ifølge elinstallatør skal tages alvorligt.

 • Jurist anbefalede indsigelser og høringssvar

  På et sommermøde på Borreby Gods ved Skælskør talte jurist i Bæredygtigt Landbrug varmt for indsigelser.

 • Nye stalde bliver godkendt på rekordtid

  Kommunernes sagsbehandlingstid for husdyrgodkendelser var i 2017 kortere end nogensinde før. Det glæder miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen, at landmændene hurtigt kan komme i gang med investeringer i nye stalde og udvidelser.

 • Olieprisen skal ned igen

  USA har lukreret godt på OPEC’s produk­tionsnedskæringer. Men nu vil blandt andet Iran skrue op for olieproduktionen igen og handelskrigen mellem USA og Kina kan gå hen og skade den globale økonomi og dermed sænke efterspørgslen efter olie på den lange bane. Dermed peger pilen lige nu ned for olieprisen.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Perstrup Beton Industri er en betonelementfabrik, der sammen med ØSB, Byggebjerg Beton, Svinninge Beton Industri og Abeo udgør virksomhederne i Industri Beton Holding A/S. Perstrup Beton Industri beskæftiger pt. ca. 100 medarbejdere. Virksomhederne i Industri Beton Holding A/S leverer alle slags betonelementtyper til renovering, ombygning eller til helt nye projekter til byggeriet. Vi tilbyder totalleverancer af komplette råhuse - inkl. projektering og montage. Yderligere producerer vi elementer til infrastruktur, tanke og landbrug.

Vækstaktuelt er vores landbrugsmagasin. I denne udgave kan du læse om præcisionsgødskning og mange andre spændende emner.

Se flere brochurer