Vejret i maj

Jesper Hallgren 08-06-2018 08:00:51
Statistik fra DMI giver et tilbageblik på maj, der bød på rekordmeget varme og sol.
Maj 2018 endte med en middeltemperatur på hele 15,0 grader på landsplan, hvilket er 4,2 grader over 1961-1990-normalen på 10,8 grader og 3,7 grader varmere end 10 års-gennemsnittet på 11,3 grader beregnet på perioden 2006-2015.
Den forgangne måned blev suverænt den varmeste maj måned siden de landsdækkende temperaturmålinger i Danmark startede i 1874. Den tidligere rekord for varmeste maj var helt tilbage fra 1889, der i gennemsnit blev 13,8 grader.
Månedens laveste temperatur på -1,3 grader blev målt nær Billund den 4. maj, mens den højeste temperatur var 29,3 grader, og blev målt den 30. maj i København. Syd- og Sønderjylland var generelt varmest med 15,3 grader i gennemsnit, mens Bornholm var koldest med 13,6 grader.
At maj 2018 var en varm måned, vidner også midlet af de daglige maksimums- og minimumstemperaturer om. De daglige maksimumstemperaturer var det for maj 2018 det højeste, siden disse målinger blev landsdækkende i 1953 – og de daglige minimumstemperaturer var det næsthøjeste siden 1953.
 

Nedbør

I gennemsnit faldt der 18 millimeter nedbør ud over landet i maj 2018. Det er 30 millimeter (63 procent) under normalen for 1961-1990 på 48 millimeter og hele 41 millimeter (69 procent) under 10 års-gennemsnittet for 2006-2015 på 59 millimeter.
Med 18 millimeter regn i snit var den forgangne måned den tørreste maj siden 2008 (13 millimeter) og den 9. tørreste maj siden de landsdækkende nedbørsmålinger startede i 1874. Rekorden for den vådeste maj er fra 1983 med 138 millimeter i snit. Den tørreste maj er fra 1959 med kun ni millimeter for måneden som helhed.
København og Nordsjælland fik mest nedbør med 25 millimeter i gennemsnit, mens bornholmerne fik mindst med seks millimeter.
 
Soltimer
På landsplan skinnede Solen 363 timer i maj 2018. Det er 154 timer (74 procent) over 1961-1990-normalen på 209 timer. Sammenlignes med 10 års gennemsnittet for 2006-2015 på 237 timer, har Solen skinnet 126 timer (53 procent) over gennemsnittet.
Med de 363 soltimer var maj 2018 ikke blot den solrigeste maj måned, men den solrigeste måned overhovedet siden de landsdækkende soltimemålinger startede i 1920. Den tidligere rekord for solrigeste maj og solrigeste måned overhovedet var tilbage i maj 2008, der i gennemsnit fik 347 soltimer.
Bornholmerne fik det største antal solskinstimer med 380 timer, mens København og Nordsjælland fik det færreste antal med 354 timer.
Kilde: DMI og det er baseret på de landsdækkende temperatur- og nedbørmålinger, der er blevet foretaget siden 1874, og på de landsdækkende soltimemålinger, som startede i 1920.
 • Agromek har næsten fyldte haller

  Blandt udstillerne på Agromek 2018 vil både være helt nye som Sip fra Slovenien og meget erfarne som danske BM Silo.

 • Fodring med reduceret grovfodermængde

  Mange mælkeproducenter står i en situation, hvor de enten allerede er i gang eller skal til at fodre med en lavere grovfodermængde og en reduceret fordøjelighed. En konsulent giver her et bud på, hvordan det kan løses.

 • Effekten af ammoniakbehandlet halm er lav og dyr

  Sommerens tørke har i år givet grønt lys til at ammoniakbehandle halm, men det skal gøres med omtanke, da den tørre halm i forvejen har en højere foderværdi. Samtidig er effekten af at ammoniakbehandle meget tør halm lavere end halm fra et »normalt« år.

 • Det ser godt ud for amerikansk korn

  Hvede og majs står godt i USA. Afgrødesituationen i USA er dermed den modsatte af her i Nordeuropa. Derfor er der en god grund til, at de amerikanske afgrødepriser fortsat er forholdsvis lave set i forhold til de europæiske afgrødepriser.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

- DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL DYRENE – Problemer med Biofilm og Bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det miljøvenlige desinfektionsmiddel NEUTHOX - også kaldet ECAvand, som tilsættes dyrenes drikkesystemer, og som er helt ufarligt for dyr og mennesker. Waterclean ApS har mere end 30 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning – Ét telefonopkald eller besøg koster ikke noget, men giver bedre vished!

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Se flere brochurer