Mange børnefamilier holder tradition i hævd

Jesper Hallgren 06-04-2018 08:27:37
Hvis man trodsede den kolde forårsvind, kunne man også se et par lam udendørs, hvor der ser ud til at være kø for at komme til »mælkeautomaten«.
12 sjællandske fåreavlere inviterede vanen tro til Fårets Dag i påsken, og traditionen tro tog mange børnefamilier på gårdbesøg.

Midt i helligdagene i påsken – og måske mellem et par påskefrokoster –
var der igen i år mulighed for at besøge
fåreavlere over hele landet, der påskelørdag slog stalddørene op til Fårets Dag.
12 sjællandske fåreavlere – tre mere end sidste år – bød i den anledning indenfor, og som altid tiltrak det især mange børnefamilier, der valgte at trodse en blæsende kold forårsvind.
Inge Broms Lorentzen og Rune Lorentzen er blandt de fåreavlere, der holder påsketraditionen i hævd og holdt åbent hus på Rosengården nær Tybjerglille mellem Næstved og Ringsted.

Tre vidt forskellige racer

Parret har tre forskellige fåreracer, og gæs-
terne kunne således stifte bekendtskab med både dansk leicester, som er Danmarks største kødfår, quessant, der omvendt er verdens mindste, og gotlandske pelsfår, der rent størrelsesmæssigt ligger midt imellem.
- Vi begyndte med gotlandske pelsfår i 2002, og den race var vi så haft siden. Efterfølgende valgte vi så at udvide besætningen med først dansk leicester og siden quessant, fortæller Rune Lorentzen, mens han viser rundt i stalden.
Han oplyser videre, at parret også krydser racerne. Med en gotlandsk vædder og dansk leicester får man det krøllede fra den gotlandske race og det hvide fra dansk
leicester. Det giver et lidt anderledes skind, som mange synes godt om.

Ekstra meget opmærksom

Den yngste beboer i stalden – blot otte dage gammel – var netop en krydsning mellem de to racer, og det lille lam fik selvfølgelig ekstra meget opmærksom. Starten på livet var dog ikke den bedste. Lammet så dagens lys tre uger for tidligt, og tilmed var moderen ikke i stand til at give mælk.
 - Det er derfor blevet et flaskelam, men nu går det heldigvis rigtig godt. Den tager fint på i vægt, forklarer Rune Lorentzen, som tilføjer, at der er flere lam på vej. Og han håber selvfølgelig, de kommende »familieforøgelser« forløber mere planmæssigt.
- Vi har foreløbig fået fem lam i år og har nu i alt 30 dyr fordelt på de tre forskellige racer, fortæller han videre og byder samtidig velkommen til en ny børnefamilie, der har fundet vej til Rosengården, som de seneste fem-seks år har været en fast del af Fårets Dag.
Parret skønner, at der normalt er omkring 100 besøgende, og mange af gæsterne sluttede besøget i den lille bjælkehytte, hvor Inge Broms Lorentzen bød på kaffe, te og hjemmebag, ligesom der var mulighed for at købe skind- og uldprodukter.

 • Perfekt frøspiring i alle kulturer

  Takket være den vellykkede integration af præcisionsfræseboringsteknik i en standard pneumatisk såmaskine giver Pöttinger Aerosem den højeste driftsfleksibilitet og er i kontinuerlig drift i forårets plantesæson.

 • Åbne stald-arrangementer i starten af maj

  Den 7. og 8. maj afholder LMO Kvæg bedriftsbesøg hos to kvægproducenter. De glæder sig begge til at vise bedriften frem for de besøgende.

 • Lettelse på Axelborg over EU-afgørelse om spildevand

  Landbrug & Fødevarer er glade for en afgørelse fra EU-Kommissionen, der fastslår, at der er ikke tale om statsstøtte, når fødevarevirksomheder får en reduktion i deres spildevandsbetaling på et større tocifret millionbeløb årligt.

 • L&F ønsker ny model til ansøgning af målrettede efterafgrøder

  Først-til-mølle-princippet bør sløjfes, når der i fremtiden skal søges om målrettede efterafgrøder og andre virkemidler, mener Landbrug & Fødevarer. Princippet tvinger konsulenter til at forskelsbehandle deres landmandskunder, og der opstår usund konkurrence, lyder begrundelsen.

 • Hvede og majs kommer sent i jorden i USA

  Den seneste opgørelse over såning af afgrøder i USA viser en skuffende fremgang i at få lagt majs og hvede i jorden. Potentielt kan det få konsekvenser for høstudbytterne i USA og derfor holder afgrødemarkedet et tæt øje på situationen i USA lige nu.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Perstrup Beton Industri er en betonelementfabrik, der sammen med ØSB, Byggebjerg Beton, Svinninge Beton Industri og Abeo udgør virksomhederne i Industri Beton Holding A/S. Perstrup Beton Industri beskæftiger pt. ca. 100 medarbejdere. Virksomhederne i Industri Beton Holding A/S leverer alle slags betonelementtyper til renovering, ombygning eller til helt nye projekter til byggeriet. Vi tilbyder totalleverancer af komplette råhuse - inkl. projektering og montage. Yderligere producerer vi elementer til infrastruktur, tanke og landbrug.

Vækstaktuelt er vores landbrugsmagasin. I denne udgave kan du læse om præcisionsgødskning og mange andre spændende emner.

SAMSON AGROLIZE har stor succes med at sælge PG II gyllevognsserien fra SAMSON AGRO. Det er en højkvalitets gyllevognsserie, der er udviklet til den professionelle bruger, og som udmærker sig ved at have en meget høj kapacitet, effektivitet, holdbarhed og driftssikkerhed. Den er udviklet i samarbejde med brugerne og har derfor en meget veludviklet optionsliste.

Bakkegård A/S er din professionelle serviceleverandør inden for affald og organisk materiale. Vi tilbyder alt fra neddeling af træ og affald til sortering af kompost og udlejning af maskiner

Se flere brochurer