Stor interesse for Conservation Agriculture

Henrik Sieben 14-05-2018 07:00:39
Søren Ilsøe fortalte om det fire-årige forsøg, hvor man sammenholder en konventionel bedrift, en bedrift med reduceret jordbehandling og endelig en ejendom med Conservation Agriculture.
Planteavlere hørte om nyt forskningsprojekt, hvor der også var en fremvisning af en såmaskine, der stort set ikke efterlader spor.
Gennem et fire-årigt forsøgsprojekt sammenlignes tre bedrifter med hver sin dyrkningsform: Konventionelt, reduceret jordbehandling og Conservation Agriculture.
Den giver, ifølge Søren Ilsøe, samtidig direkte mulighed for at studere, dokumentere og sammenholde effekten af Conservation Agriculture med brug af kvælstof-fikserende efterafgrøder.
Søren Ilsøe er dansk foregangsmand inden for blandt andet direkte såning og skånsom jordbehandling, og det var ham, der for nylig bød velkommen til en gennemgang af Conservation Agriculture foran godt 60 interesserede planteavlere.
Bag projektet står Københavns Universitet i samarbejde med Agrovi, Roskilde Universitet og Aarhus Universitet og under navnet Grønne Planter og Stærke Rødder. Projektet følges af Danmarks Naturfredningsforening og Dansk Ornitologisk Forening.
 

Identiske forhold

I sit indlæg udtrykte Søren Ilsøe skuffelse over, at man ikke tidligere i Danmark har etableret forsøg, hvor man til mindste detalje har sammenlignet de pågældende tre dyrkningsformer. Og samtidig set på den regnskabsmæssige bundlinje.
- Det er direkte sørgeligt og katastrofalt, at man ikke allerede for mange år siden igangsatte denne type forsøg, og i stedet har talt i øst og i vest, uden direkte sammenligningsgrundlag.
I korthed går forsøget ud på, at der er etableres parcelforsøg på tre nærliggende gårde på Midtsjælland, hvorfor nedbørsmængde såvel som jordbundsforhold er noget nær identiske. Derudover registres alt – fra gødnings- og pesticidforbrug til dieselforbrug og mandetimer.
Endelig måles på høstudbytter og til sidst sammenholder man det hele, ser på bytteforholdet, og ser på bundlinjen og sammenligner for de tre driftsformer.
 

Såmaskinen i aktion

Ved maskindemonstrationen kunne de fremmødte opleve såmaskinen Weaving DG Drill i aktion.
- Med Weaving såteknik er det muligt at dyrke jorden med et minimum af jordforstyrrelse, og når vi undgår at forstyrre de naturlige jordbundsprocesser, kan vi sikre jordfrugtbarhed og god jordstruktur, lød det fra Søren Ilsøe.
Han tog efterfølgende plads i traktoren og såede direkte i en stubmark, og det var praktisk taget uden at efterlade spor efter behandlingen

 

 

 • Danish Crown skarpsliber strategien

  Målet for besparelser på indkøb løftes, en række administrative funktioner samles i Polen, og så udsættes byggeriet af et ny hovedkontor i Randers indtil videre.

 • 110 millioner i tilskud til staldmoderniseringer

  Landbrugsstyrelsen har åbnet for ansøgninger om tilskud til modernisering af kvægstalde for 2018. Der kan ansøges frem til den 13. december.

 • Stadig op ad bakke for el-motorvej i jorden

  Hvis man håbede på at få en løsning med jordkabler på el-motorvejen i Vestjylland, måtte man gå skuffet hjem fra tirsdagens informationsmøde i Ribe. Det er ikke teknisk muligt, lød det fra Energinet og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V).

 • Endnu intet salgssignal på raps

  Efter et par dages svækkelse kommer rapsprisen stærkt tilbage. Der er endnu ikke noget, der indikerer salg, men vi har nu fået et nyt, vigtigt prisniveau i nedadgående retning at forholde os til.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

- DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL DYRENE – Problemer med Biofilm og Bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det miljøvenlige desinfektionsmiddel NEUTHOX - også kaldet ECAvand, som tilsættes dyrenes drikkesystemer, og som er helt ufarligt for dyr og mennesker. Waterclean ApS har mere end 30 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning – Ét telefonopkald eller besøg koster ikke noget, men giver bedre vished!

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Se flere brochurer