Stor interesse for Conservation Agriculture

Henrik Sieben 14-05-2018 07:00:39
Søren Ilsøe fortalte om det fire-årige forsøg, hvor man sammenholder en konventionel bedrift, en bedrift med reduceret jordbehandling og endelig en ejendom med Conservation Agriculture.
Planteavlere hørte om nyt forskningsprojekt, hvor der også var en fremvisning af en såmaskine, der stort set ikke efterlader spor.
Gennem et fire-årigt forsøgsprojekt sammenlignes tre bedrifter med hver sin dyrkningsform: Konventionelt, reduceret jordbehandling og Conservation Agriculture.
Den giver, ifølge Søren Ilsøe, samtidig direkte mulighed for at studere, dokumentere og sammenholde effekten af Conservation Agriculture med brug af kvælstof-fikserende efterafgrøder.
Søren Ilsøe er dansk foregangsmand inden for blandt andet direkte såning og skånsom jordbehandling, og det var ham, der for nylig bød velkommen til en gennemgang af Conservation Agriculture foran godt 60 interesserede planteavlere.
Bag projektet står Københavns Universitet i samarbejde med Agrovi, Roskilde Universitet og Aarhus Universitet og under navnet Grønne Planter og Stærke Rødder. Projektet følges af Danmarks Naturfredningsforening og Dansk Ornitologisk Forening.
 

Identiske forhold

I sit indlæg udtrykte Søren Ilsøe skuffelse over, at man ikke tidligere i Danmark har etableret forsøg, hvor man til mindste detalje har sammenlignet de pågældende tre dyrkningsformer. Og samtidig set på den regnskabsmæssige bundlinje.
- Det er direkte sørgeligt og katastrofalt, at man ikke allerede for mange år siden igangsatte denne type forsøg, og i stedet har talt i øst og i vest, uden direkte sammenligningsgrundlag.
I korthed går forsøget ud på, at der er etableres parcelforsøg på tre nærliggende gårde på Midtsjælland, hvorfor nedbørsmængde såvel som jordbundsforhold er noget nær identiske. Derudover registres alt – fra gødnings- og pesticidforbrug til dieselforbrug og mandetimer.
Endelig måles på høstudbytter og til sidst sammenholder man det hele, ser på bytteforholdet, og ser på bundlinjen og sammenligner for de tre driftsformer.
 

Såmaskinen i aktion

Ved maskindemonstrationen kunne de fremmødte opleve såmaskinen Weaving DG Drill i aktion.
- Med Weaving såteknik er det muligt at dyrke jorden med et minimum af jordforstyrrelse, og når vi undgår at forstyrre de naturlige jordbundsprocesser, kan vi sikre jordfrugtbarhed og god jordstruktur, lød det fra Søren Ilsøe.
Han tog efterfølgende plads i traktoren og såede direkte i en stubmark, og det var praktisk taget uden at efterlade spor efter behandlingen

 

 

 • Forsøg skal afklare om placeret gylle kan erstatte fosfor

  Lemvigegnens Landboforening og Staby-Rønbjerg Maskinstation har sat gang i et storskala fosforforsøg i majs nær Struer. Her vil de undersøge, om placeret gylle kan erstatte fosfor i startgødning til majs ved reduceret jordbehandling.

 • Danish Crown er »et langt, sejt træk« fra at nå afregningsmål for 2021

  DC har forbedret både indtjeningen og konkurrenceevnen i halvårsperioden 2017/18. Men det går stadigvæk langsommere fremad end forventet.

 • Operationel leasing passer perfekt til nogle

  TBS Maskinpower er en af de maskinforretninger, der tilbyder operationel leasing på flere og flere produkter. Seneste skud på stammen er Katana-finsnittere.

 • Kraftig stigning til amerikanske svinepriser

  Kan vi tage den amerikanske svinepris som en indikator for, hvad svineprisen skal her i Europa hen over sommermånederne, så ser det prispositivt ud. Handelskrigen mellem Kina og USA ser ud til at gå i sig selv og det gavner lige nu den amerikanske svinepris der stryger i vejret.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Perstrup Beton Industri er en betonelementfabrik, der sammen med ØSB, Byggebjerg Beton, Svinninge Beton Industri og Abeo udgør virksomhederne i Industri Beton Holding A/S. Perstrup Beton Industri beskæftiger pt. ca. 100 medarbejdere. Virksomhederne i Industri Beton Holding A/S leverer alle slags betonelementtyper til renovering, ombygning eller til helt nye projekter til byggeriet. Vi tilbyder totalleverancer af komplette råhuse - inkl. projektering og montage. Yderligere producerer vi elementer til infrastruktur, tanke og landbrug.

Vækstaktuelt er vores landbrugsmagasin. I denne udgave kan du læse om præcisionsgødskning og mange andre spændende emner.

SAMSON AGROLIZE har stor succes med at sælge PG II gyllevognsserien fra SAMSON AGRO. Det er en højkvalitets gyllevognsserie, der er udviklet til den professionelle bruger, og som udmærker sig ved at have en meget høj kapacitet, effektivitet, holdbarhed og driftssikkerhed. Den er udviklet i samarbejde med brugerne og har derfor en meget veludviklet optionsliste.

Bakkegård A/S er din professionelle serviceleverandør inden for affald og organisk materiale. Vi tilbyder alt fra neddeling af træ og affald til sortering af kompost og udlejning af maskiner

Se flere brochurer