bannerPos
Roskilde Dyrskue kan i år tilbyde de besøgende at smage dyrskuemælk fra nogle af skuets mange malkekøer. Det benyttede kronprinsesse Mary og dyrskuets formand Povl Fritzner sig af ved åbningsdagens rundgang. Foto: Henrik Sieben

- Vi skal respektere, tolerere og lytte til hinanden

31-05-2019 17:49:05
Ved åbningen af 50-års jubilæumsdyrskuet i Roskilde slog formanden fast, at jo rigere vi bliver som samfund jo mere skal vi respektere og lytte til hinanden.

I overværelse af H.K.H. kronprinsesse Mary, Roskildes borgmester, Joy Mogensen og formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, en lang række særligt indbudte gæster og udstillere, åbnede Povl Fritzner i går fredag 50-års jubilæumsdyrskuet i Roskilde efter udflytningen fra Bellahøj i København i 1969.

- Dyrskuepladsen i Roskilde danner igen i år rammen om fejringen af den danske landbrugs- og fødevareproduktion på Danmarks største og smukkeste dyrskue og bestyrelsen er mere end glad for og stolt over at stå i spidsen for dette jubilæumsdyrskue, lød det blandt andet fra formanden, der endnu engang kunne glæde sig over fyldte stalde med flere end 1.800 udstillede dyr og den største maskinudstilling i 27 år.

I sin tale fandt formanden, at de 50 år, der er gået siden det første fællesdyrskue i Roskilde har haft stor betydning for mødet mellem land og by.

Selv om der er nødvendig fornyelse ved ethvert dyrskue, mente formand, at der også ligger mange traditioner bag de danske dyrskuer, og derved er der så utroligt meget genkendeligt.

- Der er flag, der blafrer i vinden, der er køer, der brøler, og der er producenter, der glæder sig til at vise resultatet af alle deres bestræbelser.

Når landbruget står for skud

Povl Fritzner kom også med en opfordring:

- Der er mange, der har en mening om og stiller krav til landbruget. Specielt i opgangstider står landbruget for skud i den offentlige og politiske debat, men husk nu, at det ikke må være uvidenhed, følelser og holdninger, der sætter den faglige politiske dagsorden.

- Generelt lever vi i et trygt og rigt samfund. Vi skal blot huske på, at jo rigere vi bliver, des mere skal vi huske at respektere, tolerere og lytte til hinanden.

Povl Fritzner opfordrede også til kritiske debatter og sagde, at man såvel i Østlige Øers Landboforeninger som på den demokratiske talerstol på Roskilde Dyrskue, har modet til debatterne, men understregede samtidig vigtigheden af at gøre det med hjerte og hoved.

- Vi skal lære af hinanden, lave kompromisser, hvor det er krævet – og stå fast, hvor det er nødvendigt.

Nytårs-tale-kongelig

Måske havde Povl Fritzner ladet sig inspirere af det royale besøg, for i sin tale blev han næsten »nytårs-tale-kongelig«.

- Vores kærlighed til Danmark må ikke blive en undskyldning for at hade eller helt undgå dét, der er fremmed. For med stoltheden følger forhåbentlig en ydmyghed. Med den ranke ryg følger forhåbentligt et nysgerrigt blik. Det er jo netop vores evne til at skabe balance, der gør, at vi lever i et forbilledligt velfærdssamfund.

- Og så er der grænser for, hvad vi vil finde os i. Vi står sammen og siger fra, når enkeltpersoner snyder fællesskabet. Der vil altid findes nogle mennesker, der forsøger at gøre en levevej af at tage en omvej, men her siger vi fra. Hvad end det er over for en medarbejder i Socialministeriet, der stjæler fra udsatte grupper – eller om det er hvidvaskning af penge og dermed blåstempling af kriminalitet og skattely.

Vi er ydmyge

Inden Povl Fritzner erklærede Roskilde Dyrskue for åbnet, glædede han sig over den store opbakning fra alle sider og over hjælp fra de mange frivillige, der hver især gør en stor indsats.

- Roskilde Dyrskue er fest og farver, stolte udstillere, glade mennesker, vrinskende heste og brølende køer, og i ledelsen er vi stolte af hele dyrskuet. Men vi er samtidig ydmyge, og vi ved, at det ikke er en selvfølge, at her kommer 80.000 – 90.000 gæster.

Rundgang med kronprinsessen

Efter åbningen var Povl Fritzner og sekretariatschef Charlotte Frimer Petersen værter ved en rundtur på pladsen med H.K.H. kronprinsessen, der blandt andet så, hvordan koens fire maver ser ud, og på koens malkeorganer, ligesom flere kødkvægudstillere blev besøgt.

I morgen gæstes Roskilde Dyrskue af blandt andre statsminister Lars Løkke Rasmussen, formanden for de Radikale, Morten Østergaard, mens de konservatives Naser Khader besøger skuet søndag.

Roskilde Dyrskue fortsætter i morgen lørdag til klokken 21, og søndag, hvor der lukkes klokken 18.

Billeder fra Roskilde Dyrskue 2019