bannerPos
Jonna Bach og 03072 ser frem til konkurrence fra en anden jerseybesætning for første gang i flere år.

Familien samles på dyrskuepladsen

21-05-2019 07:03:36
For familien Bach er Fjerritslev Dyrskue en fast tradition, hvor både børn og børnebørn er med til at trække dyrene rundt i ringen. Den tradition har Jonna Bach tænkt sig at holde fast i, mens traditionen for en Bach på skuets formandspost snart er fortid.

Da Jonna Bach for et par uger siden spurgte datteren Ulla, om hun og børnebørnene kom hjem til Fjerritslev Dyrskue igen i år, kiggede datteren nærmest undrende på hende. Selvfølgelig tager de da turen fra Hadsten til Fjerritslev den 25. maj, hvor dyrene indtager dyrskuepladsen. Det gør de jo altid. For selvom landbrug måske ikke fylder det hel store for et par, hvor konen er diætist og manden politibetjent, så er det årlige dyrskue altså ikke noget, man går glip af.

Jonna og Lars Bachs to sønner, der arbejder på ægteparrets gård i Kollerup blot tre kilometer fra dyrskuepladsen i Fjerritslev, er naturligvis også klar, ligesom gårdens karl gennem de seneste 21 år.

- Vi plejer at samle hele familien og få en hyggelig dag ud af det. Alle hjælper med at trække, og børnebørnene har også hver en kalv med på børnedyrskuet, fortæller Jonna Bach, der siden 1982 har været fast inventar på dyrskuet.

I mere end 20 år har hun været en del af bestyrelsen bag skuet, hvor hun siden 2008 har været formand – en post hun overtog efter sin mand, Lars, der havde haft den siden 1997.

 

Flere jersey-køer

De seneste år har familien Bach været de eneste til at repræsentere jerseykøerne i Fjerritslev, men i år får de konkurrence, når driftsleder Kristoffer Østergaard fra Sjørup Vestergaard ved Farsø stiller med sine udvalgte dyr.

- Det bliver sjovt, at det ikke bare er os, der har jersey med i år. Det er ved at være en del år siden sidst, siger Jonna Bach, der dog aldrig har overvejet selv at droppe udstillingen, selvom der ikke var konkurrenter.

- Lars sagde godt nok på at tidspunkt, at der ikke var nogen grund til at have køer med, når vi var de eneste med jersey, men jeg har altid tænkt, at det lige netop derfor var vigtigt at blive ved med at stille, så racen blev repræsenteret. Jeg synes, det er vigtigt, at man også har jerseyerne med, siger dyrskueformanden, der hurtigt blev forelsket i »de store geder«, som de blandt andet blev omtalt af kammeraterne på landbrugsskolen, selvom hun er vokset op med sortbrogede køer på den fædrene gård på Skive-egnen.

På Kollerup Præstegaard er det Jonna Bach, der har mest med de 100 køer i bindestalden at gøre, mens Lars primært står for produktionen af 6.500 slagtesvin, der bliver sendt af sted hvert år. Sønnerne, René og Morten, klarer det meste af arbejdet i marken, der breder sig over cirka 400 hektar – heraf 100 med kartofler.

 

Sidste år som formand

Mens familien Bachs tradition med at udstille dyr på Fjerritslev Dyrskue formentlig fortsætter i mange år endnu, har Jonna Bach meddelt, at årets skue bliver det sidste med hende som formand.

- Jeg vil fortsat gerne være med i bestyrelsen, men jeg har efterhånden lagt den tid og energi i formandsposten, jeg kunne. Jeg har lagt rigtig mange timer i det. Især i de første år, hvor jeg ikke var så god til at få uddelegeret arbejdet og endte med at gøre det meste selv. De seneste år har vi heldigvis fået delt tingene godt ud og haft gode folk til at tage ansvar for de enkelte dele af dyrskuet, fortæller den afgående formand, der dog ikke kan øjne en ny formand på spring.

- Umiddelbart står der ikke nogen klar til at tage over, så fremover tror jeg, det bliver LandboNords kreds 3, der kommer til at tage opgaven på sig, spår hun.

 

Godt temperament

Men før hun trækker stikket som formand, er der naturligvis en række opgaver at løse, så dette års dyrskue kan løbe af stablen efter alle kunstens regler. Og så skal de seks udstillingsdyr fra gården selvfølgelig også gøres klar.

- Heldigvis har vi lidt en fordel i at have vores køer i bindestald. Det betyder, at de er vant til at blive grimet. Men de skal da lige ud og trækkes rundt en to-tre gange, og så skal de selvfølgelig klippes og gøres fine, så de tager sig bedst muligt ud, siger Jonna Bach, der i dagens anledning har hevet 03072 ud på plænen.

- Hun skal have sin kalv nummer ni, så hun har været med på dyrskue en del gange efterhånden og tager det helt roligt, siger Jonna Bach, der generelt føler at jersey-køerne har et godt dyrskue-temperament.

- De plejer at være lette at håndtere – altså lige bortset fra, når de bestemmer sig for at lægge sig ned. Det har vi prøvet et par gange, og så er de altså svære at hive derfra, griner hun.