bannerPos

Formand: Hold dig klar til midlertidig lukning af eksport

Den største indflydelse og trussel på noteringen lige nu er afrikansk svinepest, lød det fra formanden for svineproducenterne i VKST, Niels Aagaard Jørgensen, på årsmødet torsdag eftermiddag. Foto: Morten Ipsen
07-03-2020 11:58

Specielt producenterne af 30 kilos grise til udlandet bør forholde sig til risikoen for en midlertidig nedlukning af eksporten, hvis Tyskland får afrikansk svinepest. Men gå ikke i panik, lød det fra formanden for svineproducenterne i VKST på årsmøde forleden.

Den største indflydelse og trussel på noteringen lige nu er afrikansk svinepest, og der er de danske svineproducenter nødt til at huske på, hvilken situation de har lige uden for deres egen dør, lyder det fra formanden for svineproducenterne i VKST, Niels Aagaard Jørgensen.

- Jeg kunne godt være bange for, at vi inden længe ser afrikansk svinepest (ASF) i Tyskland. På trods af alle forholdsregler, som de senere år er blevet flere og flere, i takt med at først røde og siden sorte områder kommer på Seges’ kort over udbredelsen. Hegn og grænsevask er en forsikring, men ikke endegyldigt garanti, så husk nu hygiejnekurser, som kan tages på Seges’ hjemmeside. Gå også igennem smittebeskyttelse hjemme på egen bedrift. Orienter både danske og ikke mindst udenlandske medarbejdere om, hvordan de skal forholde sig i deres gøren og laden. Lav mini-grænsekontrol på egen bedrift, lød det fra Niels Aagaard Jørgensen, da han sidst i februar aflagde beretning for 260 deltagere på VKST’s årsmøde for svineproducenter .

- Alt skal vendes, da det er alt-afgørende, at AFS bliver holdt ude af landet, tilføjede han.

- Samtidig er det yderst vigtigt, at specielt dem af 30 kg-producenterne, der udelukkende eksporterer, forholder sig til risikoen for en midlertidig nedlukning af eksporten. Jeg siger ikke, at I skal gå i panik. Der bliver stadig eksporteret mange grise til Polen, selv om det i dag er sort område, men jeg kunne godt forestille mig, at de tyske myndigheder reagerer anderledes og mere kontant end de polske. Jeg tror, det er rigtig vigtigt, at alle, der kunne påvirkes af nedlukning, helst skulle kunne tænke mindst to uger frem. Pladsen bliver hurtig trang, lød det fra Niels Aagaard Jørgensen. 

Historisk

Formanden glædede sig også i sin beretning over det, som han kalder »en økonomisk kovending i dansk griseproduktion«.

Som sædvanligt er der store udsving i svineproducenternes indtjening.

- Højdespringeren på de første tyve resultater er gået fra -1.657.000 kroner i 2018 til 10.294.047 kroner i 2019 for søer med 30 kg-produktion. En fantastisk udvikling i økonomien på sådan en bedrift. Gennemsnittet for de første tyve regnskaber er på 4.610.764 kroner, hvad absolut heller ikke er at fornægte, specielt ikke når vi ser på de sidste ti års resultater. Det samme billede tegner sig i slagtesvineproduktionen. Ud af de ti først opgjorte regsnskaber er der flere, der har rykket resultatet 2-3 millioner kroner fra 2018 til 2019, fortalte Niels Aagaard Jørgensen, der, inden han hul på sin beretning, havde skålet for de gode tider sammen med de 260 fremmødte.

mip

0

Syngenta og FaunaPhotonics hylder biodiversiteten

Biodiversitet er vigtig for vores natur, og landbruget har en helt særlig rolle i at hjælpe og passe på biodiversiteten.

Roedyrkernes nye formand er klar til opgaverne

Troels Frandsen er ny mand i spidsen for de cirka 850 sukkerroedyrkende landmænd, der de seneste år har skulle omstille sig fra faste kvoter til det frie marked.

Godt tilbud på ny roesort

Via Nordic Sugars hjemmeside kan roedyrkere frem til den 1. august vælge frø fra SesvanderHave til en reduceret pris.

Ny roeaftale med klare forbedringer

Både hos Danske Sukkerroedyrkere og Nordic Sugar er der bred enighed om, at den nye sukkerroeaftale indeholder flere klare forbedringer.

Landdistrikter glæder sig over EU-aftale

Den nye aftale om EU's genopretningsfond tilfører flere milliarder euro til udvikling af landdistrikter, hvilket åbner for nye muligheder i Danmark, vurderer Landdistrikternes Fællesråd. Formand Steffen Damsgaard håber konkret, at regeringen vil booste udviklingen på landet ved at prioritere flere midler til de lokale aktionsgrupper samt fortsat styrke fødevareklyngen.

Hallegård på Bornholm er nu klima-miljø-pilotprojekt og eksperimentarium

Hallegård på Bornholm, katalysator for det bornholmske madeventyr og kendt af titusinder af ferie-gæster som kulinarisk kraftcenter, etablerer nu et såkaldt pilotprojekt i form af et klima- og miljø-eksperimentarium.

Miljøstyrelsen godkender Reglone i sidste øjeblik

Efter et intensivt, fagligt tovtrækkeri har Miljøstyrelsen givet kartoffelavlerne lov til at bruge Reglone. Hastigheden hos myndighederne har dog været under al kritik, mener man hos Landbrug & Fødevarer.
Side 1 af 64 (1274 artikler)Prev1234567626364Next