bannerPos

Et positivt møde mellem land og by

Martin Winther begyndte med at vise bedriften frem for omverdenen allerede for 40 år siden. Han går stadig til hånde på gården, nu hvor den er overtaget af sønnen og svigerdatteren. Foto: Majbritt Christensen

Majbritt Rytter Christensen

Fagjournalist
18-09-2019 08:29
På årets udgave af Åbent Landbrug kunne man på Bredagergård ved Skibby møde får og malkekøer, smage ost og klappe en kalv.

Der var ingen sure miner på Bredagergård ved Skibby i Hornsherred, der var blandt de mange bedrifter landet over, som for nylig inviterede til Åbent Landbrug.

-Jeg har ikke noget overblik over, nøjagtigt hvor mange der er kommet, men der er mange, og det jeg ser, er lutter glade ansigter og en rigtig positiv stemning, fortæller Charlotte Winther. 

Hun driver til daglig Bredagergård sammen med sin mand Jens, der er tredje generation på gården.

Hele familien er med for at hjælpe i dag, og de er lettede over, at det hele forløber gnidningsløst og at folk har taget imod de positive hensigter bag invitationen.

Busser fra København

- Dengang, tilbage i 1980, blev folk kørt hertil i busser inde fra København, fortæller Martin Winther, der drev ejendommen sammen med sin kone, Agnethe, frem til sønnen og svigerdatteren overtog gården.

- Jeg har jo rundet de 80 år, men bor tæt på og kommer stadig og hjælper til.

- Jeg kører meget traktor, og så reparer jeg og laver lidt svejsearbejde. Det er dejligt, at man kan holde sig lidt i gang, fortæller Martin Winther, hvis kone Agnethe er anden generation på gården.

Det var dem, der startede traditionen op med at åbne stedet for omverdenen, længe før det hed Åbent Landbrug. Måske inspireret af, at Martin Winther gennem 20 år var underviser på Høng Landbrugsskole.

Begejstrede børn

- Vi er med i dag, for at børnene skal få en god indsigt i, hvad der sker på en gård. Deres mor arbejder selv inden for landbruget, men derfor kan det jo godt være, at maden kommer fra et andet sted. Måske kommer den mælk, de drikker i skolen her fra gården, bemærker Poul Erik og Christina.

De har taget turen fra Stenlille for at børnene, Fredrik, Sia og Marcus, kan se, hvor mælken og kødet kommer fra. 

Og det lader til at være en succes, for børnene er meget begejstrede for kalvene som villigt lader sig blive rørt ved og beundret.

85.000 børn og voksne drog på gårdbesøg 
62 landmænd over hele landet åbnede i år stalddørene og inviterede en september-søndag alle inden for til Åbent Landbrug, der i år løb af stablen for 22. gang.
Den populære tradition var vanen tro et stort tilløbsstykke med i alt 84.922 besøgende, der så, rørte og lugtede til dansk landbrug anno 2019.
I alle egne blev der således sparket traktordæk, klappet kalve, hilst på grise og kyllinger og set eksempler på, hvad danske landmænd gør for natur og klima. /jhal

 

Ukrudtsplante kan true dyrkningen af majs

EU-støttede markforsøg hjælper til at dæmme op for ukrudtsplanten hanespore, der truer med at vokse majsplanter over hovedet.

Styrelse vil gerne se nærmere på Gefions nye tal om Karrebæk Fjord

Den sjællandske landboforening Gefion har fundet rester i vandet af det miljøfarlige stof TBT, som ligger 850 procent over grænseværdien i det område, hvor der er blevet dumpet i fjorden. Miljøstyrelsen forstår undren.

En containerløsning som passer sig selv

Et ETA-fyr sørger for at 30.000 smågrise årligt kan holde varmen. Vigtigst for landmanden selv er, at fyret passer sig selv, at olie er fortid og, at han kan bruge egenproduceret flis og restprodukter fra planteproduktionen.

Slamdumpning i Karrebæk Fjord havde betydning for miljø

Den sjællandske landboforening Gefion har i Karrebæk Fjord på Østsjælland målt høje koncentrationer af det miljøfarlige stof TBT, som var 850 procent over grænseværdien. Dermed kan det ikke passe, at der blot var tale om rent sand, som blev bypasset i fjorden som følge af rensning af sejlrende. Det sagde Miljøstyrelsen ellers for et halvt år siden.

Greenpeace-aktivist: - Det er ikke direkte mod Kjær Knudsen

Greenpeace-aktion på Vanløsegård på Midtsjælland handlede om at reducere svineproduktionen og få forskning på kemikalierne i svineproduktionen.

Efter ulovlig aktion - Landmænd tages som gidsler af en organisation, der føler sig hævet over loven

Greenpeaces opførsel hører ikke hjemme i en retsstat, lyder det fra L&F. Danske Svineproducenter mener, at politiet må tage sig af aktivisterne.

Greenpeace-aktion mod familien Kjær Knudsens svinelandbrug

- Vi driver et stort landbrug med store stalde. Men det er netop årsagen til, at vi siden 2008 løbende har kunnet investere i den mest moderne miljøteknologi på vores landbrug, siger Kim Kjær Knudsen. 17 aktivister invaderede tirsdag morgen familiens ejendom. Greenpeace-talsmand forsvarer aktionen.

Landmand og jæger: - Kronvildt ødelægger for mange penge

Landmand og jagtformand mener, at Vildtforvaltningsrådet er ude af trit med virkeligheden omkring bestanden af blandt andet kronvildt.

Jæger-kritik bliver afvist

- Vi følger regionale anvisninger, siger formanden for Vildtforvaltningsrådet.

Pulje til skovrejsning er skrumpet med 30 millioner kroner

Der er kun fem millioner kroner tilbage i en støttepulje til privat skovrejsning i 2020. Staten må op på beatet og tilføre flere midler, siger viceformand i Landbrug & Fødevarer, Thor Gunnar Kofoed.
Side 1 af 38 (759 artikler)Prev1234567363738Next