Skarp front mellem roedyrkere og Nordic Sugar

Henrik Sieben 09-03-2018 11:22:25
Omkring 200 roedyrkere deltog i generalforsamling i Danske Sukkerroedyrkere, hvor Jens Erik Boesen (med ryggen til) vanen tro var dirigent.
Omkring 200 roedyrkere var mødt op, da Danske Sukkerroedyrkere holdt generalforsamling i Sakskøbing.

- Vi er nok en flok frustrerede dyrkere, ikke mindst på transportområdet. Måske har vi mistet indflydelsen over roerne, men vores jord kan anvendes til andet end roer. Anderledes er det for ejerne af fabrikkerne, for de kan ikke bruge fabrikkerne til andet end oparbejdelse af roer.
Ovenstående var en del af svaret fra formanden for Danske Sukkerroe-
dyrkere, Jørn Dalby, til Anita Halbye, da hun som dyrker og leverandør af roer – på dyrkernes generalforsamling i Sakskøbing Sportscenter – rettede kritik af samarbejdet med Nordic Sugar omkring seneste roekampagne.
Anita Halbye gik således på talerstolen efter Jørn Dalbys beretning og sagde blandt andet: - Vi taler og taler om roer, fordi vi er ved at miste indflydelse over den afgrøde i forhold til, hvis vi dyrker frø til DLF. Vi er nået til et punkt, hvor frustrationen er i top. Folk er frustrerede over transport, manglende mulighed for at levere frisk optagne roer, og over at det er folk udefra, der kommer og renser vores roer.
Vælg en anden afgrøde
- Det vil klæde fabrikken og Nordic Sugar at se på, hvad der gavner avlerne. Vi skal finde løsninger, både dyrkerne og fabrikken kan leve med, påpegede Anita Halbye.
Jørn Dalby svarede som skrevet indledningsvis og fortsatte: - Hvordan kan vi ændre det? Det kan vi ved blot at sige, at roer ikke er en attraktiv afgrøde. Derfor kig på jeres dækningsbidrag – er man så frustreret over afgrøden, så vælg en anden. Det er nok eneste signal, fabrikken kan forstå.
- Jeg synes, det vil være rigtig ærgerligt, at man holder op med at dyrke roer, fordi transportsystemet ikke virker, fastslog formanden foran de omkring 200 fremmødte roedyrkere – svarende til omkring 20 procent af medlemsskaren.

Uoverensstemmelse

Samme emne kom Jens-Christian Bay ind på, da han i sin del af beretningen – på vegne af fabriksudvalget til levering på Nakskov Sukkerfabrik – konstaterede, at den nye transportordning på flere punkter har haft sine udfordringer.
- Navnlig et punkt skal blive forbedret til den kommende kampagne, idet vi i dyrkerforeningen ved flere lejligheder blev kontaktet af dyrkere, som oplevede uoverensstemmelse mellem mængden af afhentede roer og indvejede roer, når de var afhentet af vognmand.
- Så vidt vides har alle roer fundet deres rette ejermand igen, men det må simpelthen ikke ske, understregede Jens-Christian Bay.
Frustrerede roedyrkere
Det var ikke kun Anita Halbye, der rejste kritik af transporten. Således gik også blandt andre Peter Palle, Jan Røge, Lars Rubæk og Jens Erik Hansen på talerstolen om emnet.
Såvel Peter Palle som Jan Røge anførte det som problemfyldt, når roerne får lov at ligge længere ovenpå jorden end sidde i jorden næsten til afhentning, mens Lars Rubæk anførte, at kritikken måske mere skulle rettes mod Nordic Sugar end mod dyrkerforeningen.
- Det er mit indtryk, at det er nemmere at rette kritikken her, og så håbe den bliver taget med, end ved direkte kontakt til Nordic Sugar, lød det fra Lars Rubæk.

Kun et formål

Jørn Dalby var enig i kritikken og mente, at ligesom Nordic Sugar stiller krav til dyrkerne, bør dyrkerne også stille krav til såvel Nordic Sugar som til vognmændene, der er hyret ind til at køre roer.
Under debatten rettede en anden dyrker, Sara Sørensen, kritik af dyrkerforeningen for ikke at være åben nok overfor dyrkerne, og anførte samtidig, at repræsentanter fra Nordic Sugar var med ved dagens generalforsamling med et formål.
- De sidder med her i dag for at opfange interne stridigheder, så de kan se, hvor langt de kan presse os.

Kamp om pladserne
Bestyrelsens forslag om slankning af Danske Sukkerroedyrkere faldt i god jord på foreningens generalforsamling. 177 ud af 181 stemmeberettigede stemte således for at bestyrelsen blev reduceret fra 15 til 10 medlemmer, og hvor hele dyrkningsområdet fortsat er repræsenteret.
Forud for vedtægtsændringerne havde den samlede bestyrelse med formand Jørn Dalby i spidsen, valgt at stille sit kandidatur til rådighed.
Ved de efterfølgende valghandlinger blev følgende valgt:
Zone 1 – Lolland Kommune:
Michael Grunnet Rasmussen og Helge Danneskiold-Samsøe.
Zone 2 – Guldborgsund Kommune, Møn, Bogø og Farø: Finn Jørgensen og Jørn Dalby.
Zone 3 – Sjælland og øvrige øer øst for Storebælt: John Reese Jensen og Morten Thorkilsen.
Zone 4 – Området vest for Storebælt: Christian Jensen
Frivalgt: Michael Hansen, Troels Frandsen og Anita Halbye.
Bestyrelsen konstituerer efterfølgende sig selv.

 

Bivirkningerne af tørken rammer forskelligt

21-09-2018 07:00:10

Svinerådgiver i VKST kommer med råd til at tackle konsekvenserne af tørken.


Japansk kvæg på Bornholm

20-09-2018 07:00:12

Siden december 2017 har der været wagyukvæg på Bornholm, hvor brødrene Jeppe og Kasper Staalegaard Rasmussen har kastet sig ud i eventyret med opdræt af det eksklusive kødkvæg.


Bregentved-kvartettens sidste anlæg er indviet

19-09-2018 14:40:10

Der var stort rykind og taler med mange roser, da den sidste af Bregentveds fire slagtesvinestalde, FM Pork Langesnage, blev indviet.


Gør malkestalden tiptop

18-09-2018 07:00:29

Vejen til god yversundhed er blandt andet en tiptop malkestald. Men mange steder er den trist, slidt og mørk. Det kan ordnes med god organisering og fokus, mener praktiserende kvægdyrlæge.


En herlig dag på landet

17-09-2018 08:48:01

52 bedrifter over hele landet havde søndag i alt over 73.000 besøgende til Åbent Landbrug, der således endnu en gang var et stort tilløbsstykke.


DLG-konkurrence skal give nye idéer

16-09-2018 07:00:24

DLG vil skabe fremtiden for landbruget sammen med unge studerende og har udskrevet en konkurrence.


Kalve fortjener et liv før døden

15-09-2018 07:00:29

Hanne Topp fra Familieudvalget i DLS ønsker at give jerseytyrekalve et liv før døden, og mælkeproducent Anders Kappel støtter gerne op.


Karen Hækkerup stopper i Landbrug & Fødevarer

14-09-2018 09:20:56

Efter fire år som adm. direktør for Landbrug & Fødevarer stopper Karen Hækkerup ved udgangen af september i rollen. Hun vil bruge mere tid med familien, lyder det i en pressemeddelelse fra L&F. L&F-formand Martin Merrild er ked af det.


Oprensning af problem-å skal sendes i nyt udbud

14-09-2018 07:00:17

Egedal Kommune må ikke uden videre vælge den oplagte løsning til vedligeholdelsen af Værebro Å.


Positiv DRH-formand i årsmøde på Sjælland

13-09-2018 11:00:07

Omkring 60 fremmødte til DRH’s årsmøde i Svinninge, hvor formand Karoline Holst udtrykte stor tilfredshed i beretningen.


Tilskud til efterskoleophold

11-09-2018 07:00:54

Når man har et barn på efterskole, er egenbetalingen afhængig af en ens indkomst. Samtidig er der stor forskel på de enkelte efterskolers ugepriser. Priserne varierer meget.


Agrohydrologernes rådgivning kan sikre en bedre økonomi

10-09-2018 07:00:00

Robert Nøddebo Poulsen hjælper med mange vandrelaterede opgaver – fra vandløbsmålinger, rådgivning om minivådområder til projektering af drænsystemer.


Bregentved klar til 120.000 slagtesvin

08-09-2018 07:00:31

Tirsdag den 18. september indvies FM Pork Langesnage ved Haslev, der er en af i alt fire ens slagtesvineanlæg under Bregentved Gods.


Harver fik sjælden stor opmærksomhed

06-09-2018 12:31:21

300-400 planteavlere var onsdag samlet til stor harve-demonstration på Gisselfeld Kloster.


Dropper årets marktræf

06-09-2018 07:00:30

Har købt 11 roeoptagere hos FMR Maskiner

05-09-2018 12:57:20

Roedyrkere ruster sig til yderligere effektivisering med maskininvesteringer og har investeret i store røde selvkørende roeoptagere fra tyske Holmer.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

11-01-2018 12:06:06

Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.


Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

08-01-2018 17:37:13

Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.


Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

05-01-2018 16:20:32

Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.


Side 1 af 18 (359 artikler)Prev1234567161718Next

Digitale brochurer

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX – også kaldet ECAvand, som tilsættes dyrenes drikkesystemer, og som er helt ufarligt for dyr og mennesker. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Anlæg og produkt er godkendt af Fødevareministeriet til brug i fødevareproducerende virksomheder og registreret under EU’s biocidforordning under ECHA liste 95 – Ét telefonopkald eller besøg koster ikke noget, men giver bedre vished! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Se flere brochurer