bannerPos

Sådan kontrolleres de pligtige efterafgrøder

Igen i år kontrolleres efterafgrøderne, både græsudlæg udlagt i foråret og efterafgrøder etableret omkring høst. Foto er fra den 16. september af efterafgrøder etableret den 19. august på Tåsinge. Foto: Camilla Bønløkke

Redaktionen

23-09-2019 08:00
Det kan både give bøde og træk i den grønne støtte, hvis efterafgrøderne ikke er etableret efter reglerne.

Igen i år kontrolleres efterafgrøderne, både græsudlæg udlagt i foråret og efterafgrøder etableret omkring høst, efter »trappemodellen«.

- Det nye er, at manglende pligtige efterafgrøder kan udløse bøde, samt krydsoverensstemmelse (KO), hvor vi dog endnu ikke kender reglerne. Kontrollen af efterafgrøder er startet 11. september, lyder det fra planteavlskonsulent Hanne Pontoppidan i en artikel på Centrovice’ hjemmeside.

Efterafgrødernes plantedække vil blive kontrolleret efter såtidspunkter (se »trappemodellen« i faktaboksen). Derudover bliver det kontrolleret, at der er anvendt de tilladte arter, og for MFO-efterafgrøder bliver det kontrolleret, at der på hver kvadratmeter er mindst to tilladte arter.

Konsekvenser

Og ifølge Hanne Pontoppidan, så er der følgende konsekvenser, hvis efterafgrøder underkendes:

- For pligtige og husdyrefterafgrøder kan der som nævnt blive tale om både bøde og KO, hvis anmeldt efterafgrøde underkendes.

Bødestørrelsen forventes at være 1.200 kroner pr. hektar for hektar anmeldt, som ikke kan godkendes. KO-støttenedsættelsen vil være mellem 1 og 3 procent, men der gives ikke KO, hvis kontrollanten kan se, at landmanden har forsøgt at etablere efterafgrøderne efter god landmandspraksis, hvis kravet kan dækkes af efterafgrødebanken eller det drejer sig om ekstra indberettede efterafgrøder.

Hvis det drejer sig om målrettede efterafgrøder, så mister landmanden de minimis-støtten og får et træk i N-kvoten i 2019/20, samt en yderligere sanktion, idet der også trækkes i de minimis på de godkendte arealer afhængig af det underkendte areals størrelse.

Der trækkes ikke i grundbetaling eller den grønne støtte.

Hvis landmanden ikke opfylder MFO-kravet, er konsekvensen af manglende MFO-efterafgrøder er, at og dermed kan miste helt op til 75 procent af den grønne støtte.

 

Slamdumpning i Karrebæk Fjord havde betydning for miljø

Den sjællandske landboforening Gefion har i Karrebæk Fjord på Østsjælland målt høje koncentrationer af det miljøfarlige stof TBT, som var 850 procent over grænseværdien. Dermed kan det ikke passe, at der blot var tale om rent sand, som blev bypasset i fjorden som følge af rensning af sejlrende. Det sagde Miljøstyrelsen ellers for et halvt år siden.

Greenpeace-aktivist: - Det er ikke direkte mod Kjær Knudsen

Greenpeace-aktion på Vanløsegård på Midtsjælland handlede om at reducere svineproduktionen og få forskning på kemikalierne i svineproduktionen.

Efter ulovlig aktion - Landmænd tages som gidsler af en organisation, der føler sig hævet over loven

Greenpeaces opførsel hører ikke hjemme i en retsstat, lyder det fra L&F. Danske Svineproducenter mener, at politiet må tage sig af aktivisterne.

Greenpeace-aktion mod familien Kjær Knudsens svinelandbrug

- Vi driver et stort landbrug med store stalde. Men det er netop årsagen til, at vi siden 2008 løbende har kunnet investere i den mest moderne miljøteknologi på vores landbrug, siger Kim Kjær Knudsen. 17 aktivister invaderede tirsdag morgen familiens ejendom. Greenpeace-talsmand forsvarer aktionen.

Landmand og jæger: - Kronvildt ødelægger for mange penge

Landmand og jagtformand mener, at Vildtforvaltningsrådet er ude af trit med virkeligheden omkring bestanden af blandt andet kronvildt.

Jæger-kritik bliver afvist

- Vi følger regionale anvisninger, siger formanden for Vildtforvaltningsrådet.

Pulje til skovrejsning er skrumpet med 30 millioner kroner

Der er kun fem millioner kroner tilbage i en støttepulje til privat skovrejsning i 2020. Staten må op på beatet og tilføre flere midler, siger viceformand i Landbrug & Fødevarer, Thor Gunnar Kofoed.

Anbefaling fra Dyrenes Beskyttelse: Drop jagten på muldvarpen

Det at fjerne en muldvarp har ofte den modsatte effekt, forklarer biolog i Dyrenes Beskyttelse, Michael Carlsen.

Kommune politianmeldt på grund af spildevand

Guldborgsund Kommune beskyldes for at have udledt spildevand fra 2.600 ejendomme nord for Nykøbing Falster.

Minister tror på grønnere EU-politik

Fødevareminister Mogens Jensen (S) oplevede positive takter fra store EU-spillere, da han fremlagde det danske bud på en grønnere fælles landbrugspolitik i Helsinki.
Side 1 af 38 (756 artikler)Prev1234567363738Next