bannerPos

Væk med flyvehavren

I 1956 blev det vedtaget ved lov, at alle har pligt til at bekæmpe flyvehavren. Hvert år bliver store mængder fremavlskorn synet for at undgå flyvehavren, en af dem der syner adskillige hektar, er planteavlskonsulent Christina H. Siegumfeldts. Foto: Djursland Landboforening.
16-07-2020 14:33

Lige nu nedlægges den ene hektar efter den anden i forsøget på at komme flyvehavre til livs.

Planteavlskonsulenterne hos Djursland Landboforening har nu i flere uger synet korn i jagten på flyvehavren. Når sidste mark er synet, har de sammenlagt fået knap 3.200 hektar i benene.

Landboforeningen oplever, at flyvehavren stadig er et stigende problem på de danske marker, og Landbrugsstyrelsen har i år skærpet tilsynet med gentagende kontroller, hvis den ubudne gæst bliver opdaget af borgere og andre instanser.

Faktisk blev det i 1956 vedtaget ved lov, at vi alle har pligt til at bekæmpe flyvehavren.

En af dem, der syner adskillige hektar, er planteavlskonsulent i Djursland Landboforening, Christina H. Siegumfeldts.

Her på en triticale-mark nær Hornslet skal der kigges 10 hektar igennem, som skal bruges til fremavl.

Christina har sit helt eget system. Hun starter med at tage kanten rundt, og derefter arbejder hun sig igennem marken.

- Det er jo en træningssag. Jeg har synet korn for landboforeningen i to år, men altså, jeg har 15 års erfaring i at luge hjemme på gården, lyder det fra Christina, som fortæller, at selvom hun på de fleste synsdage kommer op over 30.000 skridt, så ligger der for landmanden mange timers lugen inden kontrolbesøget.

Konsulenten traver afsted i vældig fart, mens hun forklarer, at der i år også skal være et øget fokus på sygdomme i kornet og store forekomster af rajgræs, som også er en temmelig uønsket græsart.

Denne dag har den røde tape, som Christina finder frem ved forekomsten af flyvehavre, endnu ikke været oppe af lommen.

- Jeg sætter jo manuelt rødt tape omkring flyvehavren og plotter den ind i FarmTracking, hvis jeg ser den. På den måde kan landmanden selv finde den, men det ser godt ud herude. Der er intet at komme efter, lyder det fra Christina.

teba

0

Så er der igen varer på hylderne

Både sælgere og købere af landbrugsejendomme valgte at »klappe hesten«, efter statsminister Mette Frederiksen tonede frem på skærmen og lukkede store dele af landet ned

Fynboer øjner sjællandske kartoffeldyrkere

Det kræver tilsagn om knap 7.000 hektar med melkartoffel, hvis ny fynsk kartoffelmelsfabrik skal blive en realitet. Kommende informationsmøder skal vise om der er tilstrækkelig interesse.

Landbruget skal dyrke fællesskabet

Som dansk landmand skal man arbejde for øget synlighed, og dyrke fællesskabet, lyder det fra sjællandske Yke Kloppenburg fra Sektorbestyrelsen for Kvæg.

Massivt rod i Miljøstyrelsen koster landbruget

Massivt rod i Miljøstyrelsens beregninger for kvælstof-belastningen i Smålandshavets åbne del kan koste landbruget på Syd- og Vestsjælland dyrt i form af ekstra efterafgrøder, mener Gefion og DLS.

Grimme styrker rådgivning og salgssupport øst for Storebælt

Uffe Jensen er udpeget som ny ansvarlig for salg af kartoffemaskiner på Sjælland hos Grimme, oplyser selskabet.

I et høstvakuum

Lige nu er vurderingen på Danish Agros afdeling i Dalmose på Vestsjælland, at man skal modtage middeludbytter af korn og raps. Det er stilhed før stormen, fortæller markedsdirektør Christian Hjerpsted mandag eftermiddag, hvor høsten ligger stille.

Syngenta og FaunaPhotonics hylder biodiversiteten

Biodiversitet er vigtig for vores natur, og landbruget har en helt særlig rolle i at hjælpe og passe på biodiversiteten.
Side 1 af 65 (1281 artikler)Prev1234567636465Next