bannerPos

15 år med 4H’s madskoler

Alle giver en hjælpende hånd eller giver gode råd, når maden skal laves. Foto: Henrik Sieben

Tekst og foto: Henrik Sieben

Journalist
18-08-2019 10:40
1.900 børn har i år deltaget på en af de over 100 madskoler, der fremmer madforståelsen og sociale færdigheder.

De danske folkeskoleelever er tilbage i klasselokalerne efter en lang sommerferie, hvor blandt andet 1.900 børn over hele landet deltog på en af de over 100 madskoler, som 4H igen i år har arrangeret i samarbejde med Landbrug & Fødevarer og Rema 1000.

LandbrugØst har også været på madskole, og det var i Haslev, hvor Manja Poulsen fungerede som leder for 15 børn i alderen 8 til 11 år. De havde nogle gode og lærerige dage.

- Det er vigtigt, at børnene har det sjovt og deltager i et socialt fællesskab samtidig med, at de lærer om forskellige fødevarers tilbliven, om behandling og tilberedning af mad, forklarede Manja Poulsen, 

Hun blev suppleret af Aff Hjarnø, der for 15 år siden var blandt initiativtagerne til 4H’s madskoler.

- Det handler også om at børnene lærer om sunde råvarer, om at tage ansvar og om hvordan man begår sig i et køkken. De lærer teamwork, men også om hvordan man behandler andre, når de sammen sidder og spiser den mad, de har tilberedt i fællesskab.

Madbog af stjernekok

Blandt lederne på madskolen var også Agnes Mostawsa, som fortalte, at børnene også lærer, hvordan maden kan laves på forskellige måder. Til det brug er der udarbejdet en madbog med køkkentips, kostråd og forskellige opskrifter. 

Det er kokken Per Thøstesen, der blandt andet også er kok for Danmarks fodboldlandshold, som for sjette år i træk har lavet Madbogen, der er skrevet i et let forståeligt sprog.

Aff Hjarnø oplyste, at man bruger danskproducerede fødevarer, og deltagerne får kendskab på forskellen mellem konventionelt og økologisk landbrug, hvilket man også er bevidste om, når der handlers ind til madskolen.

- Vi har fokus på madspild og har derfor en spand stående, som bliver fyldt med alle de uforarbejdede grøntsagsrester, alt fra kartoffelskræller til toppen på gulerødder og resterne af de pressede citroner, som opstår ved madlavningen. 

- Det tager jeg med hjem til mine grise på den lokale 4H-gård, og senere på ugen kommer børnene ud på 4H-gården og ser, hvordan grisene omsætter det.

Småt med økologi uden EU-støtte

Priserne på økologiske fødevarer ville være meget højere uden støtten fra EU’s landbrugsordning.

Mange tilskudskroner til øko-arealstøtte er spildt

Mens politikerne agter at booste de økologiske tilskud, så får mange økologer flere støttekroner, end de har behov for i kompensation for deres ekstra dyrkningsomkostninger.

Over en femtedel af tilskudskroner er overflødige

Mange landmænd ville investere i stalde eller teknologi også uden at få støtte til det, konstaterer Landbrugsstyrelsen.

Lav erstatning til landmand berørt af sprøjteforbud i BNBO

Første afgørelse om erstatningens størrelse om sprøjteforbud i et BNBO i Egedal ender i en for lodsejer chokerende lav erstatning. Nordsjællandsk landboformand føler sig ramt på retsfølelsen. Erstatningen ligger langt fra, hvad man fra landbrugets side mener, er rimeligt.

Velfærdskød – kalve på græs: - Man skal have mentalt overskud

Karen Freiesleben og Torben Olsen har i flere år fast haft 50 jerseytyrekalve på stald, og de opfordrer andre til at lave gårdbutikker og sælge gennem lokale supermarkeder – selv om det kræver mentalt overskud.

Flere støttesager i klemme

Et par bøvlede støttesager har på det seneste sat en stopper for lysten til at søge yderligere EU-tilskud, siger Anders Laustsen.

Støtte har fulgt væksten på kvægbedrift

Anders Laustsen har i takt med udvidelser af sin økologiske bedrift gjort brug af tilskudsordninger fra EU, men han mener, at EU-støtten til landbruget helt bør fjernes.

Lukket for kontrakttegning

Med kontrakt på de sidste 2.000 hektar, som Nordic Sugar ønskede, er der nu lukket for yderligere kontrakttegning til 2020.

MariboHilleshög åbner salg til kampagnepriser

Fra i år kan frøene købes direkte hos frøfirmaerne i stedet for at bestille dem hos Nordic Sugar.

Nordisk tang skal testes i danske besætninger

Udenlandske forsøg har tidligere vist, at tang kan hæmme metanproduktionen i køernes vom. Nu skal der dyrkes tang herhjemme, som skal forarbejdes og i sidste ende tilsættes kvægfoderet i danske besætninger.
Side 1 af 42 (824 artikler)Prev1234567404142Next