bannerPos

Aktiv ungdomsorganisation i fremgang på flere fronter

Formand for LandboUngdom, bornholmske Thorbjørn Koefoed, ser frem til det nordiske samarbejde NYFA.
30-05-2020 11:32

LandboUngdom er en aktiv organisation med fremgang, der senest er gået med i et nyt nordisk netværk for unge på landet.

ORGANISATION Her i corona-krisen har der på ingen måde været lukket ned hos LandboUngdom – tværtimod.

LandboUngdom har de seneste år oplevet en solid og mærkbar fremgang i medlemstallet og tæller nu omkring 4.000 medlemmer i 46 afdelinger rundt om i Danmark.

Uden for landets grænser har LandboUngdom også involveret sig. Senest i forbindelse med oprettelsen af NYFA – Nordic Young Farmers Association, der er en fælles organisation for seks nordiske organisationer for unge på landet.

Gennem NYFA vil de unge landmænd og andre unge på landet i de fem nordiske lande (Danmark, Sverige, Norge, Finland og Island) være repræsenteret i én sammenslutning. Det betyder, at det bliver nemmere for medlemsorganisationerne at italesætte forskellige problemstillinger, som går igen på tværs af landegrænserne.

- I stedet for at organisationerne hver for sig skal arbejde for at ændre et problem, kan vi i NYFA med fælles front slå et større slag for at finde en løsning. I løbet af det næste år vil vi fokusere på arbejdssikkerhed for uge i landbruget, siger bornholmeren Thorbjørn Kofoed, der er formand for LandboUngdom i en presseudtalelse.

450 svar

Og netop fokus på sikkerhed på arbejdspladsen i landbruget er relevant og vigtig. Det viser en spørgeundersøgelse, LandboUngdom har lavet blandt medlemmer og elever på landets landbrugsskoler.

Her har knap 450 unge svaret på online-spørgeskemaet, og tallene viser, at der sker op mod en fjerdedel flere ulykker på de landbrugsbedrifter, hvor arbejdsgiveren tager chancer og i nogle tilfælde tager lidt for lemfældigt på sikkerheden, og selv tager mange chancer – blandt andet ved at undlade at bruge værnemidler.

Esben Tanghus, der er medlem af LandboUndoms landsledelse, siger i forlængelse af undersøgelsens resultat, at der er behov for, at dansk landbrug har mere fokus på sikkerheden, og at arbejdsgiveren skal være den gode rollemodel.

Formandskabet i NYFA går på skift mellem medlemsorganisationerne for ét år ad gangen – her i 2020 er det LandboUngdom, der er formand for NYFA.

Fremadrettet er det planen, at NYFA vil afholde to årlige møder, hvoraf det ene vil være internt.

jhal

NYFA

Følgende seks organisationer er med i NYFA:

  • Danmark – LandboUngdom
  • Sverige – Lantbrukarnas Riksförbund
  • Sverige – Svenska lantbruksproducenternas centralförbund
  • Norge – Norges Bygdeungdomslag
  • Finland – Maa ja metsätaloustuottajain kekusliito
  • Island – Samtök ungra bænda

0

Godt helbred er vejen frem

Leif Petersen fra Tornved Maskinstation er 72 år, men han er stadig i fuld vigør og har ingen planer om at stoppe.

Den danske sommer bliver mere ekstrem

DMI’s Klimaatlas er udvidet med ny viden om tørke og nedbør, og her byder især sommeren på markante ændringer i vejret.

Kender du dine produktionsomkostninger pr. gris?

Ved faldende salgspriser er det vigtigt, man har lave produktionspriser, og det kan blandt andet ske gennem billigt foder.

Jagten på Årets Ø fortsætter

Der er nu sat dato for besøgene på de tre nominerede øer.

Kvalitetsnørder har fået gennembrud med lækkert svinekød

For et år siden startede parret Ulrik Olsen og Henriette Ergemann en produktion af svinekødsprodukter baseret på Duroc-grise. Og det går så godt, at der nærmest ikke er plads til flere kunder til at aftage kødet fra grisene.

Lev langsomt og drik vin til

På Skaarupøre Vingaard bliver ingenting forceret i de fredfyldte og intime omgivelser.

Butik og samlingssted i »vintønden«

To gamle vintønder danner rammen om Bente og Carstens gårdbutik, der i to omgange har fået LAG-midler.

Danske hegnsklippere til ethvert formål og behov

GreenTec i Kolding producerer en bred vifte af hegnsklippere, hvoraf en betydelig del finder vej til landbrug og maskinstationer – både herhjemme og i udlandet. Fælles for alle hegnsklippere er, at funktionalitet og kvalitet er i højsædet

Høsten af konsumærter på Lolland-Falster godt i gang

Strube er den største leverandør af frø til konsumærteproduktion på Lolland-Falster med en markedsandel på 66 procent. Selv om såningen først er blevet afsluttet i medio juni, går der ikke mange dage, inden Ardo’s høstkaravane starter op.
Side 1 af 62 (1232 artikler)Prev1234567606162Next