bannerPos

System i køleskabet er vejen til mindre madspild

En god organisering i køleskabet kan hjælpe med at begrænse madspild, pointerer Tove Færch, leder af Karolines Køkken, der har konkrete forslag til organiseringen i køleskabet.

Tekst og foto: Jesper Hallgren

Journalist
19-09-2020 16:03
Tove Færch, leder af Karolines Køkken, guider til, hvordan man kan lave system i køleskabet og dermed mindske madspild i det daglige.

MADSPILD Et halvt spidskål, bunden af en creme fraiche og de to sidste stykker pålæg. Selv om 9 ud af 10 danskere går op i at mindske sit madspild, kan det være svært at få brugt alle resterne i køleskabet.

I en ny befolkningsundersøgelse – foretaget af Epinion på vegne af Karolines Køkken – svarer hver tredje dansker, at de smider mad ud af den simple årsag, at de glemmer, hvad de har i køleskabet.

Det er ærgerligt, at gode madvarer går tabt til glemsomheden, mener Tove Færch, leder af Karolines Køkken gennem 26 år.

- De fleste af os kender følelsen af at stå i supermarkedet og spekulere over, om der mon var mere agurk tilbage i grøntsagsskuffen, og om vi fik brugt alt fløden i gårsdagens pastaret. Det går både udover vores madspild og vores økonomi, påpeger Tove Færch, som anbefaler, at man tjekker køleskabet, inden man tager afsted.

Gemmer og glemmer

At vi glemmer, hvad vi har i køleskabet, er dog ikke den eneste årsag til madspild i de danske hjem. Knap hver tredje glemmer at spise de rester, de har gemt fra tidligere måltider. Og hele 64 procent smider madvarer ud, fordi de er blevet for gamle. Alle disse faktorer er dog i høj grad forbundet, mener Tove Færch.

- Madvarerne i vores køleskab bliver ofte for gamle, fordi vi glemmer, at vi har dem. Det gælder også rester fra frokosten og aftensmaden, vi har gemt for at spise senere på ugen. Et godt trick er derfor at lave et system i køleskabet, siger Tove Færch og fortsætter:

- Organiser madvarer i køleskabet efter holdbarhed. Placér de ældste grøntsager øverst i grøntsagsskuffen og sørg for at den ældste mælk står forrest på hylden.

- Derudover er det en god idé at dedikere en hylde eller skuffe til de madvarer, der snart skal bruges. Vi kan nemlig godt være tilbøjelige til at sætte de nyindkøbte varer forrest, så de ældste madvarer rykker længere og længere bagud – og uden for synsfeltet.

Seks råd til organisering i køleskabet

1. Placer de ældste varer forrest i køleskabet.

2. Dedikér en hylde eller skuffe til madvarer, der snart udløber.

3. Opbevar rester i gennemsigtige beholdere.

4. Frys rester – det kan være en god idé, fremfor at gemme dem i køleskabet.

5. Lav »ugens madspildsret«. Find på en ret, der kan få bugt med madvarerne i køleskabet.

6. Tøm køleskabet. På Arla.dk kan man benytte funktionen »Tøm køleskabet«. Indtast de madvarer, man har, og få forslag til madopskrifter.

0

Sund jord på en anden måde

Corona-krisen kunne ikke stoppe Agrovi-konferencen »Sund Jord for Fremtiden«, der blot blev afviklet i en anden form.

Københavner leverer Danmarks bedste honning

Tredje gang var lykkens gang for Sten Holmgaard Sørensen, der for nylig blev kåret som danmarksmester i honning.

Bevar nedfaldne blade og red biodiversiteten

Det kan være fristende at fjerne nedfaldne blade og kviste fra haven, men lader man det ligge, kan fugle og insekter får gavn af det.

Mange jobs for få LAG-midler

Økologisk madindpakningsfabrikant har med LAG-midler fået arbejdsløse i nyt arbejde for færre penge end de kommunale jobcentre.

Landdistrikternes Fællesråd: Håber Folketinget erstatter penge fra EU

EU’s landbrugsreform står til at nedskære bevillingerne til det danske landdistriktsprogram, der også støtter landdistriktsudvikling ud over landbruget. Fællesrådet ser stadig håb for at fastholde støtteniveauet.

Pas på: Det er højsæson for hjortepåkørsler

I årets tre sidste måneder forventer Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 næsten 4.000 henvendelser om påkørte hjorte.

Besøg et minivådområde

Lodsejere over hele landet inviterer til åbent minivådområde torsdag den 29. oktober.

Agrovi har succes med en anden dagsorden

For tre år siden åbnede Agrovi en afdeling på Falster, og landmændene på Sydhavsøerne er siden blevet udfordret på deres vaner og traditioner af konsulenterne.

Færdselsstyrelsen giver midlertidigt grønt lys

Maskinstationer kan resten af den igangværende sæson køre til biogasanlæg og andre industrianlæg med brede køretøjer.
Side 1 af 73 (1442 artikler)Prev1234567717273Next