bannerPos

Anbefaling fra Dyrenes Beskyttelse: Drop jagten på muldvarpen

De fleste mennesker er naturligvis ikke så begejstrede for muldvarpeskud i haven. Foto: Henrik Sieben

Tekst og foto: Henrik Sieben

Journalist
05-10-2019 16:34
Det at fjerne en muldvarp har ofte den modsatte effekt, forklarer biolog i Dyrenes Beskyttelse, Michael Carlsen.

Efterårets komme er typisk den årlige højsæson for muldvarpejagt, fordi både haveejere og planteavlere bliver generet af muldvarpeskud. 

Det er dog ingen grund til at jagte muldvarper, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse, som påpeger, at jagten på de små gravere bare giver flere jordbunker i haven og på marken.

Dyrenes Beskyttelse gør derfor opmærksom på, at man skal mane til besindighed. Fjerner man en muldvarp, rykker der snart en ny ind, og den laver sine egne gange, og dermed også nye muldvarpeskud.

Mange haveejere og planteavlere anvender ellers fælder, men opfordringen lyder altså, at man skal lade den første gøre sit arbejde færdigt.

Dyrevenlig vej til en have uden muldvarpeskud 

Ifølge Michael Carlsen, biolog i Dyrenes Beskyttelse, har det at fjerne en muldvarp ofte den modsatte effekt: Der bliver ikke færre, men i stedet flere muldvarpeskud.

- Hvis en have er interessant for én muldvarp, er den helt sikkert også interessant for andre muldvarpe. Og hvis haven er rigtig interessant, går der kun kort tid, før den næste muldvarp flytter ind og et nyt graveprojekt begynder, siger Michael Carlsen.

Muldvarpeskud dannes, når muldvarpen bygger eller udbedrer sit gangsystem. Den overskydende jord fra gravearbejdet presses op på jordoverfladen og danner de såkaldte muldvarpeskud.

Imidlertid opstår muldvarpeskud næsten kun så længe, at muldvarpen udvider eller udbedrer sit gangsystem. Derfor er den sikreste og mest dyrevenlige vej til en have fri for muldvarpeskud at lade muldvarpen færdiggøre sit gravearbejde.

Forklaringen er den, at muldvarpe er territorielle dyr, så når havens muldvarp har ordnet sit gangsystem, vil der næsten ikke komme flere muldvarpeskud. Man får højst sandsynligt kun flere muldvarpeskud ved at fjerne havens muldvarpe, da en ny så vil flytte ind og grave på fuldt drøn igen.

Case IH præsenterer nyt forhandlersetup på Sjælland

Danmarks mest sælgende mærke i 2019 for landbrugstraktorer over 50 hk, Case IH, er klar til at løfte sløret for fremtidens forhandlersetup på Sjælland.

Øget viden og større motivation gør en forskel

Der skal mere systematik og stor selverkendelse til i besætningerne for at gøre noget ved dødeligheden, påpeger Seges.

Gødskning tidligere end normalt

Med en forventet lav kvælstofpulje i jorden, og afgrøder der allerede er klar til at starte væksten, vurderes første tildeling af gødning at være lidt tidligere end normalt.

Fleksible bladgødninger

Flex Fertilizer-systemet tildeler næringsstofferne effektivt til afgrøden og efter aktuelt behov. Samtidig er det en både klima- og miljøvenlig gødningsform.

Gratis webinar om gødskningsstrategi

Seges inviterer til webinar om strategier for gødskning for den kommende sæson.

35 millioner fra Danish Agro

Andelsgrovvareselskabet havde sidste år rekordomsætning og et overskud før skat på 402 millioner kroner.

Det totale kvælstof-balanceregnskab skal skrottes

En bare nogenlunde præcis opgørelse fra danske landområder er uladsiggørlig, og naturen har så mange selvregulerende mekanismer, som ikke kan sættes på en formel, påpeger Jørn Rasmussen.

Tysk sag kostede DLG dyrt

Tørken i sommeren 2018 kostede DLG et trecifret millionbeløb på bundlinjen i regnskabet. I 2019 er det en konkurrencesag fra Tyskland, som koster koncernen 119 millioner kroner.

Landbruget skal inddrages i klimaforhandlinger

Vi ved, hvordan man reducerer CO2-udledningen drastisk, samtidig med at man øger produktionen.

Ung lollik har succes med egen maskinstation

Henrik Schmidt driver Henriks Maskinstation på Lolland, og han er med sine bare 26 år én af de yngste i en hård branche.
Side 1 af 47 (932 artikler)Prev1234567454647Next