bannerPos

Chinchilla – et særegent pelsdyr

Hans Erik Ploumann Johansen og datteren Anja Wesselhof med et par af avlsdyrene. Foto: Henrik Sieben

Tekst og foto: Henrik Sieben

Journalist
17-03-2019 11:43
I naturen var de sydamerikanske chinchillaer tæt på at blive udryddet på grund af jagt. I dag sælges der op mod 60.000 chinchillaskind fra Kopenhagen Fur om året.

Der er fuldstændig roligt, når man går ind i den tidligere svinestald hos Hans Erik Ploumann Johansen i Allerslev ved Præstø. Det til trods for at stalden rummer 250 avlsdyr af det lille sydamerikanske pelsdyr chinchilla med unger i alle størrelser. 

- Chinchillaer er natdyr, så om dagen er her roligt, mens der om natten er hektisk aktivitet, forklarer Hans Erk Ploumann Johansen.

Oprindelig var det hans afdøde hustru, Helle, der i 1988 havde lyst til at arbejde med chinchillaer, der er kendetegnet ved en meget blød pels, et forholdsvis roligt gemyt, store øjne og tilsvarende store ører.

- Chinchillaer er polygame og lever i små familieflokke bestående af en han og op mod en halv snes hunner. Vi begyndte med to flokke, fordelt på to hanner og otte hunner.

De 10 dyr udviste dog indledningsvis ikke den store lyst til at formere sig. Hvis de bestemmer sig for, at de ikke vil have unger, eller bliver træt af hannen, så sker der bare ikke noget.

- Tilsvarende er lokalet for stort, og der ikke er andre dyr, så formerer de sig heller ikke. Derfor måtte vi gøre lokalet visuelt mindre med presenninger og købte samtidig flere dyr for at få gang i avlen, oplyser Hans Erik Ploumann Johansen, som efter hustruens død fortsatte avlen, i dag assisteret af datteren Anja Wesselhoff, Rekkende.

80 avlere i Danmark

Chinchillaen kommer fra Andesbjergene i Sydamerika og lever der i mere end 1.500 meters højde. I naturen er der kun få spredte flokke tilbage, efter der i århundrede har været drevet jagt på dem for pelsens skyld. 

- Faktisk var chinchillaen helt ved at uddø, men amerikanske pelsfarmere tog dem til sig, og siden har de spredt sig til hele verden, hvor de holdes i farme på næsten samme måde som andre pelsdyr, fortæller Anja Wesselhoff.

Da familien i Allerslev begyndte pelsfarmen i 1988, var der på Sjælland omkring 50 chinchillafarme. I dag er der syv. Til gengæld er farmene væsentlig større end i 1980’erne, hvor der i snit var 20 til 50 avlsdyr på en pelsfarm.

- For blot et år siden var der 100 avlere på landsplan, nu er der 80. Priserne og efterspørgslen på pels har stor indflydelse i vores del af pelsdyravlen, forklarer Hans Erik Ploumann Johansen.

Hunner med plastkrave

Selv om chinchillaer er polygame, kan hunnerne godt finde på at slås for at sætte hierarki. Ungerne lader de dog være i fred og passer gerne hinandens unger.

- Derfor går hver hun i et bur for sig med sine unger, mens hannen frit kan gå rundt og besøge hunnerne, parre sig med dem og hjælpe dem, når de føder deres unger, fortæller sydsjællænderen.

Hunnerne er udstyret med en plastkrave, som gør det umuligt for dem at komme ud gennem hullet til en gang, hvorfra hannen har adgang til de forskellige bure med hunner. Et par dage efter fødslen lukkes der for hannen, for at ungerne bliver hos moderen, og avlen kan styres.

Én meter lang tarm

Den dag, LandbrugØst er på besøg, er der flere hunner, der har fået unger, som ved fødslen er fuldt udviklede med åbne øjne og pels.

Drægtigheden er 111 dage, og chinchillaer får unger hele året – op til to kuld årligt og med kuldstørrelser op til tre. Ungdyr, der ikke skal anvendes i avl, aflives og pelses otte måneder gamle. Skindene sendes via Kopenhagen Fur til en garvet garver i Ganløse nordvest for København.

- Det er nemlig vigtigt, at skindene behandles ens for sammenligningens skyld ved pelsauktionen i Glostrup, hvor de sælges, påpeger Hans Erik Ploumann Johansen. 

Fodringsmæssigt er chinchillaer at regne som gnavere, der holder på foderet med forpoterne, og dermed spiser som et egern.

Da de ikke har meget mavesæk, men i stedet en én meter lang tarm, kan de ikke brække sig. De er samtidig semidrøvtyggere, og de spiser op mod halvdelen af deres afføring igen og igen.

Facts om chinchillaer
Oprindelse: Sydamerika
Størrelse: Hunner 600-800 gram – hanner lidt mindre
Rede: I jordhuler i naturen – laver ikke rede i bur
Farming: Burstørrelse 2.500 kvadratcentimeter for en avlshun
Alder: Op til 20 år
Avlsmodne: 8 måneder
Drægtighed: 111 dage
Antal kuld: Op til tre om året
Pelsning: 8 måneder gamle 
Tænder: Vokser hele livet
Skind garves inden salg
Op til 60 hår i en hårsæk – mennesker et til tre
Lus og lopper kan ikke leve i den tætte pels
Pelsen klister sammen hvis den bliver våd eller fedtet
Pris for chinchillapelsjakke/frakke: Op til 200.000 kroner
Kopenhagen Fur omsætter årligt op mod 60.000 chinchillaskind
Farver: Standard (grå med hvid bug og mørk ryg), beige, hvide, violet, safir
Gennemsnitlig skindpris: 235 kroner ved seneste auktion

Case IH præsenterer nyt forhandlersetup på Sjælland

Danmarks mest sælgende mærke i 2019 for landbrugstraktorer over 50 hk, Case IH, er klar til at løfte sløret for fremtidens forhandlersetup på Sjælland.

Øget viden og større motivation gør en forskel

Der skal mere systematik og stor selverkendelse til i besætningerne for at gøre noget ved dødeligheden, påpeger Seges.

Gødskning tidligere end normalt

Med en forventet lav kvælstofpulje i jorden, og afgrøder der allerede er klar til at starte væksten, vurderes første tildeling af gødning at være lidt tidligere end normalt.

Fleksible bladgødninger

Flex Fertilizer-systemet tildeler næringsstofferne effektivt til afgrøden og efter aktuelt behov. Samtidig er det en både klima- og miljøvenlig gødningsform.

Gratis webinar om gødskningsstrategi

Seges inviterer til webinar om strategier for gødskning for den kommende sæson.

35 millioner fra Danish Agro

Andelsgrovvareselskabet havde sidste år rekordomsætning og et overskud før skat på 402 millioner kroner.

Det totale kvælstof-balanceregnskab skal skrottes

En bare nogenlunde præcis opgørelse fra danske landområder er uladsiggørlig, og naturen har så mange selvregulerende mekanismer, som ikke kan sættes på en formel, påpeger Jørn Rasmussen.

Tysk sag kostede DLG dyrt

Tørken i sommeren 2018 kostede DLG et trecifret millionbeløb på bundlinjen i regnskabet. I 2019 er det en konkurrencesag fra Tyskland, som koster koncernen 119 millioner kroner.

Landbruget skal inddrages i klimaforhandlinger

Vi ved, hvordan man reducerer CO2-udledningen drastisk, samtidig med at man øger produktionen.

Ung lollik har succes med egen maskinstation

Henrik Schmidt driver Henriks Maskinstation på Lolland, og han er med sine bare 26 år én af de yngste i en hård branche.
Side 1 af 47 (932 artikler)Prev1234567454647Next