bannerPos

Digital dagligdag går hånd i hånd med drømmen om egen gård

Jerik Kryhlmand Iversen og Henrik Kryhlmand Knudsen er nogle af de unge mennesker, der kommer ind i landbruget i disse år. Og der er rift om dem.

Keld Jakobsen

Udvikler
24-04-2019 17:24
I landbruget er der rift om de unge, der i stigende grad vælger mere utraditionelle karriereveje, hvor de nyerhvervede uddannelseskompetencer bringes i spil på nye måder. Dét mærker man hos startup-virksomheden FarmBackup, der for nylig kunne byde to unge landbrugsentusiaster velkommen.

Det går støt ned ad bakke, hvad angår andelen af yngre landmænd. De seneste fem år har landmænd under 40 år kun udgjort 6-7 procent af danske landmænd – et markant lavere niveau end for 20 år siden, hvor samme aldersgruppe udgjorde 23 procent. Ifølge Danmarks Statistik var 22,6 procent af danske landmænd under 40 år i 1997, hvorimod det blot var 6,3 procent i 2017.

Eric Wanscher er uddannelseschef på Dalum Landbrugsskole. Han er ikke i tvivl om, at branchen – på trods af den stigende gennemsnitsalder – efterspørger unge, nyuddannede talenter.

- Der er i den grad rift om kvalificerede unge, og arbejdsgiverne skal være hurtige, hvis de vil tiltrække de skarpeste hoveder. Samtidig kender kandidaterne deres værd, og gennem uddannelsen bliver de ofte udstyret med et bredt spektrum af kompetencer, der også er anvendelige andre steder end i det produktionstunge landbrug, siger han og fortsætter:

- Derfor er det langt fra unormalt, at de tænker ud af boksen, kigger på hele deres kompetence-palet og vælger karriereveje, der er alt andet end traditionelle og landbrugsspecifikke.      

Kombinerer jobbet med dagligdagen på gården

At landbrugsskolernes kandidater ikke er bange for at kaste sig ud i nye og anderledes karrierespor, er noget, man kan nikke genkendende til hos FarmBackup. Startup-virksomheden, der står bag en ny app, som skal erstatte landmandens og maskinstationernes fysiske arbejdssedler, har for nylig ansat to nye medarbejdere, der begge havde lyst til at sætte deres nyerhvervede landbrugskompetencer i spil på en anderledes måde.  

Som agroøkonom-studerende ved Gråsten Landbrugsskole har det ligget lige til højrebenet for Jerik Kryhlmand Iversen at kickstarte karrieren med et job som eks. driftsleder. Alligevel var en hands-on-stilling, hvor den teoretiske og praktiske viden om bl.a. økonomi, drift og ledelse prøves af i praksis, ikke førstevalget for den 26-årige sønderjyde.  

- Min interesse for landbruget handler ikke om at køre i traktor. Jobbet er først og fremmest superspændende, fordi det er en nystartet virksomhed, der i den grad er landbrugsrelateret. Samtidig er der god mulighed for at kombinere arbejdet hos FarmBackup, hvor mit fokus er salg og support i Midt- og Sønderjylland, med dagligdagen hjemme på slægtsgården i Lysabild. Der er dog ingen tvivl om, at mit sande »kald« er at overtage gården en dag, fortæller han.    

Drømmer om eget landbrug

27-årige Henrik Knudsen er født og opvokset på samme gård i Errindlev på Lolland som sine to storebrødre Anders Bram Knudsen og Søren Iver Knudsen, der ejer FarmBackup.

For Henrik er det ingen hindring, at studiets mere praktiske dimensioner ikke som sådan bringes i spil på kontoret på Islands Brygge. Dagligdagen har nemlig mange fordele, og ikke mindst tanken om at være en del af – og kunne præge – en nystartet virksomhed tiltaler den unge landmandssøn. Og ligesom Jerik sætter han pris på den alsidige dagligdag hos FarmBackup, der består af kundedialog i form af support, salg og service via kontoret samt ude på gårdene.   

- En stor del af min dagligdag går med kundekontakt, men hvor jeg førhen var vant til at opsøge kunderne for at høre, om der var et match mellem deres forretning og vores produkt, er det stigende grad dem, der ringer til os nu. Man er derfor ikke i tvivl om, at man er en del af en voksende succes. Samtidig har Anders og Søren en klar ambition om at optimere og strømline branchens processer i forhold til bl.a. tidsstyring og driftsanalyse – og hvem vil ikke gerne bidrage til det, spørger han retorisk.

Det er dog ikke kun arbejdsopgaverne og studietiden på Dalum Landbrugsskole, som Henrik og Jerik har til fælles. De deler nemlig også ambitionen om en dag at overtage familiernes respektive landbrug på hhv. Lolland og i Sønderjylland.

- Med FarmBackup har jeg frihed til at dyrke mit eget projekt med no-till-såning på Lolland, hvor jeg har forpagtet noget jord fra min far. På den måde stemmer den fleksible dagligdag hos FarmBackup perfekt overens med den drøm om eget landbrug, som Jerik og jeg trods alt nok har til fælles med mange unge i denne branche, runder han af.

22 meter lang arm rækker til meget

Kalundborg-entreprenør har investeret i en ny Komatsu med en 22 meter lang arm, og den rækker til mange forskellige opgaver.

Dræneksperter i Sydsjælland

To kammerater fra landbrugsskoletiden har etableret entreprenørfirma i Rønnede, og det er med fokus på at dræne landbrugsjord.

Debat om bæredygtighed i dansk svineproduktion

Mandag den 27. maj holder Danske Svineproducenter et debatmøde om bæredygtighed i svineproduktionen.

Styrelse svarer på tvivlsspørgsmål om nye firmabil-regler

Nye registreringskrav for varebiler har høstet mange spørgsmål. Færdselsstyrelsen svarer her på de mest gængse.

Det betaler sig at opdatere drænanlægget

Et nyt drænanlæg kan afskrives over fem år, så det bør ikke være svært at få økonomi i at få sine marker opdateret med hensyn til dræning, vurderer dræningsspecialist.

Roeavlere så nærmere på ny avanceret markrobot

KWS-arrangement på Lolland samlede cirka 50 roeavlere, der blandt andet blev præsenteret for en ny robot fra Farmdroid.

Mange valfartede til jubilæum i Slagelse

Besøgende fra hele landet var med til at fejre 25-års jubilæum i Slagelse Maskinforretning.

Landskabskonsulent: - Den mentale sundhed ligger lige uden for døren

Landskabskonsulent Søren Paludan giver gode råd til at skabe fantastiske rammer på gården, og smukke omgivelser er som medicin for os, påpeger han.

Nyt udstyr finder nødstedt vildt

Alle 182 frivillige hundeførere i Schweiss-registret kan fortsætte samarbejdet med nye pejl.

Grimme på vej mod 2020

Som led i udviklingen af produktprogrammet til roeavlere udvider Grimme programmet af roeoptagere med to nye modeller.
Side 1 af 29 (564 artikler)Prev1234567272829Next