bannerPos

Digital dagligdag går hånd i hånd med drømmen om egen gård

Jerik Kryhlmand Iversen og Henrik Kryhlmand Knudsen er nogle af de unge mennesker, der kommer ind i landbruget i disse år. Og der er rift om dem.

Keld Jakobsen

Udvikler
24-04-2019 17:24
I landbruget er der rift om de unge, der i stigende grad vælger mere utraditionelle karriereveje, hvor de nyerhvervede uddannelseskompetencer bringes i spil på nye måder. Dét mærker man hos startup-virksomheden FarmBackup, der for nylig kunne byde to unge landbrugsentusiaster velkommen.

Det går støt ned ad bakke, hvad angår andelen af yngre landmænd. De seneste fem år har landmænd under 40 år kun udgjort 6-7 procent af danske landmænd – et markant lavere niveau end for 20 år siden, hvor samme aldersgruppe udgjorde 23 procent. Ifølge Danmarks Statistik var 22,6 procent af danske landmænd under 40 år i 1997, hvorimod det blot var 6,3 procent i 2017.

Eric Wanscher er uddannelseschef på Dalum Landbrugsskole. Han er ikke i tvivl om, at branchen – på trods af den stigende gennemsnitsalder – efterspørger unge, nyuddannede talenter.

- Der er i den grad rift om kvalificerede unge, og arbejdsgiverne skal være hurtige, hvis de vil tiltrække de skarpeste hoveder. Samtidig kender kandidaterne deres værd, og gennem uddannelsen bliver de ofte udstyret med et bredt spektrum af kompetencer, der også er anvendelige andre steder end i det produktionstunge landbrug, siger han og fortsætter:

- Derfor er det langt fra unormalt, at de tænker ud af boksen, kigger på hele deres kompetence-palet og vælger karriereveje, der er alt andet end traditionelle og landbrugsspecifikke.      

Kombinerer jobbet med dagligdagen på gården

At landbrugsskolernes kandidater ikke er bange for at kaste sig ud i nye og anderledes karrierespor, er noget, man kan nikke genkendende til hos FarmBackup. Startup-virksomheden, der står bag en ny app, som skal erstatte landmandens og maskinstationernes fysiske arbejdssedler, har for nylig ansat to nye medarbejdere, der begge havde lyst til at sætte deres nyerhvervede landbrugskompetencer i spil på en anderledes måde.  

Som agroøkonom-studerende ved Gråsten Landbrugsskole har det ligget lige til højrebenet for Jerik Kryhlmand Iversen at kickstarte karrieren med et job som eks. driftsleder. Alligevel var en hands-on-stilling, hvor den teoretiske og praktiske viden om bl.a. økonomi, drift og ledelse prøves af i praksis, ikke førstevalget for den 26-årige sønderjyde.  

- Min interesse for landbruget handler ikke om at køre i traktor. Jobbet er først og fremmest superspændende, fordi det er en nystartet virksomhed, der i den grad er landbrugsrelateret. Samtidig er der god mulighed for at kombinere arbejdet hos FarmBackup, hvor mit fokus er salg og support i Midt- og Sønderjylland, med dagligdagen hjemme på slægtsgården i Lysabild. Der er dog ingen tvivl om, at mit sande »kald« er at overtage gården en dag, fortæller han.    

Drømmer om eget landbrug

27-årige Henrik Knudsen er født og opvokset på samme gård i Errindlev på Lolland som sine to storebrødre Anders Bram Knudsen og Søren Iver Knudsen, der ejer FarmBackup.

For Henrik er det ingen hindring, at studiets mere praktiske dimensioner ikke som sådan bringes i spil på kontoret på Islands Brygge. Dagligdagen har nemlig mange fordele, og ikke mindst tanken om at være en del af – og kunne præge – en nystartet virksomhed tiltaler den unge landmandssøn. Og ligesom Jerik sætter han pris på den alsidige dagligdag hos FarmBackup, der består af kundedialog i form af support, salg og service via kontoret samt ude på gårdene.   

- En stor del af min dagligdag går med kundekontakt, men hvor jeg førhen var vant til at opsøge kunderne for at høre, om der var et match mellem deres forretning og vores produkt, er det stigende grad dem, der ringer til os nu. Man er derfor ikke i tvivl om, at man er en del af en voksende succes. Samtidig har Anders og Søren en klar ambition om at optimere og strømline branchens processer i forhold til bl.a. tidsstyring og driftsanalyse – og hvem vil ikke gerne bidrage til det, spørger han retorisk.

Det er dog ikke kun arbejdsopgaverne og studietiden på Dalum Landbrugsskole, som Henrik og Jerik har til fælles. De deler nemlig også ambitionen om en dag at overtage familiernes respektive landbrug på hhv. Lolland og i Sønderjylland.

- Med FarmBackup har jeg frihed til at dyrke mit eget projekt med no-till-såning på Lolland, hvor jeg har forpagtet noget jord fra min far. På den måde stemmer den fleksible dagligdag hos FarmBackup perfekt overens med den drøm om eget landbrug, som Jerik og jeg trods alt nok har til fælles med mange unge i denne branche, runder han af.

Uden EU havde vi færre bønder og højere forbrugerpriser

Den fælles landbrugspolitik har understøttet landmændenes indkomst og er også med til at holde forbrugerpriserne nede.

Mangel på bestøvere kan true specialafgrøderne

Dyrkere af blandt andet hybridraps, hvidkløver og andre specialafgrøder får et problem, hvis danske erhvervsbiavlere ikke kan afsætte deres honning. Bi-avlerne lever udover honningsalget nemlig også af at leje bier ud til bestøvning af specialafgrøder.

Weidemanns læssere hædret

To læssere fra Weidemann er blevet hædret med fornemme designpriser.

Ny flishugger har bælter - og fjernbetjening

Med fokus på sikkerhed, miljø og brugervenlighed har Linddana skabt den ultimative flishugger, som for at øge sikkerheden og brugervenligheden styres med fjernbetjening.

EDC Poul Erik Bech etablerer forretningsområde indenfor landbrug

Danmarks største ejendomsmæglervirksomhed indenfor EDC-gruppen, EDC Poul Erik Bech, udvider forretningspaletten med opstart af EDC Landbrug Poul Erik Bech. Manden, der skal sidde i spidsen, er en tung profil der tidligere kommer fra en stilling som chef for Nykredits landsbrugsafdeling på Sjælland.

Få tiltag kan gøre en stor forskel

Klubber for de Stående Jagthunde i Danmark arbejder for at forbedre forholdene for faunaen i agerlandet i almindelighed og for agerhønsene i særdeleshed.

Gør kulturerne klar til salg

Langesømessen er lig med startskuddet for fremvisning af kulturer.

Et skilt som det bedste forsvar

Vejskiltene og gode øjne kan gøre forskellen på liv og død for dyrene i den danske natur.

Fremmer madforståelse og sociale færdigheder

1.900 børn har i år deltaget på en af de over 100 madskoler, som 4H arrangerer i samarbejde med Landbrug & Fødevarer og Rema 1000.
Side 1 af 35 (695 artikler)Prev1234567333435Next