bannerPos

En rigtig lortehistorie: Den bornholmske mårhund går under radaren

Arkivfoto

Alexander Dornwirth

Videojournalist
08-01-2019 12:30
De 22 nye lorte, der skulle bringe forskerne tættere på at løse mysteriet om den bornholmske mårhund, har vist sig som en blindgyde i jagten på øens nye rovdyr. Det skriver Bornholms Tidende.

Forskerne fandt ikke dna fra mårhund i analyserne, selvom lortene ellers så lovende ud ifølge rovdyrforsker Sussie Pagh fra Institut for Kemi og Biovidenskab på Aalborg Universitet.

Det udtaler hun til Bornholms Tidende.

Lortene viste sig nemlig at være fra 21 katte og en enkelt hund.

De skuffende resultater fra den seneste prøve får dog ikke forskerne fra Aalborg Universitet til at give op. 

Tidligere på året fandt de dna fra mårhund i fire lorte fra Bornholm. Så medmindre dyret er dødt i mellemtiden, er der stadig mindst én mårhund på øen.

Forskerne ville gerne sende de fire lorte til en ny analyse, der skal måske kan afsløre, hvor mårhunden eller mårhundene stammer fra. Men det kan ikke betale sig, medmindre de får flere prøver.

– Det er meget, meget dyrt at lave dna-analyser for at finde ud af deres ophav. Det koster det samme for fire prøver som for 20, og det er dyrt. Så vi har brug for flere prøver, før vi kan sende dem ind, siger Sussie Pagh.

Sussie Pagh vil gerne fokusere jagten til Rø Plantage, Kløvedal nær Østerlars samt Paradisbakkerne i forsøget på at opspore mårhunden.

Et af de helt store spørgsmål er, hvordan mårhunden fandt vej til Bornholm.

– Vi er som forskere lige så meget ude i nogle gætterier som alle andre, indtiltil vi måske kan finde nogle flere mårhundeekskrementer. Så kan vi måske med dna henføre det til, om det er nogen, der måske stammer fra Jylland. Så kan man tænke, at det måske er nogen, der har taget dem med derover. Eller at det er nogen, som man må formode er fangeskabsdyr, der kommer andre steder fra. Men indtil vi finder mere dna, ved vi lige så lidt som alle andre, siger Sussie Pagh til Bornholms Tidende.

DLS-formand gjorde status på problemerne

På generalforsamlingen i DLS påpegede formanden John Nielsen blandt andet, at bramgæsbestanden er et stort problem på Sydhavsøerne.

Følelserne kom i kog på Baltic Pipe-møder

Bølgerne gik til tider højt på borgermøderne om Baltic Pipe-projektet, hvor oplægsholdere flere gange blev afbrudt, når de svarede på spørgsmål.

Vildtaften på Kragerup Gods

Har man hang til jagt og jagtfortællinger vækkede vildtaften på Kragerup Gods naturligvis interesse. 

Kom krondyrene i forkøbet

Hegn vildtet ude med el-hegn, inden de spiser markudbyttet.

Markvanding med bedre driftsøkonomi

Ødelagte afgrøder og unødige reparationsudgifter til rørbrud midt i højsommeren er et scenarie, de fleste landmænd gerne vil undgå. Men rørbrud og andre gener i forbindelse med markvanding kan undgås ved at skifte til en frekvensreguleret pumpe, der giver langt bedre driftsøkonomi og minimal risiko for rørbrud.

HMC-Maskiner A/S bliver en del af Karl Mertz A/S

Den 1. april 2019 overtager Karl Mertz A/S virksomheden HMC-Maskiner A/S med afdelinger i Sorø og Holbæk.

Små positive tegn for roedyrkerne

Sukkerroedyrkerne kan se tilbage på et hårdt år, men der er lys forude, forsikrede roedyrkernes formand, Jørn Dalby, på generalforsamlingen.

40 år med hingstekåring i Herning

Dansk Varmblods Hingstekåring og messen Hest & Rytter holdes i Herning for 40. gang med et væld af oplevelser for hesteinteresserede.

Skovrejsning med tilskud

Landskabskonsulent Søren Paludan giver gode råd, hvis man ønsker at opnå tilskud til skovrejsning i indeværende år

Fra bryllupskørsel til skovarbejde

René Larsen arbejder med såvel heste som maskiner, når skov og grønne arealer i kommuner og hos private skal passes og plejes.
Side 1 af 26 (501 artikler)Prev1234567242526Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer