bannerPos

En rigtig lortehistorie: Den bornholmske mårhund går under radaren

Arkivfoto

Alexander Dornwirth

Videojournalist
08-01-2019 12:30
De 22 nye lorte, der skulle bringe forskerne tættere på at løse mysteriet om den bornholmske mårhund, har vist sig som en blindgyde i jagten på øens nye rovdyr. Det skriver Bornholms Tidende.

Forskerne fandt ikke dna fra mårhund i analyserne, selvom lortene ellers så lovende ud ifølge rovdyrforsker Sussie Pagh fra Institut for Kemi og Biovidenskab på Aalborg Universitet.

Det udtaler hun til Bornholms Tidende.

Lortene viste sig nemlig at være fra 21 katte og en enkelt hund.

De skuffende resultater fra den seneste prøve får dog ikke forskerne fra Aalborg Universitet til at give op. 

Tidligere på året fandt de dna fra mårhund i fire lorte fra Bornholm. Så medmindre dyret er dødt i mellemtiden, er der stadig mindst én mårhund på øen.

Forskerne ville gerne sende de fire lorte til en ny analyse, der skal måske kan afsløre, hvor mårhunden eller mårhundene stammer fra. Men det kan ikke betale sig, medmindre de får flere prøver.

– Det er meget, meget dyrt at lave dna-analyser for at finde ud af deres ophav. Det koster det samme for fire prøver som for 20, og det er dyrt. Så vi har brug for flere prøver, før vi kan sende dem ind, siger Sussie Pagh.

Sussie Pagh vil gerne fokusere jagten til Rø Plantage, Kløvedal nær Østerlars samt Paradisbakkerne i forsøget på at opspore mårhunden.

Et af de helt store spørgsmål er, hvordan mårhunden fandt vej til Bornholm.

– Vi er som forskere lige så meget ude i nogle gætterier som alle andre, indtiltil vi måske kan finde nogle flere mårhundeekskrementer. Så kan vi måske med dna henføre det til, om det er nogen, der måske stammer fra Jylland. Så kan man tænke, at det måske er nogen, der har taget dem med derover. Eller at det er nogen, som man må formode er fangeskabsdyr, der kommer andre steder fra. Men indtil vi finder mere dna, ved vi lige så lidt som alle andre, siger Sussie Pagh til Bornholms Tidende.

Ny aftale om sukkerroer på plads

Nordic Sukker og Danske Sukkerroedyrkere har netop indgået en aftale om dyrkning af sukkerroer i 2020.

- Robot-projekt skal støttes og tales op

Der er store perspektiver i Farmdroid markrobot. Det vurderer maskinkonsulent ved VKST Christian Rabølle, der ser et aktuelt behov for robotten i økologiske bedrifter.

Godt nyt til DLFs frøavlere

DLFs frøavlere tjener 85 millioner kroner ekstra for høst 2018

Vejret i maj var køligt

Statistik fra DMI giver et tilbageblik på maj, der var koldere end normalt, men havde nedbør tæt på gennemsnittet.

Veganere politianmeldt for ulovlig indtrængen i svinestalde

Uden hensyntagen til smittebeskyttelse har personer fra Veganerpartiet optaget facebookvideo fra svinestalde, som har til formål at skabe forargelse hos partiets tilhængere. De ulovlige indtrængninger bliver nu en sag for politiet.

Samlede leasingaftaler for hele maskinparken venter

Flere landmænd viser interesse for individuelle aftaler, som omfatter flere fabrikater, men som kan samles i én leasingaftale, lyder det fra Leasing Fyn.

Operationel leasing kræver indblik i timetal og hektarer

For traktorer skal timebehovet generelt nærme sig 850-1.000 timer pr. år, før operationel leasing er interessant, mens der også ses eksempler på positive kalkulationer ved mindre timetal, vurderer DM&E Agro i en leasing-analyse.

Landboforening melder alt klar til Store Frødag

2019-udgaven af Store Frødag foregår hos formanden for Østdansk Landboforening, Jørgen Petersen, og sønnen Christian Petersen på Thinghøj på Stevns.

Planter kan være skyld i fotosensibilitet hos heste

Alle planteædende husdyr kan få fotosensibilitet. Seges Heste sætter fokus på, hvad visse planter kan få af følger for heste på græs.
Side 1 af 32 (621 artikler)Prev1234567303132Next