bannerPos

Et skilt som det bedste forsvar

Hold altid øje med skiltningen. Det er et vigtigt råd inden for trafiksikkerhed. Foto: Jesper Hallgren 

Jesper Hallgren

Journalist
11-08-2019 13:14
Vejskiltene og gode øjne kan gøre forskellen på liv og død for dyrene i den danske natur.

Hver eneste dag året rundt påkøres utallige dyr – lige fra mus, pindsvin og harer til større dyr som hjorte – på de danske veje, og flere og flere biler de senere år har kun gjort problemet endnu større.

Tidligere er det skønsmæssigt blevet vurderet, at fem millioner dyr hvert år mister livet i trafikken, og det tal bliver således desværre ikke mindre og mindre. 

Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 fik alene om påkørte hjorte i trafikken i alt 10.445 henvendelser i 2018, hvilket er en stigning på 20 procent siden 2017, hvor antallet »kun« var på 8.653.

Dertil kommer alle de hjorte, der slet ikke indberettes til vagtcentralen, som blandt andet de uheld, hvor dyret dør med det samme.

Specialkonsulent Viktor Pedersen, Miljøstyrelsen, vurderer, at 35.000-40.000 – eller måske sågar op til 50.000 – stykker hjortevildt årligt bliver ramt i trafikken.

Svensk model dur ikke  

- Jeg skal ikke male fanden på væggen, men det er rigtig mange, der bliver slået ihjel på den måde. Og med den voksende bestand af især rådyr, mere trafik og højere fart er det antal stigende, påpeger Viktor Pedersen.

Han har med Schweiss-Registret at gøre. Det er her, de hundeførere og hunde, som finder påkørte eller anskudte dyr, er opført.

Desværre kan man i Danmark ikke sådan lige kopiere svenskerne, der har vildthegn langs de fleste motorveje og motortrafikveje. Den løsning dur ikke på samme måde i Danmark, fordi landet er så meget mindre, og man risikerer at indhegne dyrene. 

Vildthegn bør i så fald altid kombineres med faunapassager, som er en yderst bekostelig affære.

Derfor handler det i høj grad om at holde øje med skiltningen – og om at holde øje med vejkanten, hvor man kan være heldig at opdage et dyr i tide.

Hvis du påkører et dyr…
Er dyret såret, skal du ringe til Dyrenes Vagtcentral på telefon 1812. Find ud af hvor du er: Vejnavn, vejnummer, kilometersten/vejkantspæl eller GPS-koordinater. Jo mere præcist du kender stedet, des lettere er det at finde frem til dyret. Marker gerne stedet tydeligt, hvor ulykken er sket – for eksempel med en klud.
Dyrenes Vagtcentral tilkalder en autoriseret schweisshundefører, som er ekspert i at finde sårede dyr.

Lad et såret dyr ligge
Gå aldrig hen til et såret dyr. Hvis dyret har kræfter til at rejse sig, vil det gøre det af sig selv. Større, sårede dyr kan være farlige.
Det er heller ikke en god idé at følge efter et såret dyr eller forsøge at opspore det igen. Det kan ødelægge sporet for schweisshunden , som sendes ud for at lede efter dyret.
Er dyret dødt, eller finder man et dødt dyr, er det ikke en opgave for Dyrenes Vagtcentral. Man kan hjælpe ved at trække det døde dyr ud i rabatten. /jhal

Uden EU havde vi færre bønder og højere forbrugerpriser

Den fælles landbrugspolitik har understøttet landmændenes indkomst og er også med til at holde forbrugerpriserne nede.

Mangel på bestøvere kan true specialafgrøderne

Dyrkere af blandt andet hybridraps, hvidkløver og andre specialafgrøder får et problem, hvis danske erhvervsbiavlere ikke kan afsætte deres honning. Bi-avlerne lever udover honningsalget nemlig også af at leje bier ud til bestøvning af specialafgrøder.

Weidemanns læssere hædret

To læssere fra Weidemann er blevet hædret med fornemme designpriser.

Ny flishugger har bælter - og fjernbetjening

Med fokus på sikkerhed, miljø og brugervenlighed har Linddana skabt den ultimative flishugger, som for at øge sikkerheden og brugervenligheden styres med fjernbetjening.

EDC Poul Erik Bech etablerer forretningsområde indenfor landbrug

Danmarks største ejendomsmæglervirksomhed indenfor EDC-gruppen, EDC Poul Erik Bech, udvider forretningspaletten med opstart af EDC Landbrug Poul Erik Bech. Manden, der skal sidde i spidsen, er en tung profil der tidligere kommer fra en stilling som chef for Nykredits landsbrugsafdeling på Sjælland.

Få tiltag kan gøre en stor forskel

Klubber for de Stående Jagthunde i Danmark arbejder for at forbedre forholdene for faunaen i agerlandet i almindelighed og for agerhønsene i særdeleshed.

Gør kulturerne klar til salg

Langesømessen er lig med startskuddet for fremvisning af kulturer.

Et skilt som det bedste forsvar

Vejskiltene og gode øjne kan gøre forskellen på liv og død for dyrene i den danske natur.

Fremmer madforståelse og sociale færdigheder

1.900 børn har i år deltaget på en af de over 100 madskoler, som 4H arrangerer i samarbejde med Landbrug & Fødevarer og Rema 1000.
Side 1 af 35 (695 artikler)Prev1234567333435Next