bannerPos

Færre feriedage i det nye ferieår

Sommerferien er sikret. Vil man for eksempel gerne holde tre ugers sommerferie i år, kan det sagtens lade sig gøre. Det svarer nemlig til 15 feriedage, og man vil dermed have 1,64 feriedage i overskud. Foto: Colourbox

Tekst og foto: Jesper Hallgren

Journalist
23-05-2020 22:07
Vi er i disse måneder i overgangsfasen fra den gamle til den nye ferielov, og der er flere ting, man skal være opmærksom på.

FERIE Den 1. maj begyndte et nyt ferieår, og det plejer at betyde 25 nye feriedage til de danske lønmodtagere. Men på grund af den nye ferielov ser det noget anderledes ud i år. Der står nemlig langt færre feriedage til rådighed ved månedsskiftet.

Men der er ifølge Helle Kofod, specialist i fagforeningen Krifa, ingen grund til panik. Hun kommer her med fem ting, man skal vide om det nye ferieår:

1) Den 1. maj har man 16,64 feriedage til rådighed i stedet for de normale 25 feriedage (fem uger). Det er markant færre dage end normalt, men der er ingen grund til panik. Det er meningen her i overgangsfasen fra den gamle til den nye ferielov. Man har stadig ret til 25 dages ferie hvert år.

2) Sommerferien er sikret. Vil man for eksempel gerne holde tre ugers sommerferie i år, kan det sagtens lade sig gøre. Det svarer nemlig til 15 feriedage, og man vil dermed have 1,64 feriedage i overskud. Går man derimod efter fire ugers sommerferie, skal man tale med sin chef om mulighed for ferie på forskud, hvis ikke man har afspadsering eller feriefridage, man kan bruge til den fjerde uge.

3) Dette ferieår er forkortet på grund af den nye ferielov, som træder i kraft den 1. september 2020. Det betyder, at ferieåret kun går til den 31. august 2020 i stedet for den 30. april 2021. Så groft sagt skal de 16,64 feriedage kun »holde« til den 31. august.

4) Fra den 1. september 2020 begynder man at optjene 2,08 feriedage pr. måned, som er til rådighed den efterfølgende måned. Den nye ferielov betyder nemlig, at man løbende kan bruge den ferie, man optjener. Bruger man ikke alle 16,64 feriedage inden den 1. september, kommer de automatisk med over i den nye ordning. Så holder man for eksempel tre ugers sommerferie, bliver de overskydende 1,64 feriedage overført automatisk.

5) Vil man også holde efterårsferie, kan man komme til at mangle 1,28 dag (antaget, at man holder tre ugers sommerferie). Måske har man afspadsering, fleks eller feriefridage, som man kan bruge for at kunne holde ferie hele ugen? Ellers kan man måske få lov til at holde ferie på forskud. Tal med chefen om mulighederne.

jhal

0

Forberedelse på ferien

Ledelsesrådgiver Jette Sandager påpeger, at en god ferie begynder med en god forberedelse af ferieperioden på bedriften.

Demokaravane havde sidste stop på Sjælland

Sjællænderne kunne på en mark ved Næstved for nylig opleve Kuhn-græsmaskiner i aktion.

Virusgulsot – en reel trussel i år?

I år er der brugt en del mere tid i nogle roemarker end de seneste år. Force-bejdsningen giver pludselig et behov for jævnligt at tjekke for skadedyr.

Godt helbred er vejen frem

Leif Petersen fra Tornved Maskinstation er 72 år, men han er stadig i fuld vigør og har ingen planer om at stoppe.

Den danske sommer bliver mere ekstrem

DMI’s Klimaatlas er udvidet med ny viden om tørke og nedbør, og her byder især sommeren på markante ændringer i vejret.

Kender du dine produktionsomkostninger pr. gris?

Ved faldende salgspriser er det vigtigt, man har lave produktionspriser, og det kan blandt andet ske gennem billigt foder.

Jagten på Årets Ø fortsætter

Der er nu sat dato for besøgene på de tre nominerede øer.

Kvalitetsnørder har fået gennembrud med lækkert svinekød

For et år siden startede parret Ulrik Olsen og Henriette Ergemann en produktion af svinekødsprodukter baseret på Duroc-grise. Og det går så godt, at der nærmest ikke er plads til flere kunder til at aftage kødet fra grisene.

Lev langsomt og drik vin til

På Skaarupøre Vingaard bliver ingenting forceret i de fredfyldte og intime omgivelser.
Side 1 af 62 (1237 artikler)Prev1234567606162Next