bannerPos

Hallegård på Bornholm er nu klima-miljø-pilotprojekt og eksperimentarium

23-07-2020 08:45

Hallegård på Bornholm, katalysator for det bornholmske madeventyr og kendt af titusinder af ferie-gæster som kulinarisk kraftcenter, etablerer nu et såkaldt pilotprojekt i form af et klima- og miljø-eksperimentarium.

PILOTPROJEKT Da Hallegård i februar blev reddet ud af økonomisk morads via en ny struktur med Jørgen T. Christensen og August Lund fra Cofoco i spidsen, var indsatsen baseret på en ubetinget enighed om det miljømæssige. Produktionen er nu kommet godt i gang. Det er planerne for realisering af det miljømæssigt fokus også. Eskil Nielsen, som var en af ankermændene i redningen af Hallegård, og koordinerer pilotprojektet, forklarer den fremtidige drift.

- Der ligger nu en samlet plan for Hallegård på klima og miljø til godkendelse i kommunen. Vi pin-pointer, hvad for noget jord, vi kan lægge om, så det giver mest for klimaet. Der kan være et potentiale op mod 40 ton CO2-ækvivalenter pr. hektar om året. Det er ret meget i forhold til bare at lægge brak, siger han og fortsætter:

- Samtidigt opretholder vi selvfølgelig produktionsenheden og udlægger jorder til økologisk grøntsagsproduktion. Det er der masser af efterspørgsel efter. Det bliver et Eksperimentarium på den måde, at vi løbende tjekker op på klimaeffekt og biodiversitet og deler ud af vores erfaringer til så mange som muligt, der vil lave den slags projekter. 

Trækker tråde til 1800-tallet

På Hallegård vil man trække tråde fra kulturhistorien i 1800-tallet ind i klimaets tjeneste. Det handler blandt andet om at få landskabet, som det så ud i 1818, ind i klimakampen anno 2020.

- De gamle kulturlandskaber skal danne grundlag for løsning af nutidens behov i forhold til klima, økologi, biodiversitet og produktion. Det hele bliver gjort med meget enkle midler og egne kræfter ved simple reguleringer af terræn og dræn. Sådan mere teknisk går det på, at vi optimerer klimaeffekt ved selektiv udtagning af jorder til vådområder.

Eskil Nielsen mener, at det er vigtigt at man kommer i den rigtige retning, selv om der ret beset kun er tale om små skridt. For det kan ifølge koordinatoren inspirere andre.

- Som noget nyt laver vi en "klima-gør-det-selv-vejledning”, så andre, der har mod på den slags, får en opskrift, de kan bruge til at komme igennem både teknikken og sværmen af regler og regulativer. På stedet formidler vi projektet med stisystemer og information. Og planen er, at skal kunne sove en nat i et klimaprojekt. Vi laver simpelthen et shelter midt i det hele. 
Alt er baseret på privat initiativ og privat engagement. Der er rigtig mange gode folk, der er med i det her.

Interessant perspektiv

Både Jørgen T. Christensen og August Lind, der er medejere af Hallegård, er glade for de nye tiltag. 

- Det her har vi villet meget længe. Og nu kan vi med den nye struktur for alvor trække i den retning. Klimainvesteringer er en nødvendighed og kan give basis for en god økonomi i projektet her. 

Tiltagene har også skabt interesse fra andre sider. Det gælder blandt andet geolog Jørgen Bojesen-Koefod.

- Det giver et interessant perspektiv med sådan et projekt som drejebog for andre. Avanceret viden om jordprøver og analyser koges ned til noget andre kan bruge – så at sige ved et køkkenbord – hvis man vil lave klimaprojekter på egen hånd. Jeg deler meget gerne ud af min viden til den slags, siger han, mens 

Morten Pedersen fra Bornholms Torvehaller, der var med til at redde Hallegård tilføjer: 

- Klima- og miljøvinklen var afgørende for, at jeg gik med i redningen af Hallegård. Med projektet har det været både tiden og pengene værd. Det projekt, det bliver rigtig godt.

hka
 

0

Massivt rod i Miljøstyrelsen koster landbruget

Massivt rod i Miljøstyrelsens beregninger for kvælstof-belastningen i Smålandshavets åbne del kan koste landbruget på Syd- og Vestsjælland dyrt i form af ekstra efterafgrøder, mener Gefion og DLS.

Grimme styrker rådgivning og salgssupport øst for Storebælt

Uffe Jensen er udpeget som ny ansvarlig for salg af kartoffemaskiner på Sjælland hos Grimme, oplyser selskabet.

I et høstvakuum

Lige nu er vurderingen på Danish Agros afdeling i Dalmose på Vestsjælland, at man skal modtage middeludbytter af korn og raps. Det er stilhed før stormen, fortæller markedsdirektør Christian Hjerpsted mandag eftermiddag, hvor høsten ligger stille.

Syngenta og FaunaPhotonics hylder biodiversiteten

Biodiversitet er vigtig for vores natur, og landbruget har en helt særlig rolle i at hjælpe og passe på biodiversiteten.

Roedyrkernes nye formand er klar til opgaverne

Troels Frandsen er ny mand i spidsen for de cirka 850 sukkerroedyrkende landmænd, der de seneste år har skulle omstille sig fra faste kvoter til det frie marked.

Godt tilbud på ny roesort

Via Nordic Sugars hjemmeside kan roedyrkere frem til den 1. august vælge frø fra SesvanderHave til en reduceret pris.

Ny roeaftale med klare forbedringer

Både hos Danske Sukkerroedyrkere og Nordic Sugar er der bred enighed om, at den nye sukkerroeaftale indeholder flere klare forbedringer.
Side 1 af 64 (1278 artikler)Prev1234567626364Next