bannerPos

Høj genanvendelsesgrad giver mange varenumre

John Holm (til venstre) og Lars Madsen ved indgangen til Vestsjællands Jernhandel A/S ved Jorløse syd for Svebølle.

Henrik Sieben

02-02-2019 11:00
Hos Vestsjællands Jernhandel A/S nær Svebølle genanvendes alt fra gamle bugserede roeoptagere til plæneklippere.

Midt på aflæssepladsen er kranfører John Bøgelund klar til at foretage en første visuel grovsortering af det læs blandet jern og metal, som gårdejer Egon Keinicke Hansen fra Gørlev netop har læsset af. Og på et lille område foran pladskontoret holder resterne af to gamle traktorer, en Dawid Brown og en Massey Ferguson, side om side.

Stedet er Vestsjællands Jernhandel A/S nær Jorløse ved Svebølle i Nordvestsjælland, hvor indehaverne, John Holm og Lars Madsen, sammen med de aktuelt seks medarbejdere residerer.

John Holm og Lars Madsen, der begge har været i papirdivisionen, overtog i 2007 jernhandlen efter en fortid i henholdsvis shipping- og slagterbranchen, og efter de på et tidspunkt havde talt om at lave eller købe en virksomhed sammen.

 

Stort potentiale

Efter John Holm først havde svaret på et stillingsopslag som daglig leder af Vestsjællands Jernhandel A/S og med henblik på overtagelse, og efterfølgende at have arbejdet for de tidligere ejere i tre år, blev han og Lars Madsen enige om at overtage virksomheden i 2007.

- Vi kunne se potentialet i at videreføre og modernisere en gammel virksomhed, der havde rødder helt tilbage til 1940’ernes Nørrebro.

- Vi kunne dengang som nu konstatere, at der stadig er et stort potentiale for at udvikle vores jern- og produkthandel, så den lever op til nu- og fremtidens krav om en meget høj genanvendelsesgrad.

 

På tværs af grænser

- Vi modtager i dag alt i jern og metal, men også i plastik, papir og træ, ligesom vi har åbnet for modtagelse eller afhentning af nedbrydningsmaterieler. Tilsvarende tilbyder vi kørsel med containere inden for byggebranchen, herunder også kørsel med træ, grus og sten.

Med baggrund i det har John Holm og Lars Madsen sideløbende udviklet virksomheden VSJ Nordic, som i løbet af 2019 bliver det nye ben i deres fælles virke. VSJ Nordic får et moderne og internationalt tilsnit, da genanvendelsesverdenen i dag også arbejder på tværs af landegrænser.

- Vores fokus er konstant på at optimere på de genindvindingsprocenter, man har på de forskellige varer. Vi har aktuelt 540 varenumre, så det er faktisk en hel del, vi kan få ud af for eksempel en gammel bil, traktor eller bugseret roeoptager.

Sidstnævnte modtog man en del af for en halv snes år siden. Dels i skyggen af finanskrisen, dels fordi sukkerfabrikken i Gørlev var blevet lukket, og mange roedyrkere derfor ikke længere havde brug for de bugserede roeoptagere. 

 

Penge i skrot

John Holm og Lars Madsen peger også på, at plastik ikke bare er plastik, ligesom jern ikke bare er jern.

- Man skal huske, at en græsslåmaskine indeholder mange varenumre. Plastikhjul, motor, aluminiumsdæksel, kabler, ledninger, skjold med mere. Og alt skrot, der kan genanvendes, kan i mange tilfælde generere penge til bedriften, oplyser duoen og tilføjer:

- Derfor opfordrer vi også landbrugets aktører til ikke bare at køre den brugte og udslidte vogn, plæneklipper, jerndrager eller andet på de kommunale genbrugspladser.

- De kan ved at aflevere det til os godt tjene lidt på slidt og udgået materiel, som de ikke længere bruger. De får økonomisk mere ud af at aflevere tingene hos os end på den kommunale genbrugsstation.

I samme moment lyder det fra John Holm: - Tilbage i 2008 og 2009 og før den tid eksporterede man brugte plove, traktorer med mere til forskellige østlande eller til de fattigste egne af Afrika. Det har dog ændret sig lidt, for efterhånden er de lande på højde med os inden for den teknologiske udvikling.

- Derfor har de ikke interesse i at modtage de gamle ting, samtidig med at det er blevet meget dyrt at sende brugte maskiner og redskaber til fjerntliggende egne af verden.

 

Grøn omstilling

Afsluttende lyder det: - Folk er generelt blevet meget mere opmærksom på hele den grønne omstilling, og der er langt mere fokus på genanvendelse og genanvendelighed.

- Derfor ligger vores primære arbejde i at lave genanvendelige sekundære jomfruelige råvarer, ligesom vi hele tiden arbejder på at forbedre genanvendelsesprocenten.

- Det mest optimale ville være, at man kan genanvende 100 procent. Det er dog ikke praktisk muligt, ligesom det vil være ekstremt omkostningstungt, fastslår John Holm og Lars Madsen.

 

Svinerådgiver giver specifikke råd til en bedre bundlinje

De bedste østdanske slagtesvineproducenter klarer sig rigtig fint i forhold til såvel område- som landsgennemsnit. Men hvad er årsagen. Svinerådgiver giver sine bud.

Nyt transportanlæg passer i gamle korngrave

For mere end 30 år siden lancerede Jema et transportanlæg, der viste sig at være forud for sin tid. Nu genfremstilles det i ny, opdateret udgave, fortæller Jesper Koldsø.

Roedyrkere kan følge afgrødeudviklingen

Sukkerroedyrkere har mulighed for at følge afgrødeudviklingen via satellitbilleder, og sammenligne egne marker med andre roemarker.

Vagn Nielsen: - Klimadebatten er kørt af sporet

Dansk landbrug har altid haft fokus på miljøet, men har svært ved at komme til orde i debatten, vurderer Vagn Nielsen, der i en menneskealder har drevet landbrug.

Ingen hjælp fra minister til landmænd i Baltic Pipe-sagen

Til stor utilfredshed for 12 landbrugsforeninger så afviser energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt at blande sig i Energinets forhandlinger med lodsejere om vilkår for etableringen af Baltic Pipe.

FMR Maskiner på Falster siger farvel til Deutz-Fahr

Folkene bag FMR Maskiner skifter nu strategisk fokus for fremtiden. Det betyder blandt andet et farvel til Deutz-Fahr i sortimentet.

Landbrugsforeninger er utilfredse: ingen hjælp fra minister til landmænd i Baltic Pipe-sagen

Lodsejere, der bliver berørt af anlægget af Baltic Pipe-gasledningen skal ikke forvente at få en højere servituterstatning i ved ekspropriation end normalt, trods pres fra landboforeningerne mod Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V). Det er for dårligt, mener de.

Risiko for kø - for at se øko-køer

Fast tradition fortsætter: Alle kan være med, når økokøerne lukkes på frisk forårsgræs søndag den 14. april.

Få egen familiehave på Jernbjerggaard

Landbrugs- og gartnerskolen, Jernbjerggaard, i Slagelse har udlånt lokaler og grønne områder til foreningen 4H.

Fyldte maver og tarme hærger fortsat slagterier

Tican påpeger at grise gang på gang leveres med fyldte maver til slagtning, selvom det er 26 år siden, at kravet om faste så dagens lys.
Side 1 af 27 (530 artikler)Prev1234567252627Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer