bannerPos

Høj genanvendelsesgrad giver mange varenumre

John Holm (til venstre) og Lars Madsen ved indgangen til Vestsjællands Jernhandel A/S ved Jorløse syd for Svebølle.

Tekst og foto: Henrik Sieben

Journalist
02-02-2019 11:00
Hos Vestsjællands Jernhandel A/S nær Svebølle genanvendes alt fra gamle bugserede roeoptagere til plæneklippere.

Midt på aflæssepladsen er kranfører John Bøgelund klar til at foretage en første visuel grovsortering af det læs blandet jern og metal, som gårdejer Egon Keinicke Hansen fra Gørlev netop har læsset af. Og på et lille område foran pladskontoret holder resterne af to gamle traktorer, en Dawid Brown og en Massey Ferguson, side om side.

Stedet er Vestsjællands Jernhandel A/S nær Jorløse ved Svebølle i Nordvestsjælland, hvor indehaverne, John Holm og Lars Madsen, sammen med de aktuelt seks medarbejdere residerer.

John Holm og Lars Madsen, der begge har været i papirdivisionen, overtog i 2007 jernhandlen efter en fortid i henholdsvis shipping- og slagterbranchen, og efter de på et tidspunkt havde talt om at lave eller købe en virksomhed sammen.

 

Stort potentiale

Efter John Holm først havde svaret på et stillingsopslag som daglig leder af Vestsjællands Jernhandel A/S og med henblik på overtagelse, og efterfølgende at have arbejdet for de tidligere ejere i tre år, blev han og Lars Madsen enige om at overtage virksomheden i 2007.

- Vi kunne se potentialet i at videreføre og modernisere en gammel virksomhed, der havde rødder helt tilbage til 1940’ernes Nørrebro.

- Vi kunne dengang som nu konstatere, at der stadig er et stort potentiale for at udvikle vores jern- og produkthandel, så den lever op til nu- og fremtidens krav om en meget høj genanvendelsesgrad.

 

På tværs af grænser

- Vi modtager i dag alt i jern og metal, men også i plastik, papir og træ, ligesom vi har åbnet for modtagelse eller afhentning af nedbrydningsmaterieler. Tilsvarende tilbyder vi kørsel med containere inden for byggebranchen, herunder også kørsel med træ, grus og sten.

Med baggrund i det har John Holm og Lars Madsen sideløbende udviklet virksomheden VSJ Nordic, som i løbet af 2019 bliver det nye ben i deres fælles virke. VSJ Nordic får et moderne og internationalt tilsnit, da genanvendelsesverdenen i dag også arbejder på tværs af landegrænser.

- Vores fokus er konstant på at optimere på de genindvindingsprocenter, man har på de forskellige varer. Vi har aktuelt 540 varenumre, så det er faktisk en hel del, vi kan få ud af for eksempel en gammel bil, traktor eller bugseret roeoptager.

Sidstnævnte modtog man en del af for en halv snes år siden. Dels i skyggen af finanskrisen, dels fordi sukkerfabrikken i Gørlev var blevet lukket, og mange roedyrkere derfor ikke længere havde brug for de bugserede roeoptagere. 

 

Penge i skrot

John Holm og Lars Madsen peger også på, at plastik ikke bare er plastik, ligesom jern ikke bare er jern.

- Man skal huske, at en græsslåmaskine indeholder mange varenumre. Plastikhjul, motor, aluminiumsdæksel, kabler, ledninger, skjold med mere. Og alt skrot, der kan genanvendes, kan i mange tilfælde generere penge til bedriften, oplyser duoen og tilføjer:

- Derfor opfordrer vi også landbrugets aktører til ikke bare at køre den brugte og udslidte vogn, plæneklipper, jerndrager eller andet på de kommunale genbrugspladser.

- De kan ved at aflevere det til os godt tjene lidt på slidt og udgået materiel, som de ikke længere bruger. De får økonomisk mere ud af at aflevere tingene hos os end på den kommunale genbrugsstation.

I samme moment lyder det fra John Holm: - Tilbage i 2008 og 2009 og før den tid eksporterede man brugte plove, traktorer med mere til forskellige østlande eller til de fattigste egne af Afrika. Det har dog ændret sig lidt, for efterhånden er de lande på højde med os inden for den teknologiske udvikling.

- Derfor har de ikke interesse i at modtage de gamle ting, samtidig med at det er blevet meget dyrt at sende brugte maskiner og redskaber til fjerntliggende egne af verden.

 

Grøn omstilling

Afsluttende lyder det: - Folk er generelt blevet meget mere opmærksom på hele den grønne omstilling, og der er langt mere fokus på genanvendelse og genanvendelighed.

- Derfor ligger vores primære arbejde i at lave genanvendelige sekundære jomfruelige råvarer, ligesom vi hele tiden arbejder på at forbedre genanvendelsesprocenten.

- Det mest optimale ville være, at man kan genanvende 100 procent. Det er dog ikke praktisk muligt, ligesom det vil være ekstremt omkostningstungt, fastslår John Holm og Lars Madsen.

 

Småt med økologi uden EU-støtte

Priserne på økologiske fødevarer ville være meget højere uden støtten fra EU’s landbrugsordning.

Mange tilskudskroner til øko-arealstøtte er spildt

Mens politikerne agter at booste de økologiske tilskud, så får mange økologer flere støttekroner, end de har behov for i kompensation for deres ekstra dyrkningsomkostninger.

Over en femtedel af tilskudskroner er overflødige

Mange landmænd ville investere i stalde eller teknologi også uden at få støtte til det, konstaterer Landbrugsstyrelsen.

Lav erstatning til landmand berørt af sprøjteforbud i BNBO

Første afgørelse om erstatningens størrelse om sprøjteforbud i et BNBO i Egedal ender i en for lodsejer chokerende lav erstatning. Nordsjællandsk landboformand føler sig ramt på retsfølelsen. Erstatningen ligger langt fra, hvad man fra landbrugets side mener, er rimeligt.

Velfærdskød – kalve på græs: - Man skal have mentalt overskud

Karen Freiesleben og Torben Olsen har i flere år fast haft 50 jerseytyrekalve på stald, og de opfordrer andre til at lave gårdbutikker og sælge gennem lokale supermarkeder – selv om det kræver mentalt overskud.

Flere støttesager i klemme

Et par bøvlede støttesager har på det seneste sat en stopper for lysten til at søge yderligere EU-tilskud, siger Anders Laustsen.

Støtte har fulgt væksten på kvægbedrift

Anders Laustsen har i takt med udvidelser af sin økologiske bedrift gjort brug af tilskudsordninger fra EU, men han mener, at EU-støtten til landbruget helt bør fjernes.

Lukket for kontrakttegning

Med kontrakt på de sidste 2.000 hektar, som Nordic Sugar ønskede, er der nu lukket for yderligere kontrakttegning til 2020.

MariboHilleshög åbner salg til kampagnepriser

Fra i år kan frøene købes direkte hos frøfirmaerne i stedet for at bestille dem hos Nordic Sugar.

Nordisk tang skal testes i danske besætninger

Udenlandske forsøg har tidligere vist, at tang kan hæmme metanproduktionen i køernes vom. Nu skal der dyrkes tang herhjemme, som skal forarbejdes og i sidste ende tilsættes kvægfoderet i danske besætninger.
Side 1 af 42 (824 artikler)Prev1234567404142Next