bannerPos

Høj genanvendelsesgrad giver mange varenumre

John Holm (til venstre) og Lars Madsen ved indgangen til Vestsjællands Jernhandel A/S ved Jorløse syd for Svebølle.

Henrik Sieben

Journalist
02-02-2019 11:00
Hos Vestsjællands Jernhandel A/S nær Svebølle genanvendes alt fra gamle bugserede roeoptagere til plæneklippere.

Midt på aflæssepladsen er kranfører John Bøgelund klar til at foretage en første visuel grovsortering af det læs blandet jern og metal, som gårdejer Egon Keinicke Hansen fra Gørlev netop har læsset af. Og på et lille område foran pladskontoret holder resterne af to gamle traktorer, en Dawid Brown og en Massey Ferguson, side om side.

Stedet er Vestsjællands Jernhandel A/S nær Jorløse ved Svebølle i Nordvestsjælland, hvor indehaverne, John Holm og Lars Madsen, sammen med de aktuelt seks medarbejdere residerer.

John Holm og Lars Madsen, der begge har været i papirdivisionen, overtog i 2007 jernhandlen efter en fortid i henholdsvis shipping- og slagterbranchen, og efter de på et tidspunkt havde talt om at lave eller købe en virksomhed sammen.

 

Stort potentiale

Efter John Holm først havde svaret på et stillingsopslag som daglig leder af Vestsjællands Jernhandel A/S og med henblik på overtagelse, og efterfølgende at have arbejdet for de tidligere ejere i tre år, blev han og Lars Madsen enige om at overtage virksomheden i 2007.

- Vi kunne se potentialet i at videreføre og modernisere en gammel virksomhed, der havde rødder helt tilbage til 1940’ernes Nørrebro.

- Vi kunne dengang som nu konstatere, at der stadig er et stort potentiale for at udvikle vores jern- og produkthandel, så den lever op til nu- og fremtidens krav om en meget høj genanvendelsesgrad.

 

På tværs af grænser

- Vi modtager i dag alt i jern og metal, men også i plastik, papir og træ, ligesom vi har åbnet for modtagelse eller afhentning af nedbrydningsmaterieler. Tilsvarende tilbyder vi kørsel med containere inden for byggebranchen, herunder også kørsel med træ, grus og sten.

Med baggrund i det har John Holm og Lars Madsen sideløbende udviklet virksomheden VSJ Nordic, som i løbet af 2019 bliver det nye ben i deres fælles virke. VSJ Nordic får et moderne og internationalt tilsnit, da genanvendelsesverdenen i dag også arbejder på tværs af landegrænser.

- Vores fokus er konstant på at optimere på de genindvindingsprocenter, man har på de forskellige varer. Vi har aktuelt 540 varenumre, så det er faktisk en hel del, vi kan få ud af for eksempel en gammel bil, traktor eller bugseret roeoptager.

Sidstnævnte modtog man en del af for en halv snes år siden. Dels i skyggen af finanskrisen, dels fordi sukkerfabrikken i Gørlev var blevet lukket, og mange roedyrkere derfor ikke længere havde brug for de bugserede roeoptagere. 

 

Penge i skrot

John Holm og Lars Madsen peger også på, at plastik ikke bare er plastik, ligesom jern ikke bare er jern.

- Man skal huske, at en græsslåmaskine indeholder mange varenumre. Plastikhjul, motor, aluminiumsdæksel, kabler, ledninger, skjold med mere. Og alt skrot, der kan genanvendes, kan i mange tilfælde generere penge til bedriften, oplyser duoen og tilføjer:

- Derfor opfordrer vi også landbrugets aktører til ikke bare at køre den brugte og udslidte vogn, plæneklipper, jerndrager eller andet på de kommunale genbrugspladser.

- De kan ved at aflevere det til os godt tjene lidt på slidt og udgået materiel, som de ikke længere bruger. De får økonomisk mere ud af at aflevere tingene hos os end på den kommunale genbrugsstation.

I samme moment lyder det fra John Holm: - Tilbage i 2008 og 2009 og før den tid eksporterede man brugte plove, traktorer med mere til forskellige østlande eller til de fattigste egne af Afrika. Det har dog ændret sig lidt, for efterhånden er de lande på højde med os inden for den teknologiske udvikling.

- Derfor har de ikke interesse i at modtage de gamle ting, samtidig med at det er blevet meget dyrt at sende brugte maskiner og redskaber til fjerntliggende egne af verden.

 

Grøn omstilling

Afsluttende lyder det: - Folk er generelt blevet meget mere opmærksom på hele den grønne omstilling, og der er langt mere fokus på genanvendelse og genanvendelighed.

- Derfor ligger vores primære arbejde i at lave genanvendelige sekundære jomfruelige råvarer, ligesom vi hele tiden arbejder på at forbedre genanvendelsesprocenten.

- Det mest optimale ville være, at man kan genanvende 100 procent. Det er dog ikke praktisk muligt, ligesom det vil være ekstremt omkostningstungt, fastslår John Holm og Lars Madsen.

 

Ny aftale om sukkerroer på plads

Nordic Sukker og Danske Sukkerroedyrkere har netop indgået en aftale om dyrkning af sukkerroer i 2020.

- Robot-projekt skal støttes og tales op

Der er store perspektiver i Farmdroid markrobot. Det vurderer maskinkonsulent ved VKST Christian Rabølle, der ser et aktuelt behov for robotten i økologiske bedrifter.

Godt nyt til DLFs frøavlere

DLFs frøavlere tjener 85 millioner kroner ekstra for høst 2018

Vejret i maj var køligt

Statistik fra DMI giver et tilbageblik på maj, der var koldere end normalt, men havde nedbør tæt på gennemsnittet.

Veganere politianmeldt for ulovlig indtrængen i svinestalde

Uden hensyntagen til smittebeskyttelse har personer fra Veganerpartiet optaget facebookvideo fra svinestalde, som har til formål at skabe forargelse hos partiets tilhængere. De ulovlige indtrængninger bliver nu en sag for politiet.

Samlede leasingaftaler for hele maskinparken venter

Flere landmænd viser interesse for individuelle aftaler, som omfatter flere fabrikater, men som kan samles i én leasingaftale, lyder det fra Leasing Fyn.

Operationel leasing kræver indblik i timetal og hektarer

For traktorer skal timebehovet generelt nærme sig 850-1.000 timer pr. år, før operationel leasing er interessant, mens der også ses eksempler på positive kalkulationer ved mindre timetal, vurderer DM&E Agro i en leasing-analyse.

Landboforening melder alt klar til Store Frødag

2019-udgaven af Store Frødag foregår hos formanden for Østdansk Landboforening, Jørgen Petersen, og sønnen Christian Petersen på Thinghøj på Stevns.

Planter kan være skyld i fotosensibilitet hos heste

Alle planteædende husdyr kan få fotosensibilitet. Seges Heste sætter fokus på, hvad visse planter kan få af følger for heste på græs.
Side 1 af 32 (621 artikler)Prev1234567303132Next