bannerPos

Holbæk og landbruget

Det er John Harpøth fra Dansk Folkeparti, der er 1. viceborgmester og formand for Klima & Miljø i Holbæk Kommune, som har svaret på spørgsmålene, og det er sket efter et ønske fra Holbæks socialdemokratiske borgmester, Christina Krzyrosiak Hansen.

Tekst og foto: Jesper Hallgren

Journalist
30-03-2019 10:24
Fem spørgsmål til John Harpøth (DF), viceborgmester i Holbæk Kommune.

1) Hvor vil du på en skala fra 1 (minimum) til 10 (maksimum) prioritere landbrugets betydning for kommunen?

- Landbrug er vigtigt og får en 10’er. Danmark har altid været et landbrugsland. Der er mange jobs inden for landbruget, og det er vigtigt, at der bliver lavet en mulighed for at unge kan få lov til at overtage gårde, som er blevet overtaget af banker/kreditforeninger. 

- Der skal være mulighed for at banker/kreditforeninger kan indgå kontrakter på 10 år med unge landmænd, og med en indbygget mulighed for at de kan overtage gården selv efter endt kontrakt. Kun på den måde undgår vi, at der er kæmpelandbrug i fremtiden. 

2) Hvad mener du er landbrugets største udfordring i disse år?

- Det er manglende indtjening, dårlige priser på producerede produkter, og at de altid skal have de sidste nye maskiner, som de ikke har råd til.

3) Hvad er dit kendskab til landbrug?

- Jeg er født på Bonderup Herregård, hvor min far var forpagterens højre hånd. I hele min opvækst har jeg haft med landbrug at gøre – ordnet marker, malket køer og passet grise. I dag har jeg selv 30 tønder land (16,5 hektar, red.), som passes af min bror.

4) Hvad kan kommunen gøre bedre for at hjælpe landbruget? 

- Hurtigere sagsbehandlinger og måske mindre kontrol. Vi kan også lave en markedsføring af Holbæk Kommune som landbrugskommune. Vi har som kommune dog store udfordringer med få produktionsenheder, der ikke vil forstå det gode landmandskab.

5) Hvilket samspil er der mellem by og land i kommunen – og hvad kan gøres bedre?

- Det er her, det gode landmandskab kommer ind. Vi skal have den gode dialog og forståelse over for hinanden. Det er også vigtigt, at bybefolkningen er nysgerrige over for landbruget og har forståelse og respekt for dem, som er kommet først.

Holbæk Kommune
Region Sjælland
Indbyggertal: 71.297
Areal: 577,2 km2 
Befolkningstæthed: 123,5 pr. km2
Hovedby: Holbæk (28.300)

Økologisk omlægning var det bedste valg for bundlinjen

En driftsleders jobskifte gav anstødet til, at Agrovest droppede konventionelt landbrug. Omlægningen er gået godt, fortæller medejer af det økologiske planteavlsselskab, Ulrik Olsen.

KU-professor gav roedyrkere en status i klimadebatten

Hvis landbruget skal sænke klimaaftrykket, er det en god idé at tage økonomiske hensyn, påpegede KU-professor Jette Jacobsen på Strubes klimamøde i Nykøbing Falster.

ATV’ere vinder frem som landbrugsredskaber

De små køretøjer kan ofte med fordel bruges i driften i stedet for traktoren.

16 avlermøder på to uger

I løbet af et par uger i december holder DLF 16 avlermøder over hele landet.

Erstatning for sprøjteforbud skaber stor utilfredshed

Første afgørelse om erstatningens størrelse til en lodsejer ramt af sprøjteforbud i et BNBO i Egedal Kommune medfører stor utilfredshed.

Mange tilbud kan skabe forvirring

- Det bedste råd er at have is i maven, lyder det fra Kristian Nørby Nielsen, product manager i Strube Scandinavia.

- Vi skal konstant tænke nyt

På Stenalt Gods drives man af at forbedre sig hele tiden. Derfor undrer det godset, når EU-ordninger som har innovation til formål, udelukker nye driftsmuligheder.

Teknologi har løftet planteavlen på Stenalt Gods

På Stenalt Gods har EU-tilskud været med til at fremme den økologiske planteavl med nye teknologier og opbevaringsmuligheder til tørring.

El-drevne minilæssere bliver aktuelle for landbrug

Stigende krav til arbejdsmiljø og klimavenlighed vil efterhånden give indpas i landbrugsbedrifter for støjsvage og udstødningsfri maskiner, forudser forhandler.
Side 1 af 42 (839 artikler)Prev1234567404142Next