bannerPos

Holbæk og landbruget

Det er John Harpøth fra Dansk Folkeparti, der er 1. viceborgmester og formand for Klima & Miljø i Holbæk Kommune, som har svaret på spørgsmålene, og det er sket efter et ønske fra Holbæks socialdemokratiske borgmester, Christina Krzyrosiak Hansen.

Jesper Hallgren

Journalist, LandbrugØst
30-03-2019 10:24
Fem spørgsmål til John Harpøth (DF), viceborgmester i Holbæk Kommune.

1) Hvor vil du på en skala fra 1 (minimum) til 10 (maksimum) prioritere landbrugets betydning for kommunen?

- Landbrug er vigtigt og får en 10’er. Danmark har altid været et landbrugsland. Der er mange jobs inden for landbruget, og det er vigtigt, at der bliver lavet en mulighed for at unge kan få lov til at overtage gårde, som er blevet overtaget af banker/kreditforeninger. 

- Der skal være mulighed for at banker/kreditforeninger kan indgå kontrakter på 10 år med unge landmænd, og med en indbygget mulighed for at de kan overtage gården selv efter endt kontrakt. Kun på den måde undgår vi, at der er kæmpelandbrug i fremtiden. 

2) Hvad mener du er landbrugets største udfordring i disse år?

- Det er manglende indtjening, dårlige priser på producerede produkter, og at de altid skal have de sidste nye maskiner, som de ikke har råd til.

3) Hvad er dit kendskab til landbrug?

- Jeg er født på Bonderup Herregård, hvor min far var forpagterens højre hånd. I hele min opvækst har jeg haft med landbrug at gøre – ordnet marker, malket køer og passet grise. I dag har jeg selv 30 tønder land (16,5 hektar, red.), som passes af min bror.

4) Hvad kan kommunen gøre bedre for at hjælpe landbruget? 

- Hurtigere sagsbehandlinger og måske mindre kontrol. Vi kan også lave en markedsføring af Holbæk Kommune som landbrugskommune. Vi har som kommune dog store udfordringer med få produktionsenheder, der ikke vil forstå det gode landmandskab.

5) Hvilket samspil er der mellem by og land i kommunen – og hvad kan gøres bedre?

- Det er her, det gode landmandskab kommer ind. Vi skal have den gode dialog og forståelse over for hinanden. Det er også vigtigt, at bybefolkningen er nysgerrige over for landbruget og har forståelse og respekt for dem, som er kommet først.

Holbæk Kommune
Region Sjælland
Indbyggertal: 71.297
Areal: 577,2 km2 
Befolkningstæthed: 123,5 pr. km2
Hovedby: Holbæk (28.300)

Miljøtilskud har styrket landmands overlevelsesevne

Lars Iversens kvægbrug er blevet rustet bedre til fremtiden af myndighedskrav til dyrevelfærd og miljø.

Urhøj holdt åbent hus

Mange besøgende til åbent hus hos Urhøj i Gørlev

Åben invitation fra dansk landbrug

61 bedrifter over hele landet inviterer søndag den 15. september alle inden for i staldene til den 22. udgave af Åbent Landbrug.

Generationsskifte skal planlægges

Østdansk Landboforening har nedsat en taskforce-gruppe, der har fokus på generationsskifte. Baggrunden er alvorlig –  gennemsnitsalderen for danske landmænd stiger og stiger.

Ole Daniel Hansen, Intego: - Husk det årlige eftersyn, når du har ansatte

De færreste ved, at har man blot én ansat – det gælder også landbrug – skal blandt andet alt håndværktøj, stiger og porte efterses én gang årligt af en certificeret virksomhed.

Politikken har ikke indflydelse på konkurrenceevnen

EU’s fælles landbrugspolitik er sat i verden for at sikre bønderne en indkomst, og derfor kan CAP ikke flytte på de enkelte landes konkurrenceevne, mener professor.

Danske landmænd skal være dygtigere for at overleve

Dansk landbrugs vilkår er markant ringere end de andre europæiske landes. Innovation og teknologi kan dog være vejen til vækst og bedre konkurrenceevne, siger professor.

En forsikringsmægler er landmandens egen forsikringsspecialist

- Mægleren er landmandens personlige rådgiver og skal alene varetage landmandens interesser overfor forsikringsselskabet, forklarer Peter Quitzau, direktør i DLBR Forsikringsmægler A/S.

Agromek er tilbage i januar i 2021

Skandinaviens største landbrugsmesse, Agromek, flytter termin i 2021, hvor messen vil blive afholdt i uge 3

- Så bedst, ikke billigst

Det var lidt af en øv-formiddag med regn til at vise såmaskinerne frem, da VKST holdt sådemo ved Ny Lellingegård, Køge. Men det forhindrede dog ikke, at der alligevel dukkede en hel del sågrej-nysgerrige op for at kigge på varerne. Og et af rådene er, at det betaler sig ind flere gange at opgradere sit udstyr til såningen.
Side 1 af 36 (720 artikler)Prev1234567343536Next