bannerPos

Holbæk og landbruget

Det er John Harpøth fra Dansk Folkeparti, der er 1. viceborgmester og formand for Klima & Miljø i Holbæk Kommune, som har svaret på spørgsmålene, og det er sket efter et ønske fra Holbæks socialdemokratiske borgmester, Christina Krzyrosiak Hansen.

Jesper Hallgren

Journalist
30-03-2019 10:24
Fem spørgsmål til John Harpøth (DF), viceborgmester i Holbæk Kommune.

1) Hvor vil du på en skala fra 1 (minimum) til 10 (maksimum) prioritere landbrugets betydning for kommunen?

- Landbrug er vigtigt og får en 10’er. Danmark har altid været et landbrugsland. Der er mange jobs inden for landbruget, og det er vigtigt, at der bliver lavet en mulighed for at unge kan få lov til at overtage gårde, som er blevet overtaget af banker/kreditforeninger. 

- Der skal være mulighed for at banker/kreditforeninger kan indgå kontrakter på 10 år med unge landmænd, og med en indbygget mulighed for at de kan overtage gården selv efter endt kontrakt. Kun på den måde undgår vi, at der er kæmpelandbrug i fremtiden. 

2) Hvad mener du er landbrugets største udfordring i disse år?

- Det er manglende indtjening, dårlige priser på producerede produkter, og at de altid skal have de sidste nye maskiner, som de ikke har råd til.

3) Hvad er dit kendskab til landbrug?

- Jeg er født på Bonderup Herregård, hvor min far var forpagterens højre hånd. I hele min opvækst har jeg haft med landbrug at gøre – ordnet marker, malket køer og passet grise. I dag har jeg selv 30 tønder land (16,5 hektar, red.), som passes af min bror.

4) Hvad kan kommunen gøre bedre for at hjælpe landbruget? 

- Hurtigere sagsbehandlinger og måske mindre kontrol. Vi kan også lave en markedsføring af Holbæk Kommune som landbrugskommune. Vi har som kommune dog store udfordringer med få produktionsenheder, der ikke vil forstå det gode landmandskab.

5) Hvilket samspil er der mellem by og land i kommunen – og hvad kan gøres bedre?

- Det er her, det gode landmandskab kommer ind. Vi skal have den gode dialog og forståelse over for hinanden. Det er også vigtigt, at bybefolkningen er nysgerrige over for landbruget og har forståelse og respekt for dem, som er kommet først.

Holbæk Kommune
Region Sjælland
Indbyggertal: 71.297
Areal: 577,2 km2 
Befolkningstæthed: 123,5 pr. km2
Hovedby: Holbæk (28.300)

Svinerådgiver giver specifikke råd til en bedre bundlinje

De bedste østdanske slagtesvineproducenter klarer sig rigtig fint i forhold til såvel område- som landsgennemsnit. Men hvad er årsagen. Svinerådgiver giver sine bud.

Nyt transportanlæg passer i gamle korngrave

For mere end 30 år siden lancerede Jema et transportanlæg, der viste sig at være forud for sin tid. Nu genfremstilles det i ny, opdateret udgave, fortæller Jesper Koldsø.

Roedyrkere kan følge afgrødeudviklingen

Sukkerroedyrkere har mulighed for at følge afgrødeudviklingen via satellitbilleder, og sammenligne egne marker med andre roemarker.

Vagn Nielsen: - Klimadebatten er kørt af sporet

Dansk landbrug har altid haft fokus på miljøet, men har svært ved at komme til orde i debatten, vurderer Vagn Nielsen, der i en menneskealder har drevet landbrug.

Ingen hjælp fra minister til landmænd i Baltic Pipe-sagen

Til stor utilfredshed for 12 landbrugsforeninger så afviser energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt at blande sig i Energinets forhandlinger med lodsejere om vilkår for etableringen af Baltic Pipe.

FMR Maskiner på Falster siger farvel til Deutz-Fahr

Folkene bag FMR Maskiner skifter nu strategisk fokus for fremtiden. Det betyder blandt andet et farvel til Deutz-Fahr i sortimentet.

Landbrugsforeninger er utilfredse: ingen hjælp fra minister til landmænd i Baltic Pipe-sagen

Lodsejere, der bliver berørt af anlægget af Baltic Pipe-gasledningen skal ikke forvente at få en højere servituterstatning i ved ekspropriation end normalt, trods pres fra landboforeningerne mod Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V). Det er for dårligt, mener de.

Risiko for kø - for at se øko-køer

Fast tradition fortsætter: Alle kan være med, når økokøerne lukkes på frisk forårsgræs søndag den 14. april.

Få egen familiehave på Jernbjerggaard

Landbrugs- og gartnerskolen, Jernbjerggaard, i Slagelse har udlånt lokaler og grønne områder til foreningen 4H.

Fyldte maver og tarme hærger fortsat slagterier

Tican påpeger at grise gang på gang leveres med fyldte maver til slagtning, selvom det er 26 år siden, at kravet om faste så dagens lys.
Side 1 af 27 (530 artikler)Prev1234567252627Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer