bannerPos

Kom krondyrene i forkøbet

De store flokke af krondyr kan på kort tid udrette betydelige markskader. Et specielt el-hegn på 170 centimer fra Poda Hegn holder de store krondyr ude, mens andet vildt kan passere hegnet uden problemer. Pressefoto

Redaktionen

13-03-2019 10:11
Hegn vildtet ude med el-hegn, inden de spiser markudbyttet.

Dådyr og krondyr er et stigende problem for såvel landbruget som private. Og især sidstnævnte har en stor appetit på kartofler, majs, raps og andre afgrøder, og efterlader sig mange steder i landet alvorlige markskader.

Tabet for den enkelte avler kan løbe op i hundredtusindvis af kroner om året – og der er ingen erstatning at hente.

En af de landmænd, som har problemet tæt inde på livet, er Kaj Jepsen fra Sunds ved Herning. Han lever med krondyr som nabo til sine kartoffelmarker.

- Krondyrene bevæger sig gennem området fra Ovstrup Hede mod Feldborg og det er store flokke på 300-400 dyr, der tager godt for sig af afgrøderne. Derfor besluttede jeg i 2013 mig for at få opsat hegn dér, hvor krondyrene kom ind på marken, siger han i en pressemeddelelse.

 

El-hegn sikrer marken

Valget faldt på Poda Hegn, som satte et 170 centimeter højt 4-tråds el-hegn op, og det er en lidt speciel løsning, da de fleste tænker på nethegn i forbindelse med vildt.

- Hegnet er konstrueret til kun at holde de store krondyr ude, og her er der flere fordele ved el-hegn. Højden og placeringen af trådene gør blandt andet, at andet vildt kan passere hegnet, forklarer Svend Erik Højgaard fra Poda Hegn, der stod for opgaven hos landmanden.

Derudover er der mindre risiko for, at hjortenes gevirer hænger fast i et el-hegn. Og økonomisk set er el-hegnet også et godt alternativ til nethegn, forklarer Svend Erik Højgaard.

- Der er færre materialeomkostninger i et el-hegn, og da vi bruger gode materialer – blandt andet pæle med 20 års garanti – er der en lav afskrivning på hegnet over årene.

Efter flere års gode erfaringer kan Kaj Jepsen bekræfte, at hegnet virker.

- Kartofler er en afgrøde med en relativt høj værdi, og når vi kan høste for 30.000-40.000 kroner pr. hektar, og så får besøg af en flok krondyr – ja, så har et hegn tjent sig ind allerede det første år. Det er mit livs bedste investering, konstaterer han.

 dbj
 

Uden EU havde vi færre bønder og højere forbrugerpriser

Den fælles landbrugspolitik har understøttet landmændenes indkomst og er også med til at holde forbrugerpriserne nede.

Mangel på bestøvere kan true specialafgrøderne

Dyrkere af blandt andet hybridraps, hvidkløver og andre specialafgrøder får et problem, hvis danske erhvervsbiavlere ikke kan afsætte deres honning. Bi-avlerne lever udover honningsalget nemlig også af at leje bier ud til bestøvning af specialafgrøder.

Weidemanns læssere hædret

To læssere fra Weidemann er blevet hædret med fornemme designpriser.

Ny flishugger har bælter - og fjernbetjening

Med fokus på sikkerhed, miljø og brugervenlighed har Linddana skabt den ultimative flishugger, som for at øge sikkerheden og brugervenligheden styres med fjernbetjening.

EDC Poul Erik Bech etablerer forretningsområde indenfor landbrug

Danmarks største ejendomsmæglervirksomhed indenfor EDC-gruppen, EDC Poul Erik Bech, udvider forretningspaletten med opstart af EDC Landbrug Poul Erik Bech. Manden, der skal sidde i spidsen, er en tung profil der tidligere kommer fra en stilling som chef for Nykredits landsbrugsafdeling på Sjælland.

Få tiltag kan gøre en stor forskel

Klubber for de Stående Jagthunde i Danmark arbejder for at forbedre forholdene for faunaen i agerlandet i almindelighed og for agerhønsene i særdeleshed.

Gør kulturerne klar til salg

Langesømessen er lig med startskuddet for fremvisning af kulturer.

Et skilt som det bedste forsvar

Vejskiltene og gode øjne kan gøre forskellen på liv og død for dyrene i den danske natur.

Fremmer madforståelse og sociale færdigheder

1.900 børn har i år deltaget på en af de over 100 madskoler, som 4H arrangerer i samarbejde med Landbrug & Fødevarer og Rema 1000.
Side 1 af 35 (695 artikler)Prev1234567333435Next