bannerPos

Kom krondyrene i forkøbet

De store flokke af krondyr kan på kort tid udrette betydelige markskader. Et specielt el-hegn på 170 centimer fra Poda Hegn holder de store krondyr ude, mens andet vildt kan passere hegnet uden problemer. Pressefoto

Redaktionen

13-03-2019 10:11
Hegn vildtet ude med el-hegn, inden de spiser markudbyttet.

Dådyr og krondyr er et stigende problem for såvel landbruget som private. Og især sidstnævnte har en stor appetit på kartofler, majs, raps og andre afgrøder, og efterlader sig mange steder i landet alvorlige markskader.

Tabet for den enkelte avler kan løbe op i hundredtusindvis af kroner om året – og der er ingen erstatning at hente.

En af de landmænd, som har problemet tæt inde på livet, er Kaj Jepsen fra Sunds ved Herning. Han lever med krondyr som nabo til sine kartoffelmarker.

- Krondyrene bevæger sig gennem området fra Ovstrup Hede mod Feldborg og det er store flokke på 300-400 dyr, der tager godt for sig af afgrøderne. Derfor besluttede jeg i 2013 mig for at få opsat hegn dér, hvor krondyrene kom ind på marken, siger han i en pressemeddelelse.

 

El-hegn sikrer marken

Valget faldt på Poda Hegn, som satte et 170 centimeter højt 4-tråds el-hegn op, og det er en lidt speciel løsning, da de fleste tænker på nethegn i forbindelse med vildt.

- Hegnet er konstrueret til kun at holde de store krondyr ude, og her er der flere fordele ved el-hegn. Højden og placeringen af trådene gør blandt andet, at andet vildt kan passere hegnet, forklarer Svend Erik Højgaard fra Poda Hegn, der stod for opgaven hos landmanden.

Derudover er der mindre risiko for, at hjortenes gevirer hænger fast i et el-hegn. Og økonomisk set er el-hegnet også et godt alternativ til nethegn, forklarer Svend Erik Højgaard.

- Der er færre materialeomkostninger i et el-hegn, og da vi bruger gode materialer – blandt andet pæle med 20 års garanti – er der en lav afskrivning på hegnet over årene.

Efter flere års gode erfaringer kan Kaj Jepsen bekræfte, at hegnet virker.

- Kartofler er en afgrøde med en relativt høj værdi, og når vi kan høste for 30.000-40.000 kroner pr. hektar, og så får besøg af en flok krondyr – ja, så har et hegn tjent sig ind allerede det første år. Det er mit livs bedste investering, konstaterer han.

 dbj
 

DLS-formand gjorde status på problemerne

På generalforsamlingen i DLS påpegede formanden John Nielsen blandt andet, at bramgæsbestanden er et stort problem på Sydhavsøerne.

Følelserne kom i kog på Baltic Pipe-møder

Bølgerne gik til tider højt på borgermøderne om Baltic Pipe-projektet, hvor oplægsholdere flere gange blev afbrudt, når de svarede på spørgsmål.

Vildtaften på Kragerup Gods

Har man hang til jagt og jagtfortællinger vækkede vildtaften på Kragerup Gods naturligvis interesse. 

Kom krondyrene i forkøbet

Hegn vildtet ude med el-hegn, inden de spiser markudbyttet.

Markvanding med bedre driftsøkonomi

Ødelagte afgrøder og unødige reparationsudgifter til rørbrud midt i højsommeren er et scenarie, de fleste landmænd gerne vil undgå. Men rørbrud og andre gener i forbindelse med markvanding kan undgås ved at skifte til en frekvensreguleret pumpe, der giver langt bedre driftsøkonomi og minimal risiko for rørbrud.

HMC-Maskiner A/S bliver en del af Karl Mertz A/S

Den 1. april 2019 overtager Karl Mertz A/S virksomheden HMC-Maskiner A/S med afdelinger i Sorø og Holbæk.

Små positive tegn for roedyrkerne

Sukkerroedyrkerne kan se tilbage på et hårdt år, men der er lys forude, forsikrede roedyrkernes formand, Jørn Dalby, på generalforsamlingen.

40 år med hingstekåring i Herning

Dansk Varmblods Hingstekåring og messen Hest & Rytter holdes i Herning for 40. gang med et væld af oplevelser for hesteinteresserede.

Skovrejsning med tilskud

Landskabskonsulent Søren Paludan giver gode råd, hvis man ønsker at opnå tilskud til skovrejsning i indeværende år

Fra bryllupskørsel til skovarbejde

René Larsen arbejder med såvel heste som maskiner, når skov og grønne arealer i kommuner og hos private skal passes og plejes.
Side 1 af 26 (501 artikler)Prev1234567242526Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer