bannerPos

Kom krondyrene i forkøbet

De store flokke af krondyr kan på kort tid udrette betydelige markskader. Et specielt el-hegn på 170 centimer fra Poda Hegn holder de store krondyr ude, mens andet vildt kan passere hegnet uden problemer. Pressefoto

Redaktionen

13-03-2019 10:11
Hegn vildtet ude med el-hegn, inden de spiser markudbyttet.

Dådyr og krondyr er et stigende problem for såvel landbruget som private. Og især sidstnævnte har en stor appetit på kartofler, majs, raps og andre afgrøder, og efterlader sig mange steder i landet alvorlige markskader.

Tabet for den enkelte avler kan løbe op i hundredtusindvis af kroner om året – og der er ingen erstatning at hente.

En af de landmænd, som har problemet tæt inde på livet, er Kaj Jepsen fra Sunds ved Herning. Han lever med krondyr som nabo til sine kartoffelmarker.

- Krondyrene bevæger sig gennem området fra Ovstrup Hede mod Feldborg og det er store flokke på 300-400 dyr, der tager godt for sig af afgrøderne. Derfor besluttede jeg i 2013 mig for at få opsat hegn dér, hvor krondyrene kom ind på marken, siger han i en pressemeddelelse.

 

El-hegn sikrer marken

Valget faldt på Poda Hegn, som satte et 170 centimeter højt 4-tråds el-hegn op, og det er en lidt speciel løsning, da de fleste tænker på nethegn i forbindelse med vildt.

- Hegnet er konstrueret til kun at holde de store krondyr ude, og her er der flere fordele ved el-hegn. Højden og placeringen af trådene gør blandt andet, at andet vildt kan passere hegnet, forklarer Svend Erik Højgaard fra Poda Hegn, der stod for opgaven hos landmanden.

Derudover er der mindre risiko for, at hjortenes gevirer hænger fast i et el-hegn. Og økonomisk set er el-hegnet også et godt alternativ til nethegn, forklarer Svend Erik Højgaard.

- Der er færre materialeomkostninger i et el-hegn, og da vi bruger gode materialer – blandt andet pæle med 20 års garanti – er der en lav afskrivning på hegnet over årene.

Efter flere års gode erfaringer kan Kaj Jepsen bekræfte, at hegnet virker.

- Kartofler er en afgrøde med en relativt høj værdi, og når vi kan høste for 30.000-40.000 kroner pr. hektar, og så får besøg af en flok krondyr – ja, så har et hegn tjent sig ind allerede det første år. Det er mit livs bedste investering, konstaterer han.

 dbj
 

Regulering på baggrund af atypiske målinger

Helt igennem ekstreme målinger danner grundlag for indsatskrav til landbruget i oplandet til Stege Nor – og vi frygter, at det samme sker i Karrebæk Fjord, lyder det fra Gefion og DLS.

22 meter lang arm rækker til meget

Kalundborg-entreprenør har investeret i en ny Komatsu med en 22 meter lang arm, og den rækker til mange forskellige opgaver.

Dræneksperter i Sydsjælland

To kammerater fra landbrugsskoletiden har etableret entreprenørfirma i Rønnede, og det er med fokus på at dræne landbrugsjord.

Debat om bæredygtighed i dansk svineproduktion

Mandag den 27. maj holder Danske Svineproducenter et debatmøde om bæredygtighed i svineproduktionen.

Styrelse svarer på tvivlsspørgsmål om nye firmabil-regler

Nye registreringskrav for varebiler har høstet mange spørgsmål. Færdselsstyrelsen svarer her på de mest gængse.

Det betaler sig at opdatere drænanlægget

Et nyt drænanlæg kan afskrives over fem år, så det bør ikke være svært at få økonomi i at få sine marker opdateret med hensyn til dræning, vurderer dræningsspecialist.

Roeavlere så nærmere på ny avanceret markrobot

KWS-arrangement på Lolland samlede cirka 50 roeavlere, der blandt andet blev præsenteret for en ny robot fra Farmdroid.

Mange valfartede til jubilæum i Slagelse

Besøgende fra hele landet var med til at fejre 25-års jubilæum i Slagelse Maskinforretning.

Landskabskonsulent: - Den mentale sundhed ligger lige uden for døren

Landskabskonsulent Søren Paludan giver gode råd til at skabe fantastiske rammer på gården, og smukke omgivelser er som medicin for os, påpeger han.

Nyt udstyr finder nødstedt vildt

Alle 182 frivillige hundeførere i Schweiss-registret kan fortsætte samarbejdet med nye pejl.
Side 1 af 29 (565 artikler)Prev1234567272829Next