bannerPos

Landskabskonsulent: - Den mentale sundhed ligger lige uden for døren

Naturen og smukke omgivelser – her blandt andet med hængepil ved en sø – er som medicin for os, påpeger Søren Paludan.

Jesper Hallgren

Journalist
10-05-2019 15:31
Landskabskonsulent Søren Paludan giver gode råd til at skabe fantastiske rammer på gården, og smukke omgivelser er som medicin for os, påpeger han.

Parken eller haven skal tilrettelægges, så vi ønsker at bruge den og trives, når vi er der eller kigger på den. Typisk skal den, hvis den har en vis størrelse, også anlægges, så den er rationel at drive. 

Det er de færreste, som har råd til en fuldtidsgartner. Og skal man selv passe den, er det typisk et ønske, at det ikke må være for tidskrævende.

- Man kan sagtens anlægge en park med spændende træer, kønne buskgrupper og større græsflader eventuelt med flere rum, uden at plejen behøver at tage for meget tid, fortæller Søren Paludan, indehaver af Paludan Landskabskonsulent. 

Tingene skal, tilføjer han, tilrettelægges så de er enkle at vedligeholde. I relation til græsplænen er det måske et spørgsmål om at købe en lidt større græsklipper.

Liv og storslået indtryk

Søren Paludan fortæller videre, at kønne og blomstrende buske anlagt i de rette grupperinger er vigtige rammer for haven. 

- Det kan være et område med rododendron under nogle gamle ege, en gruppe med dronningebusk, Kolkwitzia, med et kæmpe blomsterflor af små lyserøde trompetagtige blomster i juni og andre buske, der følger med blomster senere. 

- Bede med blomstrende buske bør underplantes med bunddække planter eksempelvis hosta så vi undgår bar jord og ukrudt, påpeger Søren Paludan og gør opmærksom på, at løgplanter i stor skala er med til give liv og storslået indtryk fra det tidlige forår. 

- Påskeliljer og krokus er robuste, og der skal bruges store mængder, gerne 10.000 i en park på 5.000 kvadratmeter. Den enkle model er at lægge løgene, inden plænen sås om efteråret. Krokus kommer gerne i marts efterfulgt af påskeliljer to uger senere, derfor kan de lægge sammen.

Værn om gamle træer

Valget af træer og deres placering er afgørende. En flot stor hængepil kan være imponerende det ene sted og malplaceret det andet sted. Ægte kastanje, tulipantræ og ginko er blot eksempler på træer, der passer i mange større haver.

- Gamle træer skal der værnes om – ikke mindst egetræer. Nåletræet må man heller ikke glemme. Sequadendron (kæmpe fyr), der er verdens største træ og kommer fra Californien, er en pryd i enhver større have. Eventuelt kan der plantes en gruppe af dem, anbefaler Søren Paludan.

Grænser haven op til en lille lystskov, fås en yderligere dimension. Et lille skovstykke på blot 500 eller 1.000 kvadratmeter kan have stor effekt. Et større skovstykke på to hektar, der kan opnås tilskud til, giver flere muligheder. 

- Det kan være et anlæg med snoede græsspor små lysninger og spændende bevoksninger. Den nuværende skovrejsningsordning synger på sidste vers, så grib chancen, lyder opfordringen fra Søren Paludan, som oplyser, at ordningen muligvis forsvinder helt.

- Det er ingen grund til at vente. Naturen og smukke omgivelser er som medicin for os. Vi bliver gladere, så man kan godt sige, at den mentale sundhed ligger lige uden for døren, pointerer Søren Paludan.

22 meter lang arm rækker til meget

Kalundborg-entreprenør har investeret i en ny Komatsu med en 22 meter lang arm, og den rækker til mange forskellige opgaver.

Dræneksperter i Sydsjælland

To kammerater fra landbrugsskoletiden har etableret entreprenørfirma i Rønnede, og det er med fokus på at dræne landbrugsjord.

Debat om bæredygtighed i dansk svineproduktion

Mandag den 27. maj holder Danske Svineproducenter et debatmøde om bæredygtighed i svineproduktionen.

Styrelse svarer på tvivlsspørgsmål om nye firmabil-regler

Nye registreringskrav for varebiler har høstet mange spørgsmål. Færdselsstyrelsen svarer her på de mest gængse.

Det betaler sig at opdatere drænanlægget

Et nyt drænanlæg kan afskrives over fem år, så det bør ikke være svært at få økonomi i at få sine marker opdateret med hensyn til dræning, vurderer dræningsspecialist.

Roeavlere så nærmere på ny avanceret markrobot

KWS-arrangement på Lolland samlede cirka 50 roeavlere, der blandt andet blev præsenteret for en ny robot fra Farmdroid.

Mange valfartede til jubilæum i Slagelse

Besøgende fra hele landet var med til at fejre 25-års jubilæum i Slagelse Maskinforretning.

Landskabskonsulent: - Den mentale sundhed ligger lige uden for døren

Landskabskonsulent Søren Paludan giver gode råd til at skabe fantastiske rammer på gården, og smukke omgivelser er som medicin for os, påpeger han.

Nyt udstyr finder nødstedt vildt

Alle 182 frivillige hundeførere i Schweiss-registret kan fortsætte samarbejdet med nye pejl.

Grimme på vej mod 2020

Som led i udviklingen af produktprogrammet til roeavlere udvider Grimme programmet af roeoptagere med to nye modeller.
Side 1 af 29 (564 artikler)Prev1234567272829Next