bannerPos

Landskabskonsulent: - Den mentale sundhed ligger lige uden for døren

Naturen og smukke omgivelser – her blandt andet med hængepil ved en sø – er som medicin for os, påpeger Søren Paludan.

Jesper Hallgren

Journalist
10-05-2019 15:31
Landskabskonsulent Søren Paludan giver gode råd til at skabe fantastiske rammer på gården, og smukke omgivelser er som medicin for os, påpeger han.

Parken eller haven skal tilrettelægges, så vi ønsker at bruge den og trives, når vi er der eller kigger på den. Typisk skal den, hvis den har en vis størrelse, også anlægges, så den er rationel at drive. 

Det er de færreste, som har råd til en fuldtidsgartner. Og skal man selv passe den, er det typisk et ønske, at det ikke må være for tidskrævende.

- Man kan sagtens anlægge en park med spændende træer, kønne buskgrupper og større græsflader eventuelt med flere rum, uden at plejen behøver at tage for meget tid, fortæller Søren Paludan, indehaver af Paludan Landskabskonsulent. 

Tingene skal, tilføjer han, tilrettelægges så de er enkle at vedligeholde. I relation til græsplænen er det måske et spørgsmål om at købe en lidt større græsklipper.

Liv og storslået indtryk

Søren Paludan fortæller videre, at kønne og blomstrende buske anlagt i de rette grupperinger er vigtige rammer for haven. 

- Det kan være et område med rododendron under nogle gamle ege, en gruppe med dronningebusk, Kolkwitzia, med et kæmpe blomsterflor af små lyserøde trompetagtige blomster i juni og andre buske, der følger med blomster senere. 

- Bede med blomstrende buske bør underplantes med bunddække planter eksempelvis hosta så vi undgår bar jord og ukrudt, påpeger Søren Paludan og gør opmærksom på, at løgplanter i stor skala er med til give liv og storslået indtryk fra det tidlige forår. 

- Påskeliljer og krokus er robuste, og der skal bruges store mængder, gerne 10.000 i en park på 5.000 kvadratmeter. Den enkle model er at lægge løgene, inden plænen sås om efteråret. Krokus kommer gerne i marts efterfulgt af påskeliljer to uger senere, derfor kan de lægge sammen.

Værn om gamle træer

Valget af træer og deres placering er afgørende. En flot stor hængepil kan være imponerende det ene sted og malplaceret det andet sted. Ægte kastanje, tulipantræ og ginko er blot eksempler på træer, der passer i mange større haver.

- Gamle træer skal der værnes om – ikke mindst egetræer. Nåletræet må man heller ikke glemme. Sequadendron (kæmpe fyr), der er verdens største træ og kommer fra Californien, er en pryd i enhver større have. Eventuelt kan der plantes en gruppe af dem, anbefaler Søren Paludan.

Grænser haven op til en lille lystskov, fås en yderligere dimension. Et lille skovstykke på blot 500 eller 1.000 kvadratmeter kan have stor effekt. Et større skovstykke på to hektar, der kan opnås tilskud til, giver flere muligheder. 

- Det kan være et anlæg med snoede græsspor små lysninger og spændende bevoksninger. Den nuværende skovrejsningsordning synger på sidste vers, så grib chancen, lyder opfordringen fra Søren Paludan, som oplyser, at ordningen muligvis forsvinder helt.

- Det er ingen grund til at vente. Naturen og smukke omgivelser er som medicin for os. Vi bliver gladere, så man kan godt sige, at den mentale sundhed ligger lige uden for døren, pointerer Søren Paludan.

Den grønne omstilling er på vej på græs

En mere intensiv produktion af kløvergræs kan hjælpe den grønne omstilling i landbruget på flere måder, viser resultater af ny forskning på Aarhus Universitet.

Søllested Maskinforretning kører videre uden John Deere

Torben Kepp Jensen, indehaver af Søllested Maskinforretning, oplyser, at virksomheden fortsætter uden John Deere-forhandlingen.

Høstmaskiner godkendt til kørsel

Myndighederne har netop givet dispensation til at køre med de landbrugsmaskiner på gummibælter, der står for høsten af ærter.

Bisonsti er åbnet på Bornholm

Søndag inviede den nye miljøminister Lea Wermelin (S) Bisonstien i Almindingen. Stien er en ud af fem nye vandreruter på Bornholm, der er blevet markeret, så det er nemt at finde rundt.

51.309 besøgte Landsskuet

Lunefuldt dansk sommervejr afholdt ikke publikum fra at besøge Landsskuet i Herning

Solrig 2. dag på Landsskuet

En grå og halvvåd torsdag bød gav godt 15.000 gæster på Landsskuet i Herning. Fredag er startet ud i dansk sommer med sol og lune temperaturer

En effektiv og klimavenlig landbrugsproduktion

Den nyslåede fødevareminister, Mogens Jensen, (S), ser frem til et givtigt samarbejde med landbruget og fødevaresektoren – som han mener både er, og bør være både effektiv og klimavenlig

Giv natur og vildt en håndsrækning

Ved at plante små beplantninger og læhegn skaber man små biotoper, som natur og vildt hurtigt vil sætte pris på.

Den sidste gris er leveret…

Gennem 40 år har Ole Andersen handlet med smågrise, men nu er det slut. LandbrugØst var med på en af de sidste ture, han kørte for SLS Sjælland.

Private overvejer sag mod gasledning

En række lodsejere i Sønderjylland skriver nu ud andre lodsejere for at lodde stemningen for om muligt at køre en sag mod den danske stat omkring det planlagte byggeri af Baltic Pipe-gasledningen.
Side 1 af 33 (650 artikler)Prev1234567313233Next