bannerPos

Landskabskonsulent: - Den mentale sundhed ligger lige uden for døren

Naturen og smukke omgivelser – her blandt andet med hængepil ved en sø – er som medicin for os, påpeger Søren Paludan.

Tekst og foto: Jesper Hallgren

Journalist
10-05-2019 15:31
Landskabskonsulent Søren Paludan giver gode råd til at skabe fantastiske rammer på gården, og smukke omgivelser er som medicin for os, påpeger han.

Parken eller haven skal tilrettelægges, så vi ønsker at bruge den og trives, når vi er der eller kigger på den. Typisk skal den, hvis den har en vis størrelse, også anlægges, så den er rationel at drive. 

Det er de færreste, som har råd til en fuldtidsgartner. Og skal man selv passe den, er det typisk et ønske, at det ikke må være for tidskrævende.

- Man kan sagtens anlægge en park med spændende træer, kønne buskgrupper og større græsflader eventuelt med flere rum, uden at plejen behøver at tage for meget tid, fortæller Søren Paludan, indehaver af Paludan Landskabskonsulent. 

Tingene skal, tilføjer han, tilrettelægges så de er enkle at vedligeholde. I relation til græsplænen er det måske et spørgsmål om at købe en lidt større græsklipper.

Liv og storslået indtryk

Søren Paludan fortæller videre, at kønne og blomstrende buske anlagt i de rette grupperinger er vigtige rammer for haven. 

- Det kan være et område med rododendron under nogle gamle ege, en gruppe med dronningebusk, Kolkwitzia, med et kæmpe blomsterflor af små lyserøde trompetagtige blomster i juni og andre buske, der følger med blomster senere. 

- Bede med blomstrende buske bør underplantes med bunddække planter eksempelvis hosta så vi undgår bar jord og ukrudt, påpeger Søren Paludan og gør opmærksom på, at løgplanter i stor skala er med til give liv og storslået indtryk fra det tidlige forår. 

- Påskeliljer og krokus er robuste, og der skal bruges store mængder, gerne 10.000 i en park på 5.000 kvadratmeter. Den enkle model er at lægge løgene, inden plænen sås om efteråret. Krokus kommer gerne i marts efterfulgt af påskeliljer to uger senere, derfor kan de lægge sammen.

Værn om gamle træer

Valget af træer og deres placering er afgørende. En flot stor hængepil kan være imponerende det ene sted og malplaceret det andet sted. Ægte kastanje, tulipantræ og ginko er blot eksempler på træer, der passer i mange større haver.

- Gamle træer skal der værnes om – ikke mindst egetræer. Nåletræet må man heller ikke glemme. Sequadendron (kæmpe fyr), der er verdens største træ og kommer fra Californien, er en pryd i enhver større have. Eventuelt kan der plantes en gruppe af dem, anbefaler Søren Paludan.

Grænser haven op til en lille lystskov, fås en yderligere dimension. Et lille skovstykke på blot 500 eller 1.000 kvadratmeter kan have stor effekt. Et større skovstykke på to hektar, der kan opnås tilskud til, giver flere muligheder. 

- Det kan være et anlæg med snoede græsspor små lysninger og spændende bevoksninger. Den nuværende skovrejsningsordning synger på sidste vers, så grib chancen, lyder opfordringen fra Søren Paludan, som oplyser, at ordningen muligvis forsvinder helt.

- Det er ingen grund til at vente. Naturen og smukke omgivelser er som medicin for os. Vi bliver gladere, så man kan godt sige, at den mentale sundhed ligger lige uden for døren, pointerer Søren Paludan.

Øget viden og større motivation gør en forskel

Der skal mere systematik og stor selverkendelse til i besætningerne for at gøre noget ved dødeligheden, påpeger Seges.

Gødskning tidligere end normalt

Med en forventet lav kvælstofpulje i jorden, og afgrøder der allerede er klar til at starte væksten, vurderes første tildeling af gødning at være lidt tidligere end normalt.

Fleksible bladgødninger

Flex Fertilizer-systemet tildeler næringsstofferne effektivt til afgrøden og efter aktuelt behov. Samtidig er det en både klima- og miljøvenlig gødningsform.

Gratis webinar om gødskningsstrategi

Seges inviterer til webinar om strategier for gødskning for den kommende sæson.

35 millioner fra Danish Agro

Andelsgrovvareselskabet havde sidste år rekordomsætning og et overskud før skat på 402 millioner kroner.

Det totale kvælstof-balanceregnskab skal skrottes

En bare nogenlunde præcis opgørelse fra danske landområder er uladsiggørlig, og naturen har så mange selvregulerende mekanismer, som ikke kan sættes på en formel, påpeger Jørn Rasmussen.

Tysk sag kostede DLG dyrt

Tørken i sommeren 2018 kostede DLG et trecifret millionbeløb på bundlinjen i regnskabet. I 2019 er det en konkurrencesag fra Tyskland, som koster koncernen 119 millioner kroner.

Landbruget skal inddrages i klimaforhandlinger

Vi ved, hvordan man reducerer CO2-udledningen drastisk, samtidig med at man øger produktionen.

Ung lollik har succes med egen maskinstation

Henrik Schmidt driver Henriks Maskinstation på Lolland, og han er med sine bare 26 år én af de yngste i en hård branche.

Større potentiale med gradueret gødskning

På Agrovis planteavlsmøde i Nordsjælland fortalte planteavlskonsulent Lene Mathiasen blandt andet om effekten med gradueret gødskning.
Side 1 af 47 (940 artikler)Prev1234567454647Next