bannerPos

Unik egnsbyggeskik bevaret

Højgården på Sejerø – set fra luften.
18-07-2020 11:30

Realdania By & Byg er færdig med restaureringen af både Højgården på Sejerø og »Stines Hus« på Lolland.

BYGNINGER Efter to års restaurering er den 140 år gamle Højgården på Sejerø bevaret. For de gæster, som i dag lægger vejen forbi Højgården på den langstrakte ø ud for Nordvestsjællands kyst, er det svært at forestille sig, at denne lille perle for få år siden lå faldefærdig og forladt bag et vildnis af træer og buske.

Men sådan var virkeligheden i december 2017, da Realdania By & Byg overtog den lille firlængede Højgården, som havde ligget på sit højdedrag siden 1873 og stået ubeboet hen i mere end 30 år. Gården var tæt på sammenstyrtning, og der ventede håndværkerne en stor opgave.

Nu er gården færdigrestaureret, og dermed er en historisk egnsbyggeskik og gårdtype bevaret og sikret for eftertiden. En firlænget gård med et »blindt« gårdsrum, opført i en byggeskik, som i århundreder var fremherskende i især Nordvestsjælland, men som i dag stort set er forsvundet – nemlig det såkaldte sidebåndsbindingsværk.

I det nordvestlige hjørne af Lolland har Realdania By & Byg også gennemført en større restaurering. Sidste år købte Realdania By & Byg således »Stines Hus«, som med sine tækkede gavle og velbevarede interiør anno 1770 udgør et unikt stykke dansk kultur- og bygningshistorie.

Selv om det beskedne »Stines Hus« ikke umiddelbart syner af meget, så gemmer det lille hus på store fortællinger – om en særlig lollandsk egnsbyggeskik med tækkede, lodrette gavle og om tilværelsen som husmand ved det nærliggende Pederstrup Gods i 1700-tallet, et liv præget af fattigdom og nøjsomhed.

Både Højgården og »Stines Hus« på Lolland indgår nu i Realdania By & Bygs samling af flere end 50 historiske ejendomme.

jhal

0

Så er der igen varer på hylderne

Både sælgere og købere af landbrugsejendomme valgte at »klappe hesten«, efter statsminister Mette Frederiksen tonede frem på skærmen og lukkede store dele af landet ned

Fynboer øjner sjællandske kartoffeldyrkere

Det kræver tilsagn om knap 7.000 hektar med melkartoffel, hvis ny fynsk kartoffelmelsfabrik skal blive en realitet. Kommende informationsmøder skal vise om der er tilstrækkelig interesse.

Landbruget skal dyrke fællesskabet

Som dansk landmand skal man arbejde for øget synlighed, og dyrke fællesskabet, lyder det fra sjællandske Yke Kloppenburg fra Sektorbestyrelsen for Kvæg.

Massivt rod i Miljøstyrelsen koster landbruget

Massivt rod i Miljøstyrelsens beregninger for kvælstof-belastningen i Smålandshavets åbne del kan koste landbruget på Syd- og Vestsjælland dyrt i form af ekstra efterafgrøder, mener Gefion og DLS.

Grimme styrker rådgivning og salgssupport øst for Storebælt

Uffe Jensen er udpeget som ny ansvarlig for salg af kartoffemaskiner på Sjælland hos Grimme, oplyser selskabet.

I et høstvakuum

Lige nu er vurderingen på Danish Agros afdeling i Dalmose på Vestsjælland, at man skal modtage middeludbytter af korn og raps. Det er stilhed før stormen, fortæller markedsdirektør Christian Hjerpsted mandag eftermiddag, hvor høsten ligger stille.

Syngenta og FaunaPhotonics hylder biodiversiteten

Biodiversitet er vigtig for vores natur, og landbruget har en helt særlig rolle i at hjælpe og passe på biodiversiteten.
Side 1 af 65 (1281 artikler)Prev1234567636465Next