bannerPos

Unik egnsbyggeskik bevaret

Højgården på Sejerø – set fra luften.
18-07-2020 11:30

Realdania By & Byg er færdig med restaureringen af både Højgården på Sejerø og »Stines Hus« på Lolland.

BYGNINGER Efter to års restaurering er den 140 år gamle Højgården på Sejerø bevaret. For de gæster, som i dag lægger vejen forbi Højgården på den langstrakte ø ud for Nordvestsjællands kyst, er det svært at forestille sig, at denne lille perle for få år siden lå faldefærdig og forladt bag et vildnis af træer og buske.

Men sådan var virkeligheden i december 2017, da Realdania By & Byg overtog den lille firlængede Højgården, som havde ligget på sit højdedrag siden 1873 og stået ubeboet hen i mere end 30 år. Gården var tæt på sammenstyrtning, og der ventede håndværkerne en stor opgave.

Nu er gården færdigrestaureret, og dermed er en historisk egnsbyggeskik og gårdtype bevaret og sikret for eftertiden. En firlænget gård med et »blindt« gårdsrum, opført i en byggeskik, som i århundreder var fremherskende i især Nordvestsjælland, men som i dag stort set er forsvundet – nemlig det såkaldte sidebåndsbindingsværk.

I det nordvestlige hjørne af Lolland har Realdania By & Byg også gennemført en større restaurering. Sidste år købte Realdania By & Byg således »Stines Hus«, som med sine tækkede gavle og velbevarede interiør anno 1770 udgør et unikt stykke dansk kultur- og bygningshistorie.

Selv om det beskedne »Stines Hus« ikke umiddelbart syner af meget, så gemmer det lille hus på store fortællinger – om en særlig lollandsk egnsbyggeskik med tækkede, lodrette gavle og om tilværelsen som husmand ved det nærliggende Pederstrup Gods i 1700-tallet, et liv præget af fattigdom og nøjsomhed.

Både Højgården og »Stines Hus« på Lolland indgår nu i Realdania By & Bygs samling af flere end 50 historiske ejendomme.

jhal

0

Landsresultatet for ydelseskontrollen

10 kg EKM mere end sidste år og 1.267 årskøer mere. Det er to af resultaterne fra RYK’s kontrolår 2019/2020, der ikke byder på de store ændringer i forhold til året før.

Flot jubilæumsmodel fra S.D. Kjærsgaard

Tylco Silomontage har lavet en guldhandel med S.D. Kjærsgaard – en meget omtalt minilæsser fra Case.

Kvægbrugere skal bidrage til færre uheld på bedrifterne

Et række interviews med kvægbrugere, som har være involveret i en ulykke ved håndtering af deres dyr, skal danne baggrund til anbefalinger, der skal nedbringe antallet af ulykker.

Roekampagnetid er også pulptid

Det er ikke kun roedyrkere, der er i fokus hos Nordic Sugar for tiden. Firmaet er også i gang med at producere HP-Pulp til mælkeproducenter, der bruger det både som grov- og kraftfoder.

Sukkerroehøst under perfekte forhold

2020-sæsonen har været optimal til at dyrke sukkerroer, hvor nedbør og sol har givet en høj sukkerprocent – også på Lidsø.

Onlineoverblik over fodersiloerne

Sparet tid, overblik og en effektiviseret arbejdsgang er blandt de fordele, som svineproducent Jakob Krogh Andersen har opnået med installering af niveaufølere fra NiveauTeknik i fodersiloerne.

Avler tvivler på at minken kommer igen

Den sjællandske minkavler Henrik Svendsen havde ikke set en total nedlukning af dansk minkproduktion komme overhovedet.

Ny model ændrer EU-støtten – og styrker dyrelivet

Landmænd kan i fremtiden formentlig lade naturen råde uden at blive trukket i støtte. Det vækker begejstring hos både landmand og forsker i biodiversitet.
Side 1 af 76 (1514 artikler)Prev1234567747576Next