bannerPos

Borgermøder om endelig Baltic Pipe-placering

Mange har – som her på et møde i Herlufmagle-Hallen for et år siden – udtrykt bekymring for Baltic Pipe-projektet, der nu er i 2. offentlige høringsfase og i den forbindelse holder syv borgermøder i marts. Foto Henrik Sieben

Jesper Hallgren

Journalist
26-02-2019 08:30
I første halvdel af marts inviteres lodsejere, naboer og lokalsamfund til borgermøder om Baltic Pipe, hvor der nu er et endeligt forslag til placeringen af gasledningen.

Et endeligt forslag til, hvor gasledningen Baltic Pipe kan krydse Danmark, er for nylig lagt frem i 2. offentlige høring, og der er nu således indledt en otte uger lang høring om gasprojektet tværs gennem Danmark. 

Lodsejere, naboer, kommuner mv. har frem til den 12. april mulighed for at indsende svar til myndighederne, som har sendt høringsbrev til 831 ejendomme, der kan blive direkte berørt af projektet. Yderligere 1.203 ejendomme, der ligger i nærheden af projektområdet, har også fået brev.

- Det er i alles interesse, at alle bemærkninger spørgsmål og svar kommer frem, så vi kan lave gasledningen på den bedst mulige måde og så skånsomt som muligt, siger Søren Juul Larsen, Energinets chefprojektleder for Baltic Pipe-projektet, der også håber på stor deltagelse til borgermøderne.

 

Milliardoverskud til Danmark

Gasledningen skal forbinde de nuværende norske gasrør i Nordsøen med de danske og polske gassystemer. Forbindelsen vil give et milliardoverskud til Danmark og gøre det billigere at være dansk gasforbruger, oplyser Energinet, der videre meddeler:

Op mod 10 milliarder kubikmeter norsk gas vil fra 2022 årligt komme gennem Danmark til Polen, og dermed kommer der nye kunder i det danske gassystem. Der bliver dermed flere til at dække Danmarks udgifter til drive og vedligeholde gasnettet. Det betyder, at gasregningen for de omkring 408.000 danske gasforbrugere forbliver lave.

- Baltic Pipe er en stor gevinst for det danske samfund. Men vi er klar over, at der mange steder er bekymring hos de borgere, der skal lægge jord til, pointerer Søren Juul Larsen og fortsætter:

- Derfor har vi også været ude og besøge hver enkelt af de cirka 500 lodsejere, vi forventer vil blive direkte berørt af gasledningen, for at få mest mulig viden om de enkelte ejendomme, så vi sikrer, at landmandens dræn også virker, efter at gravemaskinerne har dækket jorden til, eller at gasrøret ikke kommer i vejen for fremtidige planer om at udvide en stald eller et maskinhus.

 

Ruten ændret flere steder

2. offentlige høring følger op på sidste års 1. offentlige høring, hvor myndighederne modtog 192 høringssvar. På baggrund af input fra blandt andet borgere og kommuner samt yderligere undersøgelser i marken, er forslaget til rute siden ændret flere steder.

- Nogle steder er områder droppet og nye kommet i spil, andre steder er der lavet justeringer. Men det er desværre ikke muligt at lave sådan en stor gasledning uden at komme til at genere nogen eller skabe ulemper, konstaterer Søren Juul Larsen.

Udover at være en stor gevinst for Danmark vil Baltic Pipe betyde, at Polen kan blive uafhængig af sin nuværende gasleverandør, Rusland.

Polen har samtidig en ambition om at omstille en del af sit kulforbrug til gas og dermed reducere sin CO2-udledning.

De syv borgermøder
Energinet inviterer i forbindelse med 2. offentlige høringsfase i Baltic Pipe-projeket til i alt syv borgermøder, der foregår både på Sjælland, Fyn og i Jylland.
På disse møder, der alle begynder klokken 19, kan borgere og interessenter høre mere om projektet og komme med forslag og kommentarer til det.
Mandag den 4. marts i Pulzion, Kolding
Tirsdag den 5. marts i Varde Fritidscenter
Onsdag den 6. marts i Arena Næstved (om kompressorstation ved Evedrup)
Torsdag den 7. marts i Vilcon Hotel & Konferencegaard ved Slagelse
Tirsdag den 12. marts i Odens Congress Center
Onsdag den 13. marts i Holmegaard-Hallen ved Næstved
Torsdag den 14. marts på Comwell Middelfart

 

Fakta
Tre grunde til Baltic Pipe
1) Lavere gasregning til de cirka 408.000 danske forbrugere.
2) Mere robust dansk gassystem – nye forsyningsveje fra Norge og Polen.
3) Billigere for fremtidens grønne gasser at komme ind på gasnettet.

Baltic Pipe-afstande
105 kilometer sørør i Nordsøen.
210 kilometer rør over dele af Jylland, Lillebælt, Fyn og Vest- og Sydsjælland.
1 kompressorstation på Sydsjælland.
275 kilometer sørør i Østersøen til Polen.
280 kilometer udbygning af det polske gasnet.

Baltic Pipe-økonomi
Forventet pris: Cirka 12 milliarder kroner, heraf skal Danmark betale seks milliarder kroner.
Investeringen giver samfundsøkonomisk overskud på op mod to milliarder kroner.
Kapacitet: 10 milliarder kubikmeter gas årligt – fire gange det årlige danske gasforbrug.
Færdigt i oktober 2022.

 

 

Uden EU havde vi færre bønder og højere forbrugerpriser

Den fælles landbrugspolitik har understøttet landmændenes indkomst og er også med til at holde forbrugerpriserne nede.

Mangel på bestøvere kan true specialafgrøderne

Dyrkere af blandt andet hybridraps, hvidkløver og andre specialafgrøder får et problem, hvis danske erhvervsbiavlere ikke kan afsætte deres honning. Bi-avlerne lever udover honningsalget nemlig også af at leje bier ud til bestøvning af specialafgrøder.

Weidemanns læssere hædret

To læssere fra Weidemann er blevet hædret med fornemme designpriser.

Ny flishugger har bælter - og fjernbetjening

Med fokus på sikkerhed, miljø og brugervenlighed har Linddana skabt den ultimative flishugger, som for at øge sikkerheden og brugervenligheden styres med fjernbetjening.

EDC Poul Erik Bech etablerer forretningsområde indenfor landbrug

Danmarks største ejendomsmæglervirksomhed indenfor EDC-gruppen, EDC Poul Erik Bech, udvider forretningspaletten med opstart af EDC Landbrug Poul Erik Bech. Manden, der skal sidde i spidsen, er en tung profil der tidligere kommer fra en stilling som chef for Nykredits landsbrugsafdeling på Sjælland.

Få tiltag kan gøre en stor forskel

Klubber for de Stående Jagthunde i Danmark arbejder for at forbedre forholdene for faunaen i agerlandet i almindelighed og for agerhønsene i særdeleshed.

Gør kulturerne klar til salg

Langesømessen er lig med startskuddet for fremvisning af kulturer.

Et skilt som det bedste forsvar

Vejskiltene og gode øjne kan gøre forskellen på liv og død for dyrene i den danske natur.

Fremmer madforståelse og sociale færdigheder

1.900 børn har i år deltaget på en af de over 100 madskoler, som 4H arrangerer i samarbejde med Landbrug & Fødevarer og Rema 1000.
Side 1 af 35 (695 artikler)Prev1234567333435Next