bannerPos

Borgermøder om endelig Baltic Pipe-placering

Mange har – som her på et møde i Herlufmagle-Hallen for et år siden – udtrykt bekymring for Baltic Pipe-projektet, der nu er i 2. offentlige høringsfase og i den forbindelse holder syv borgermøder i marts. Foto Henrik Sieben

Jesper Hallgren

Journalist
26-02-2019 08:30
I første halvdel af marts inviteres lodsejere, naboer og lokalsamfund til borgermøder om Baltic Pipe, hvor der nu er et endeligt forslag til placeringen af gasledningen.

Et endeligt forslag til, hvor gasledningen Baltic Pipe kan krydse Danmark, er for nylig lagt frem i 2. offentlige høring, og der er nu således indledt en otte uger lang høring om gasprojektet tværs gennem Danmark. 

Lodsejere, naboer, kommuner mv. har frem til den 12. april mulighed for at indsende svar til myndighederne, som har sendt høringsbrev til 831 ejendomme, der kan blive direkte berørt af projektet. Yderligere 1.203 ejendomme, der ligger i nærheden af projektområdet, har også fået brev.

- Det er i alles interesse, at alle bemærkninger spørgsmål og svar kommer frem, så vi kan lave gasledningen på den bedst mulige måde og så skånsomt som muligt, siger Søren Juul Larsen, Energinets chefprojektleder for Baltic Pipe-projektet, der også håber på stor deltagelse til borgermøderne.

 

Milliardoverskud til Danmark

Gasledningen skal forbinde de nuværende norske gasrør i Nordsøen med de danske og polske gassystemer. Forbindelsen vil give et milliardoverskud til Danmark og gøre det billigere at være dansk gasforbruger, oplyser Energinet, der videre meddeler:

Op mod 10 milliarder kubikmeter norsk gas vil fra 2022 årligt komme gennem Danmark til Polen, og dermed kommer der nye kunder i det danske gassystem. Der bliver dermed flere til at dække Danmarks udgifter til drive og vedligeholde gasnettet. Det betyder, at gasregningen for de omkring 408.000 danske gasforbrugere forbliver lave.

- Baltic Pipe er en stor gevinst for det danske samfund. Men vi er klar over, at der mange steder er bekymring hos de borgere, der skal lægge jord til, pointerer Søren Juul Larsen og fortsætter:

- Derfor har vi også været ude og besøge hver enkelt af de cirka 500 lodsejere, vi forventer vil blive direkte berørt af gasledningen, for at få mest mulig viden om de enkelte ejendomme, så vi sikrer, at landmandens dræn også virker, efter at gravemaskinerne har dækket jorden til, eller at gasrøret ikke kommer i vejen for fremtidige planer om at udvide en stald eller et maskinhus.

 

Ruten ændret flere steder

2. offentlige høring følger op på sidste års 1. offentlige høring, hvor myndighederne modtog 192 høringssvar. På baggrund af input fra blandt andet borgere og kommuner samt yderligere undersøgelser i marken, er forslaget til rute siden ændret flere steder.

- Nogle steder er områder droppet og nye kommet i spil, andre steder er der lavet justeringer. Men det er desværre ikke muligt at lave sådan en stor gasledning uden at komme til at genere nogen eller skabe ulemper, konstaterer Søren Juul Larsen.

Udover at være en stor gevinst for Danmark vil Baltic Pipe betyde, at Polen kan blive uafhængig af sin nuværende gasleverandør, Rusland.

Polen har samtidig en ambition om at omstille en del af sit kulforbrug til gas og dermed reducere sin CO2-udledning.

De syv borgermøder
Energinet inviterer i forbindelse med 2. offentlige høringsfase i Baltic Pipe-projeket til i alt syv borgermøder, der foregår både på Sjælland, Fyn og i Jylland.
På disse møder, der alle begynder klokken 19, kan borgere og interessenter høre mere om projektet og komme med forslag og kommentarer til det.
Mandag den 4. marts i Pulzion, Kolding
Tirsdag den 5. marts i Varde Fritidscenter
Onsdag den 6. marts i Arena Næstved (om kompressorstation ved Evedrup)
Torsdag den 7. marts i Vilcon Hotel & Konferencegaard ved Slagelse
Tirsdag den 12. marts i Odens Congress Center
Onsdag den 13. marts i Holmegaard-Hallen ved Næstved
Torsdag den 14. marts på Comwell Middelfart

 

Fakta
Tre grunde til Baltic Pipe
1) Lavere gasregning til de cirka 408.000 danske forbrugere.
2) Mere robust dansk gassystem – nye forsyningsveje fra Norge og Polen.
3) Billigere for fremtidens grønne gasser at komme ind på gasnettet.

Baltic Pipe-afstande
105 kilometer sørør i Nordsøen.
210 kilometer rør over dele af Jylland, Lillebælt, Fyn og Vest- og Sydsjælland.
1 kompressorstation på Sydsjælland.
275 kilometer sørør i Østersøen til Polen.
280 kilometer udbygning af det polske gasnet.

Baltic Pipe-økonomi
Forventet pris: Cirka 12 milliarder kroner, heraf skal Danmark betale seks milliarder kroner.
Investeringen giver samfundsøkonomisk overskud på op mod to milliarder kroner.
Kapacitet: 10 milliarder kubikmeter gas årligt – fire gange det årlige danske gasforbrug.
Færdigt i oktober 2022.

 

 

DLS-formand gjorde status på problemerne

På generalforsamlingen i DLS påpegede formanden John Nielsen blandt andet, at bramgæsbestanden er et stort problem på Sydhavsøerne.

Følelserne kom i kog på Baltic Pipe-møder

Bølgerne gik til tider højt på borgermøderne om Baltic Pipe-projektet, hvor oplægsholdere flere gange blev afbrudt, når de svarede på spørgsmål.

Vildtaften på Kragerup Gods

Har man hang til jagt og jagtfortællinger vækkede vildtaften på Kragerup Gods naturligvis interesse. 

Kom krondyrene i forkøbet

Hegn vildtet ude med el-hegn, inden de spiser markudbyttet.

Markvanding med bedre driftsøkonomi

Ødelagte afgrøder og unødige reparationsudgifter til rørbrud midt i højsommeren er et scenarie, de fleste landmænd gerne vil undgå. Men rørbrud og andre gener i forbindelse med markvanding kan undgås ved at skifte til en frekvensreguleret pumpe, der giver langt bedre driftsøkonomi og minimal risiko for rørbrud.

HMC-Maskiner A/S bliver en del af Karl Mertz A/S

Den 1. april 2019 overtager Karl Mertz A/S virksomheden HMC-Maskiner A/S med afdelinger i Sorø og Holbæk.

Små positive tegn for roedyrkerne

Sukkerroedyrkerne kan se tilbage på et hårdt år, men der er lys forude, forsikrede roedyrkernes formand, Jørn Dalby, på generalforsamlingen.

40 år med hingstekåring i Herning

Dansk Varmblods Hingstekåring og messen Hest & Rytter holdes i Herning for 40. gang med et væld af oplevelser for hesteinteresserede.

Skovrejsning med tilskud

Landskabskonsulent Søren Paludan giver gode råd, hvis man ønsker at opnå tilskud til skovrejsning i indeværende år

Fra bryllupskørsel til skovarbejde

René Larsen arbejder med såvel heste som maskiner, når skov og grønne arealer i kommuner og hos private skal passes og plejes.
Side 1 af 26 (501 artikler)Prev1234567242526Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer