bannerPos

Kjeld Morel om Baltic Pipe projektet: - Kend dine rettigheder

Kjeld Morel opfordrer kraftigt til, at man sætter sig grundigt ind i konsekvenserne, - inden man skriver under på aftale om Baltic Pipe. Foto: Dorte A. Petersen.

Henrik Sieben

Journalist
30-07-2018 09:22
Grundforbedringskonsulent Kjeld Morel opfordrer lodsejere, der får Baltic Pipe på deres matrikel, til at sætte sig godt ind i deres rettigheder – inden der skrives under på noget.

Det er af største vigtighed, at man som lodsejer kender sine rettigheder og ved, hvad man bør tage forbehold for, vel at mærke inden der skrives under. 
Sådan lyder det fra statsautoriseret grundforbedringskonsulent Kjeld Morel, der mener, at lodsejere, der har udsigt til at få Baltic Pipe gasledningen på deres grund, i god tid inden de eventuelt skriver under på noget, ved præcis hvilke konsekvenser gasledningen kan få på deres og fremtidige ejeres råderet over jorden mange år frem i tiden – også når det gælder dræn, opførelse af eventuelle nye driftsbygninger, og dækning af omkostninger til eventuel rådgiver. 
- Man kommer nemlig ingen vegne, hvis man efter der er skrevet under, kommer og siger, det vidste jeg ikke.

Ikke nok

Som eksempel på forkert rådgivning nævner Kjeld Morel, at det ikke er korrekt, når et større firma siger, at man ikke behøver slå sine dræn til i forbindelse med Baltic Pipe bliver etableret. Det er ikke nok at dræn blot lægges i stenfaskine, for vandet finder ikke selv finder vej derfra. Derfor kan jeg kun anbefale, at man sikrer sig, at der bliver ført tilsyn med de samlinger, der bliver lavet.
Videre peger Kjeld Morel på, at det ikke er nok, at gasledningen kun lægges en meter i jorden: - Det betyder nemlig, at man efterfølgende ikke kan dræne hen over ledningen, da små dræn normalt ligger i 110-120 centimeters dybde, og de store dræn ligger i 150 centimeters dybde. Tilsvarende skal en frostfri vandledning ned i 90-100 centimeters dybde, og så er der ikke meget plads, at give af, hvis gasledningen ligger der, lyder advarslen.
Også hensynet til eventuelle fremtidige ejeres brug af jorden, herunder opførelse af nye bygninger, mener Kjeld Morel, bør være med i lodsejernes overvejelser.

Kjeld Morel har flere gode tips i LandbrugØst nummer 31, der udkommer torsdag den 2. august 2018.
 

Uden EU havde vi færre bønder og højere forbrugerpriser

Den fælles landbrugspolitik har understøttet landmændenes indkomst og er også med til at holde forbrugerpriserne nede.

Mangel på bestøvere kan true specialafgrøderne

Dyrkere af blandt andet hybridraps, hvidkløver og andre specialafgrøder får et problem, hvis danske erhvervsbiavlere ikke kan afsætte deres honning. Bi-avlerne lever udover honningsalget nemlig også af at leje bier ud til bestøvning af specialafgrøder.

Weidemanns læssere hædret

To læssere fra Weidemann er blevet hædret med fornemme designpriser.

Ny flishugger har bælter - og fjernbetjening

Med fokus på sikkerhed, miljø og brugervenlighed har Linddana skabt den ultimative flishugger, som for at øge sikkerheden og brugervenligheden styres med fjernbetjening.

EDC Poul Erik Bech etablerer forretningsområde indenfor landbrug

Danmarks største ejendomsmæglervirksomhed indenfor EDC-gruppen, EDC Poul Erik Bech, udvider forretningspaletten med opstart af EDC Landbrug Poul Erik Bech. Manden, der skal sidde i spidsen, er en tung profil der tidligere kommer fra en stilling som chef for Nykredits landsbrugsafdeling på Sjælland.

Få tiltag kan gøre en stor forskel

Klubber for de Stående Jagthunde i Danmark arbejder for at forbedre forholdene for faunaen i agerlandet i almindelighed og for agerhønsene i særdeleshed.

Gør kulturerne klar til salg

Langesømessen er lig med startskuddet for fremvisning af kulturer.

Et skilt som det bedste forsvar

Vejskiltene og gode øjne kan gøre forskellen på liv og død for dyrene i den danske natur.

Fremmer madforståelse og sociale færdigheder

1.900 børn har i år deltaget på en af de over 100 madskoler, som 4H arrangerer i samarbejde med Landbrug & Fødevarer og Rema 1000.
Side 1 af 35 (695 artikler)Prev1234567333435Next