bannerPos

Kjeld Morel om Baltic Pipe projektet: - Kend dine rettigheder

Kjeld Morel opfordrer kraftigt til, at man sætter sig grundigt ind i konsekvenserne, - inden man skriver under på aftale om Baltic Pipe. Foto: Dorte A. Petersen.

Henrik Sieben

Journalist
30-07-2018 09:22
Grundforbedringskonsulent Kjeld Morel opfordrer lodsejere, der får Baltic Pipe på deres matrikel, til at sætte sig godt ind i deres rettigheder – inden der skrives under på noget.

Det er af største vigtighed, at man som lodsejer kender sine rettigheder og ved, hvad man bør tage forbehold for, vel at mærke inden der skrives under. 
Sådan lyder det fra statsautoriseret grundforbedringskonsulent Kjeld Morel, der mener, at lodsejere, der har udsigt til at få Baltic Pipe gasledningen på deres grund, i god tid inden de eventuelt skriver under på noget, ved præcis hvilke konsekvenser gasledningen kan få på deres og fremtidige ejeres råderet over jorden mange år frem i tiden – også når det gælder dræn, opførelse af eventuelle nye driftsbygninger, og dækning af omkostninger til eventuel rådgiver. 
- Man kommer nemlig ingen vegne, hvis man efter der er skrevet under, kommer og siger, det vidste jeg ikke.

Ikke nok

Som eksempel på forkert rådgivning nævner Kjeld Morel, at det ikke er korrekt, når et større firma siger, at man ikke behøver slå sine dræn til i forbindelse med Baltic Pipe bliver etableret. Det er ikke nok at dræn blot lægges i stenfaskine, for vandet finder ikke selv finder vej derfra. Derfor kan jeg kun anbefale, at man sikrer sig, at der bliver ført tilsyn med de samlinger, der bliver lavet.
Videre peger Kjeld Morel på, at det ikke er nok, at gasledningen kun lægges en meter i jorden: - Det betyder nemlig, at man efterfølgende ikke kan dræne hen over ledningen, da små dræn normalt ligger i 110-120 centimeters dybde, og de store dræn ligger i 150 centimeters dybde. Tilsvarende skal en frostfri vandledning ned i 90-100 centimeters dybde, og så er der ikke meget plads, at give af, hvis gasledningen ligger der, lyder advarslen.
Også hensynet til eventuelle fremtidige ejeres brug af jorden, herunder opførelse af nye bygninger, mener Kjeld Morel, bør være med i lodsejernes overvejelser.

Kjeld Morel har flere gode tips i LandbrugØst nummer 31, der udkommer torsdag den 2. august 2018.
 

22 meter lang arm rækker til meget

Kalundborg-entreprenør har investeret i en ny Komatsu med en 22 meter lang arm, og den rækker til mange forskellige opgaver.

Dræneksperter i Sydsjælland

To kammerater fra landbrugsskoletiden har etableret entreprenørfirma i Rønnede, og det er med fokus på at dræne landbrugsjord.

Debat om bæredygtighed i dansk svineproduktion

Mandag den 27. maj holder Danske Svineproducenter et debatmøde om bæredygtighed i svineproduktionen.

Styrelse svarer på tvivlsspørgsmål om nye firmabil-regler

Nye registreringskrav for varebiler har høstet mange spørgsmål. Færdselsstyrelsen svarer her på de mest gængse.

Det betaler sig at opdatere drænanlægget

Et nyt drænanlæg kan afskrives over fem år, så det bør ikke være svært at få økonomi i at få sine marker opdateret med hensyn til dræning, vurderer dræningsspecialist.

Roeavlere så nærmere på ny avanceret markrobot

KWS-arrangement på Lolland samlede cirka 50 roeavlere, der blandt andet blev præsenteret for en ny robot fra Farmdroid.

Mange valfartede til jubilæum i Slagelse

Besøgende fra hele landet var med til at fejre 25-års jubilæum i Slagelse Maskinforretning.

Landskabskonsulent: - Den mentale sundhed ligger lige uden for døren

Landskabskonsulent Søren Paludan giver gode råd til at skabe fantastiske rammer på gården, og smukke omgivelser er som medicin for os, påpeger han.

Nyt udstyr finder nødstedt vildt

Alle 182 frivillige hundeførere i Schweiss-registret kan fortsætte samarbejdet med nye pejl.

Grimme på vej mod 2020

Som led i udviklingen af produktprogrammet til roeavlere udvider Grimme programmet af roeoptagere med to nye modeller.
Side 1 af 29 (564 artikler)Prev1234567272829Next