bannerPos

En ny miljøgodkendelse kan øge dit dækningsbidrag

En ny miljøgodkendelse kan øge dit dækningsbidrag, mener Nina G. Ottesen, chefkonsulent Miljø, Landbo Limfjord.

Redaktionen

16-07-2019 06:34
Efter to år med den nye miljølovgivning er fordelene ved de nye regler nu for alvor begyndt at være synlige. Uanset om du vil bygge ny stald eller bare have mere fleksibilitet i produktionen i den gamle stald, kræver det en ny miljøgodkendelse.

Af: Nina G. Ottesen, chefkonsulent Miljø, Landbo Limfjord

En ny miljøgodkendelse kan medføre store fordele – både driftsmæssige og økonomiske. Og måske er det lige netop nu, der skal bygges, hvis du skal nyde godt af fordelene ved en miljøgodkendelse efter de måske mest gunstige husdyrregler til dato.

En miljøgodkendelse efter de gamle regler fastholder dig på et bestemt antal dyr og vægt- eller aldersgrænser indenfor hver enkelt dyretype.

 

Med en godkendelse efter de nuværende regler er det staldens faktiske stipladsareal, der bliver godkendt, og du får dermed friheden til at tilpasse produktionen i takt med fremtidig markedsudvikling. Du kan nemlig løbende - inden for staldens og de dyrevelfærdsmæssige rammer - øge antallet af dyr og ændre på ind- og afgangsvægt eller på fordelingen af produktionsdyr og opdræt uden at skulle søge en ny godkendelse. Er godkendelsen tilstrækkelig fleksibel, kan du endda skifte dyretype, som det passer dig.

 

Tilskudsordninger er endnu en fordel

Hvis du overvejer at bygge nyt, så husk, at der fra 1. oktober til 3. december 2019 kan søges tilskud til miljøteknologi i kvægstalde. Det forventes samtidig, at der kommer en ny tilskudsordning til slagtesvinestalde 2019 eller 2020.

Hvis du ikke skal bygge nyt, kan de økonomiske fordele ved den nuværende godkendelse hurtigt vise sig i en konkret forøgelse af dit dækningsbidrag.

Det er især slagtesvineproducenter, der kan nyde økonomisk godt af den store fleksibilitet, men også mælkeproducenter med høj udskiftningsprocent eller uudnyttet plads i staldene vil kunne se ændringer på bundlinjen.

 

Øget dækningsbidrag

For at illustrere mulighederne for økonomisk gevinst tages udgangspunkt i et tænkt - men på ingen måde utænkeligt - eksempel med en mælkeproducent og en slagtesvineproducent, som begge har en miljøgodkendelse fra 2015.

De sidste par år har de to landmænd ønsket at effektivisere deres produktion. Mælkeproducenten vil gerne sænke udskiftningsprocenten fra 40 procent til 30 procent, og slagtesvineproducenten ønsker at imødekomme slagteriernes efterspørgsel efter tungere grise. Begge er dog fastlåst af deres gamle miljøgodkendelse, så for at få friheden til at ændre investerer de i hver deres nye miljøgodkendelse.

Da godkendelserne er i hus, kan mælkeproducenten høste en årlig gevinst på 108.000 kroner, mens slagtesvineproducenten kan hente 152.000 kroner.

 

Beregningerne for malkekvægsbesætningen er lavet med uændret mælkeydelse og samme dækningsbidrag pr. ko. For slagtesvinene er der taget højde for ændringer i foderenheder pr. kilo tilvækst, kødprocent og antal døde eller kasserede grise. 

 

Timing er altafgørende

De fleksible regler i den nuværende husdyrlovgivning kombineret med tilskudsordningen til miljøteknologi i kvægstalde - og måske senere i slagtesvinestalde - medvirker til, at der måske aldrig har været et bedre tidspunkt til at investere i en ny stald eller få en ny miljøgodkendelse af den gamle stald. Hvis du vil vide, om du kan høste fordelene af den nuværende lovgivning på miljøområdet med eller uden nybyggeri, så kontakt din rådgiver allerede i dag og hør nærmere.

 

Uden EU havde vi færre bønder og højere forbrugerpriser

Den fælles landbrugspolitik har understøttet landmændenes indkomst og er også med til at holde forbrugerpriserne nede.

Mangel på bestøvere kan true specialafgrøderne

Dyrkere af blandt andet hybridraps, hvidkløver og andre specialafgrøder får et problem, hvis danske erhvervsbiavlere ikke kan afsætte deres honning. Bi-avlerne lever udover honningsalget nemlig også af at leje bier ud til bestøvning af specialafgrøder.

Weidemanns læssere hædret

To læssere fra Weidemann er blevet hædret med fornemme designpriser.

Ny flishugger har bælter - og fjernbetjening

Med fokus på sikkerhed, miljø og brugervenlighed har Linddana skabt den ultimative flishugger, som for at øge sikkerheden og brugervenligheden styres med fjernbetjening.

EDC Poul Erik Bech etablerer forretningsområde indenfor landbrug

Danmarks største ejendomsmæglervirksomhed indenfor EDC-gruppen, EDC Poul Erik Bech, udvider forretningspaletten med opstart af EDC Landbrug Poul Erik Bech. Manden, der skal sidde i spidsen, er en tung profil der tidligere kommer fra en stilling som chef for Nykredits landsbrugsafdeling på Sjælland.

Få tiltag kan gøre en stor forskel

Klubber for de Stående Jagthunde i Danmark arbejder for at forbedre forholdene for faunaen i agerlandet i almindelighed og for agerhønsene i særdeleshed.

Gør kulturerne klar til salg

Langesømessen er lig med startskuddet for fremvisning af kulturer.

Et skilt som det bedste forsvar

Vejskiltene og gode øjne kan gøre forskellen på liv og død for dyrene i den danske natur.

Fremmer madforståelse og sociale færdigheder

1.900 børn har i år deltaget på en af de over 100 madskoler, som 4H arrangerer i samarbejde med Landbrug & Fødevarer og Rema 1000.
Side 1 af 35 (695 artikler)Prev1234567333435Next