bannerPos

Coop forsvarede Samvirke-blad på Ryegaard

Thomas Roland, CSR-chef i Coop, med det eksemplar af Samvirke, som sidste år var årsag til stor forargelse i landbrugskredse.

Lasse Ege Pedersen

Nyhedsredaktør, Effektivt Landbrug
21-05-2018 09:34
På Ryegaard Gods ved Lejre forsvarede CSR-chef i Coop, Thomas Roland, virksomhedens magasin, der i efteråret vakte vrede i landbrugskredse.

 Der var ikke meget anger at spore på Coops CSR-chef, Thomas Roland, da han for nylig i et telt på Ryegaard Gods ved Lejre stod med det eksemplar af Samvirke, som i efteråret 2017 vakte stor vrede i landbrugskredse.
Det gjorde han under et debatarrangement om fremtidens fødevarer med overskriften »Med eller uden pesticider?«. 
Omkring 80 mennesker – blandt andet repræsentanter fra både erhverv og grønne organisationer – deltog i arrangementet, som foreningen Verdens Bedste Fødevarer stod for i samarbejde med Dansk Planteværn, Coop og DI Fødevarer.

Fortryder ikke

Forsiden på det meget omtalte Samvirke-blad viser en mand spise grøntsager i beskyttelsesdragt og ledsages af overskriften »Sprøjtegift er hverdagskost«. 
Inde i bladet ser man også mennesker i beskyttelsesdragter spise grøntsager. I efteråret var Thomas Roland selv flere gange ude at beklage billedvalget i Samvirke, som er et blad, Coop udgiver. 
På Ryegaard Gods fortalte han dog også, at han ikke fortryder, at man med det omstridte blad satte en debat i gang om pesticider.
- Der er behov for, at man får skabt en forståelse og en dialog, så man forstår, at det ikke er den enkelte landmand, der gør noget galt, men at man som Samvirke eller Coop godt må stille spørgsmål ved, om man som system er på rette vej, sagde Thomas Roland, der gentog, hvad han også sagde i efteråret. 
Nemlig at artiklerne i Samvirke, der stod sammen med de omstridte billeder, ifølge ham ikke fejler noget.

Lært flere ting

Thomas Roland fortalte, at man i 
Coop dog har lært flere ting siden den debat, som Samvirke-bladet 
medførte.
- Den lærte os blandt andet, at vi faktisk ikke ved alt om pesticider endnu. En mængde mennesker henvendte sig til os – også forskere – om, at der er mange ting, som faktisk giver anledning til at anvende et forsigtighedsprincip i vores omgang med pesticider, og i de krav, man som supermarked stiller til anvendelsen af pesticider i produktionen af varerne, sagde han.
Han fortalte videre, at debatten fra efteråret også viste med al tydelighed, at risikoopfattelsen, når det kommer til pesticider, er meget forskellig i samfundet.
- Vi lærte helt tydeligt, at der er forbrugere i en ende, der har en opfattelse af, at der er nogle, der hælder gift på din mad. I den anden ende har man så et helt andet risikobillede hos en landmand eller producent, der arbejder med de her stoffer til daglig, og som ved, hvordan de her stoffer håndteres og nedbrydes.
- Det dilemma skal vi håndtere, påpegede Thomas Roland, der samtidig også kritiserede kemibranchens opfindsomhed, når det kommer til at navngive deres produkter.

Ukrudtsplante kan true dyrkningen af majs

EU-støttede markforsøg hjælper til at dæmme op for ukrudtsplanten hanespore, der truer med at vokse majsplanter over hovedet.

Styrelse vil gerne se nærmere på Gefions nye tal om Karrebæk Fjord

Den sjællandske landboforening Gefion har fundet rester i vandet af det miljøfarlige stof TBT, som ligger 850 procent over grænseværdien i det område, hvor der er blevet dumpet i fjorden. Miljøstyrelsen forstår undren.

En containerløsning som passer sig selv

Et ETA-fyr sørger for at 30.000 smågrise årligt kan holde varmen. Vigtigst for landmanden selv er, at fyret passer sig selv, at olie er fortid og, at han kan bruge egenproduceret flis og restprodukter fra planteproduktionen.

Slamdumpning i Karrebæk Fjord havde betydning for miljø

Den sjællandske landboforening Gefion har i Karrebæk Fjord på Østsjælland målt høje koncentrationer af det miljøfarlige stof TBT, som var 850 procent over grænseværdien. Dermed kan det ikke passe, at der blot var tale om rent sand, som blev bypasset i fjorden som følge af rensning af sejlrende. Det sagde Miljøstyrelsen ellers for et halvt år siden.

Greenpeace-aktivist: - Det er ikke direkte mod Kjær Knudsen

Greenpeace-aktion på Vanløsegård på Midtsjælland handlede om at reducere svineproduktionen og få forskning på kemikalierne i svineproduktionen.

Efter ulovlig aktion - Landmænd tages som gidsler af en organisation, der føler sig hævet over loven

Greenpeaces opførsel hører ikke hjemme i en retsstat, lyder det fra L&F. Danske Svineproducenter mener, at politiet må tage sig af aktivisterne.

Greenpeace-aktion mod familien Kjær Knudsens svinelandbrug

- Vi driver et stort landbrug med store stalde. Men det er netop årsagen til, at vi siden 2008 løbende har kunnet investere i den mest moderne miljøteknologi på vores landbrug, siger Kim Kjær Knudsen. 17 aktivister invaderede tirsdag morgen familiens ejendom. Greenpeace-talsmand forsvarer aktionen.

Landmand og jæger: - Kronvildt ødelægger for mange penge

Landmand og jagtformand mener, at Vildtforvaltningsrådet er ude af trit med virkeligheden omkring bestanden af blandt andet kronvildt.

Jæger-kritik bliver afvist

- Vi følger regionale anvisninger, siger formanden for Vildtforvaltningsrådet.

Pulje til skovrejsning er skrumpet med 30 millioner kroner

Der er kun fem millioner kroner tilbage i en støttepulje til privat skovrejsning i 2020. Staten må op på beatet og tilføre flere midler, siger viceformand i Landbrug & Fødevarer, Thor Gunnar Kofoed.
Side 1 af 38 (759 artikler)Prev1234567363738Next