bannerPos

Det største dyrskue der aldrig blev holdt

De mange udfordringer for samfundet fremover, blandt andet behandlingen af vore vandressourcer ville dyrskueformand Torben Povlsen have nævnt, hvis han i denne uge kunne have holdt åbningstale på Dyrskuepladsen i Odense. Arkivfoto: Erik Hansen

Tekst og foto: Erik Hansen

Redaktør, LandbrugFyn
06-06-2020 08:00
Dyrskueformand Torben Povlsens »åbningstale« til årets aflyste fynske dyrskue.

Af Torben L. Povlsen, formand for Fynsk Landbrugs Eventforening

ÅBNINGSTALE Lige om lidt skulle dyrskuepladsen have genlydt af glade mennesker, brølende køer og galoperende heste, med farverige flag over de mange indbydende udstillingsstande.

Efter det flotte salg af stande i mange år, med flere spændende nye tiltag, så kom coronaen og fjernede det hele med en enkelt sætning af statsministeren: Tre dage med glæde og stemning omkring børn og dyr, maskiner og teknologi, viden og holdninger.

2020 bliver et år, hvor mange gode arrangementer ikke bliver afholdt, og vi er med i den pulje. Det fjerner dog ikke vores interesse i samspillet med fynboerne om vores produkter, vores natur og produktion, og vores glæde ved at arbejde med dyr.

Nu skal vi mødes på en anden måde, skabe forbindelse på en anden vis. Dyrskuet gør det ved at blive »Det Digitale Dyrskue«. Alle får her muligheden for at komme rundt på vores dejlige dyrskueplads og besøge de forskellige udstillinger dér. 

Danmark sendt til tælling

Men hvad skulle dyrskuet så have handlet om for landbruget i 2020, set med mine øjne. En verden i voldsom forandring, Danmark og vores velfærdssamfund under pres af corona, danske landmænd på toppen af klimalisten, fokus på yderligere fornyelse og spildevand set i et helt nyt lys.

Danmark som fælles familie er sendt til tælling. Jobs mistet, brancher lukket ned, med lange udsigter til at komme tilbage til nærheden af tidligere tiders styrke. Fællesskab under pres af forskellige smittepres i forskellige landsdele, lukkede grænser – vi skal genopdage Danmark i vores fritid, ferierejserne syd på er væk.

Så nu skal vores politikere lige pludselig til at fokusere på at skabe indtægter, støtte op om eksisterende stærke brancher og virksomheder, for omkostningerne skal dækkes, nu da indtægterne er skrumpet væsentligt.

 »Det økonomiske råderum« er væk, og alverdens ønsker om at bruge »det økonomiske råderum« på egne politiske idéer er en saga blot. 

- Vi har gjort det fantastisk

Vi står med verdens mest klimavenlige landbrug, med en flot pallette af sunde danske fødevarer for enhver smag. Vi har gjort det fantastisk, men vi skal videre. Dels fordi det ligger i landbrugets gener at gøre det bare lidt bedre hver dag. Men også på baggrund af et politisk pres. Det er vigtigt, at jeg her påpeger, at det ikke vil gavne det danske samfund med mere straf, flere afgifter og indsatser, der ligger produktionen sten i skoen.

Den danske fødevareklynge har klaret sig flot i den første del af denne verdens omspændende pandemi. Vi har fyldt hylderne i fynske, danske og verdens fødevaremarkeder. Det har stor betydning for samfundet, og det er mit ønske, at politikerne bruger dette som afsæt til deres ønsker og krav til landbruget fremover. De svage i det danske samfund taber, hvis landbruget bliver mindre af de krav, som der ligger og venter på os.

Og der er i det hele taget mange udfordringer for samfundet frem over. 

Vand skal behandles med respekt

I det sidste år er sket mange oversvømmelser, fordi vores afvandings infrastruktur ikke er up-to-date, det skal vi snarest have løst. Vand er en vigtig ressource, der skal behandles med respekt. Vi skal have rent vand til rådighed fra vores grundvand, rent vand i vores vandløb og indre danske farvande. Det risikerer vi at sætte over styr med mange oversvømmelser, sammen med tab af store samfundsværdier ved hus og lodsejere.

Det viser sig desværre også i den megen udledning af urenset spildevand i vores vandløb og åer, samt indre farvande. Problemstillingen har været udtalt i mange år, men sagen i København om de 290.000 kubikmeter spildevand direkte udledt har fået befolkningen til at forstå, at der er en syg kultur i vores håndtering af spildevand. Om der skal repareres, der er nedbrud, mere kloakvand end normalt, eller det regner, så er svaret: »Vi lukker op, og lukker det direkte ud«.

Det vil ikke længere blive tolereret – og tak for det – men omkostningen for at komme i mål med at undgå dette vil være stor. Alene på Fyn vurderes det til over 15 milliarder kroner. Men der må ikke være et alternativ til at løse opgaven, spilde- og kloakvand skal renses.

Det er også derfor, vi i landbruget har spillet ind med netop disse to ting – bedre afvanding og en opdatering af vores spildevandssystem. Uden tvivl vil politikerne se begrænsninger og uoverstigelige udfordringer, men det skal de løse på samme vis, som landbruget har lavet vores store omstillinger igennem flere år.

Med dette håber jeg alle får en god sommer i det danske eller vores nabolande, her er så meget godt at opleve.

0

Godt helbred er vejen frem

Leif Petersen fra Tornved Maskinstation er 72 år, men han er stadig i fuld vigør og har ingen planer om at stoppe.

Den danske sommer bliver mere ekstrem

DMI’s Klimaatlas er udvidet med ny viden om tørke og nedbør, og her byder især sommeren på markante ændringer i vejret.

Kender du dine produktionsomkostninger pr. gris?

Ved faldende salgspriser er det vigtigt, man har lave produktionspriser, og det kan blandt andet ske gennem billigt foder.

Jagten på Årets Ø fortsætter

Der er nu sat dato for besøgene på de tre nominerede øer.

Kvalitetsnørder har fået gennembrud med lækkert svinekød

For et år siden startede parret Ulrik Olsen og Henriette Ergemann en produktion af svinekødsprodukter baseret på Duroc-grise. Og det går så godt, at der nærmest ikke er plads til flere kunder til at aftage kødet fra grisene.

Lev langsomt og drik vin til

På Skaarupøre Vingaard bliver ingenting forceret i de fredfyldte og intime omgivelser.

Butik og samlingssted i »vintønden«

To gamle vintønder danner rammen om Bente og Carstens gårdbutik, der i to omgange har fået LAG-midler.

Danske hegnsklippere til ethvert formål og behov

GreenTec i Kolding producerer en bred vifte af hegnsklippere, hvoraf en betydelig del finder vej til landbrug og maskinstationer – både herhjemme og i udlandet. Fælles for alle hegnsklippere er, at funktionalitet og kvalitet er i højsædet

Høsten af konsumærter på Lolland-Falster godt i gang

Strube er den største leverandør af frø til konsumærteproduktion på Lolland-Falster med en markedsandel på 66 procent. Selv om såningen først er blevet afsluttet i medio juni, går der ikke mange dage, inden Ardo’s høstkaravane starter op.
Side 1 af 62 (1232 artikler)Prev1234567606162Next