bannerPos
I 2017 vandt Grete Vulff Møller og Kurt Nedersees new forest-hingst Elmholts Raket titlen som Sjællandspræmiehingst.

Nordvestsjællandsk par møder med tidligere toppræmievindere

25-05-2019 10:34:36
Grete Vulff Møller og Kurt Nedersee møder på dyrskuet med en 16 år gammel interbreed-vinder og en 21 år gammel Sjællandspræmiehingst.

Grete Vulff Møller og Kurt Nedersee fra Svebølle i Vestsjælland møder på Roskilde Dyrskue med to tidligere toppræmiedyr.

Sjællandspræmiehingsten 2017, den nu 21 år gamle new forest hingst Elmholts Raket NFHR 113, og den 16 år gamle tidligere interbreed-vinder, dexterkoen Højvangs Helle.

I år er det 24 år siden, at parret begyndte med den lille ekstensive kødkvægrace dexter. Kvierne Klostermarkens Marie og Skelbækgård Nocturne blev stammødre til besætningen sammen med Polly Rødbylund – som sønnen Morten købte, og som parret senere overtog.

Om baggrunden for valget af race lyder det fra Grete Vulff Møller:

- Vi har et mindre landsted, og da dexter er den mindste race, der findes, fandt vi, at den passede godt til vores forhold. 

Over årene har besætningen ændret sig fra op til 12 moderdyr til nu tre. 103 kalve er det blevet til, deriblandt Højvangs Helle, født i 2003, og en konfirmationsgave til den mindste af familiens drenge, Søren.

Helle blev fløjvinder og vandt i 2004 interbreed-konkurrencen i 2004 maksimumpoint 24.

Indbudt til fælles parade

Grete Vulff Møller og Kurt Nedersee møder også med den 21 år gamle new forrest hingst, Elmholts Raket, der blev Sjællandspræmievinder i 2017.

Han var fløjhingst ved 3-års hingstekåringen i 2001, vinder af materialprøve i 2002, og igen fløjhingst ved 5-års, og ved færdigkåringen i 2003, samt årets hingst inden for new forrest-avlen i 2003.

Hingsten deltager på Roskilde Dyrskue i år, dels fordi skuet har indbudt de tidligere Sjællandspræmiehingste til en fælles parade i forbindelse med 50-års jubilæet, dels fordi han skal deltage i det store hesteshow.

Raket på egnen

Grete Vulff Møller og Kurt Nedersee begyndte med new forest-ponyer i 1998.

- Der købte vi Elmholts Barbeth NFB 1994, men det var tilfældigt, det blev denne race. Vi ledte efter en passende hest til vores børn, og da Barbeth svarede til det, vi ledte efter, valget vi hende. 

Hun er også blevet stammoderen til en del af de føl, familien har avlet, blandt andre Højvangs Nero, som er solgt til Sverige og Højvangs Kanilla, der begge gør det særdeles godt på konkurrencebanerne.

- Hun er på en måde også skyld i, at vi købte Elmholts Raket, for da vores datter, Maria, ønskede hende ifolet med en sort hingst, fandt vi Pedro NFHRE 104 hos Hilda og Niels Erik Nielsen, Stutteri Elmholt og sendte hoppen en tur til Jylland. 

- Der var vi rundt og se alle deres dejlige heste og på en eng gik deres 1- og 2-års hingsteplage. Vi faldt for Raket, eller måske han faldt for os. Det endte med, vi også fik ham med hjem.

Lang familietradition

På det tidspunkt havde det nordvestsjællandske par ikke regnet med, han skulle blive til det, han blev, men Stutteri Elmholt opfordrede familien til at prøve at fremstille ham. Raket indgår stadig i avlen og er far til lige knap 100 føl.

Og nu vises han på Roskilde Dyrskue 2019 – 21 år gammel. Hvor han og hans rytter, Caroline Westergaard, skal være med i NF & DSP Show, temaet er Aladdin.

- Vi udstillede første gang på Roskilde Dyrskue i 1997 og har været med hvert år siden. Det har været en familietradition, hvor både vi og vores fire børn har deltaget. Nu er de voksne og flyttet hjemmefra, men kommer stadig. Morten udstiller selv derinde, Polaris fra Nordland ATV, som han startede i foråret 2017.

- Vi håber, at vores børnebørn med tiden også kommer til at elske at være en del af Roskilde Dyrskue, lyder det afsluttende fra Grete Vulff Møller.

Billeder fra Roskilde Dyrskue 2019