bannerPos

Roskilde Dyrskue om herpesvirus blandt heste: - Vi afventer og følger dyrlægernes anbefalinger

Tekst og foto: Henrik Sieben

Journalist
18-05-2019 10:25
Igen i dette forår er der udbrudt herpesvirus blandt heste. Foreløbig får det ikke indflydelse på den planlagte rytterstafet mod dyrskuepladsen i Roskilde.

Ligesom i foråret 2018, er der igen i dette forår konstateret udbrud af den alvorlige og smitsomme herpesvirus 1 blandt heste. Enkelte steder også af den lidt mildere variant, herpesvirus 4.

Herpesvirus 1 blev i første omgang konstateret tilbage i marts i Fredericia. Det var ikke et isoleret tilfælde, for den 7. maj blev der konstateret et større udbrud af både herpesvirus 1 og 4 i Holstebro Sportsrideklub. Disse sidste udbrud har kostet foreløbig fire heste livet. 

Ligeledes i maj er der konstateret herpes type 4 hos Nørre Åby Rideklub, men siden den 9. maj er der i skrivende stund ikke konstateret symptomer på sygdommen hos hverken heste eller ponyer på Fyn, ligesom den ramte pony nu også er feberfri.

Afventer situationen

Med mange forestående store hestearrangementer i den nærmeste tid, er det nærliggende at spørge dyreansvarlig på Roskilde Dyrskue, Helle Lyngfeldt, om det på nuværende tidspunkt påvirker planlægningen af det store arrangement med deltagelse af flere hundrede heste.

- Sidste år var der også enkelte udbrud af sygdommen, men dengang blev det flere steder pisket mere op, end det reelt var, siger hun og fortsætter:

- Vi følger naturligvis udviklingen, men afventer foreløbig situationen og ser, hvad der sker. Vi vil nøje følge dyrlægernes anbefalinger og forholder os til den aktuelle situation, når vi er så langt.

Helle Lyngfeldt er vidende om, at der flere steder rundt i landet fortsat afvikles stævner, men siger samtidig, at hvis der er ryttere og hesteejere, der er utrygge ved situationen i forhold til dyrskuet, må de melde fra.

Stor rytterstafet

Forårets udbrud af herpesvirus blandt heste får således aktuelt ikke indflydelse på den store, planlagte rytterstafet med deltagelse af i alt 100 heste og ryttere fra forskellige dele af det østdanske område.

Lørdag den 25. maj sættes kurs mod dyrskuet og det kulminerer på åbningsdagen, fredag den 31. maj klokken 11.30, hvor de vil komme ind i den store ring i forbindelse med åbningen. 

Samlet deltager cirka 100 heste og ryttere med udgangspunkt fra Esrum Kloster, Udby ved Kalundborg, Nykøbing Sjælland, Nyråd i Sydsjælland og Ringsted. 

Rytterne rider typisk mellem fem og ti kilometer, inden en ny hest og rytter tager over.

0

Syngenta og FaunaPhotonics hylder biodiversiteten

Biodiversitet er vigtig for vores natur, og landbruget har en helt særlig rolle i at hjælpe og passe på biodiversiteten.

Roedyrkernes nye formand er klar til opgaverne

Troels Frandsen er ny mand i spidsen for de cirka 850 sukkerroedyrkende landmænd, der de seneste år har skulle omstille sig fra faste kvoter til det frie marked.

Godt tilbud på ny roesort

Via Nordic Sugars hjemmeside kan roedyrkere frem til den 1. august vælge frø fra SesvanderHave til en reduceret pris.

Ny roeaftale med klare forbedringer

Både hos Danske Sukkerroedyrkere og Nordic Sugar er der bred enighed om, at den nye sukkerroeaftale indeholder flere klare forbedringer.

Landdistrikter glæder sig over EU-aftale

Den nye aftale om EU's genopretningsfond tilfører flere milliarder euro til udvikling af landdistrikter, hvilket åbner for nye muligheder i Danmark, vurderer Landdistrikternes Fællesråd. Formand Steffen Damsgaard håber konkret, at regeringen vil booste udviklingen på landet ved at prioritere flere midler til de lokale aktionsgrupper samt fortsat styrke fødevareklyngen.

Hallegård på Bornholm er nu klima-miljø-pilotprojekt og eksperimentarium

Hallegård på Bornholm, katalysator for det bornholmske madeventyr og kendt af titusinder af ferie-gæster som kulinarisk kraftcenter, etablerer nu et såkaldt pilotprojekt i form af et klima- og miljø-eksperimentarium.

Miljøstyrelsen godkender Reglone i sidste øjeblik

Efter et intensivt, fagligt tovtrækkeri har Miljøstyrelsen givet kartoffelavlerne lov til at bruge Reglone. Hastigheden hos myndighederne har dog været under al kritik, mener man hos Landbrug & Fødevarer.
Side 1 af 64 (1274 artikler)Prev1234567626364Next