bannerPos

Roskilde Dyrskue om herpesvirus blandt heste: - Vi afventer og følger dyrlægernes anbefalinger

Henrik Sieben

Journalist, LandbrugØst
18-05-2019 10:25
Igen i dette forår er der udbrudt herpesvirus blandt heste. Foreløbig får det ikke indflydelse på den planlagte rytterstafet mod dyrskuepladsen i Roskilde.

Ligesom i foråret 2018, er der igen i dette forår konstateret udbrud af den alvorlige og smitsomme herpesvirus 1 blandt heste. Enkelte steder også af den lidt mildere variant, herpesvirus 4.

Herpesvirus 1 blev i første omgang konstateret tilbage i marts i Fredericia. Det var ikke et isoleret tilfælde, for den 7. maj blev der konstateret et større udbrud af både herpesvirus 1 og 4 i Holstebro Sportsrideklub. Disse sidste udbrud har kostet foreløbig fire heste livet. 

Ligeledes i maj er der konstateret herpes type 4 hos Nørre Åby Rideklub, men siden den 9. maj er der i skrivende stund ikke konstateret symptomer på sygdommen hos hverken heste eller ponyer på Fyn, ligesom den ramte pony nu også er feberfri.

Afventer situationen

Med mange forestående store hestearrangementer i den nærmeste tid, er det nærliggende at spørge dyreansvarlig på Roskilde Dyrskue, Helle Lyngfeldt, om det på nuværende tidspunkt påvirker planlægningen af det store arrangement med deltagelse af flere hundrede heste.

- Sidste år var der også enkelte udbrud af sygdommen, men dengang blev det flere steder pisket mere op, end det reelt var, siger hun og fortsætter:

- Vi følger naturligvis udviklingen, men afventer foreløbig situationen og ser, hvad der sker. Vi vil nøje følge dyrlægernes anbefalinger og forholder os til den aktuelle situation, når vi er så langt.

Helle Lyngfeldt er vidende om, at der flere steder rundt i landet fortsat afvikles stævner, men siger samtidig, at hvis der er ryttere og hesteejere, der er utrygge ved situationen i forhold til dyrskuet, må de melde fra.

Stor rytterstafet

Forårets udbrud af herpesvirus blandt heste får således aktuelt ikke indflydelse på den store, planlagte rytterstafet med deltagelse af i alt 100 heste og ryttere fra forskellige dele af det østdanske område.

Lørdag den 25. maj sættes kurs mod dyrskuet og det kulminerer på åbningsdagen, fredag den 31. maj klokken 11.30, hvor de vil komme ind i den store ring i forbindelse med åbningen. 

Samlet deltager cirka 100 heste og ryttere med udgangspunkt fra Esrum Kloster, Udby ved Kalundborg, Nykøbing Sjælland, Nyråd i Sydsjælland og Ringsted. 

Rytterne rider typisk mellem fem og ti kilometer, inden en ny hest og rytter tager over.

Miljøtilskud har styrket landmands overlevelsesevne

Lars Iversens kvægbrug er blevet rustet bedre til fremtiden af myndighedskrav til dyrevelfærd og miljø.

Urhøj holdt åbent hus

Mange besøgende til åbent hus hos Urhøj i Gørlev

Åben invitation fra dansk landbrug

61 bedrifter over hele landet inviterer søndag den 15. september alle inden for i staldene til den 22. udgave af Åbent Landbrug.

Generationsskifte skal planlægges

Østdansk Landboforening har nedsat en taskforce-gruppe, der har fokus på generationsskifte. Baggrunden er alvorlig –  gennemsnitsalderen for danske landmænd stiger og stiger.

Ole Daniel Hansen, Intego: - Husk det årlige eftersyn, når du har ansatte

De færreste ved, at har man blot én ansat – det gælder også landbrug – skal blandt andet alt håndværktøj, stiger og porte efterses én gang årligt af en certificeret virksomhed.

Politikken har ikke indflydelse på konkurrenceevnen

EU’s fælles landbrugspolitik er sat i verden for at sikre bønderne en indkomst, og derfor kan CAP ikke flytte på de enkelte landes konkurrenceevne, mener professor.

Danske landmænd skal være dygtigere for at overleve

Dansk landbrugs vilkår er markant ringere end de andre europæiske landes. Innovation og teknologi kan dog være vejen til vækst og bedre konkurrenceevne, siger professor.

En forsikringsmægler er landmandens egen forsikringsspecialist

- Mægleren er landmandens personlige rådgiver og skal alene varetage landmandens interesser overfor forsikringsselskabet, forklarer Peter Quitzau, direktør i DLBR Forsikringsmægler A/S.

Agromek er tilbage i januar i 2021

Skandinaviens største landbrugsmesse, Agromek, flytter termin i 2021, hvor messen vil blive afholdt i uge 3

- Så bedst, ikke billigst

Det var lidt af en øv-formiddag med regn til at vise såmaskinerne frem, da VKST holdt sådemo ved Ny Lellingegård, Køge. Men det forhindrede dog ikke, at der alligevel dukkede en hel del sågrej-nysgerrige op for at kigge på varerne. Og et af rådene er, at det betaler sig ind flere gange at opgradere sit udstyr til såningen.
Side 1 af 36 (720 artikler)Prev1234567343536Next