bannerPos

Sjællandspræmie-hingsten: Niende gang en fjordhingst vandt

Sjællandspræmiehingsten 2019 (kat.nr.: 1640), fjordhingsten Fjelltor, ejet og fremvist af Jacob Grimbühler. Foto: Henrik Sieben

Henrik Sieben

Journalist, LandbrugØst
08-06-2019 10:27
Fjordhingsten Fjelltor ejet og fremført af Jacob Grimbühler vandt konkurrencen om Sjællandspræmiehingst, hvor det var nødvendigt med ommønstring for at finde nummer to.

For niende gang i Roskilde Dyrskues historie blev det en fjordhingst, der vandt den meget prestigefulde konkurrence om Sjællandspræmiehingsten. 

Det blev fjordhingsten Fjelltor (kat.nr.: 1640), importeret fra Norge, men ejet og fremvist af Jacob Grimbühler, Gislinge, der vandt konkurrencen.

I alt deltog 16 hingste i konkurrencen, der dog aldrig blev rigtig spændende med flere hingste med noget nær maksimumpoint, som det før er sket på dyrskuet.

I konkurrencen, hvor de bedste hingste på tværs af alle racer dyster mod hinanden, kan deltage fløjhingste, der ved formiddagens bedømmelser i deres respektive racer som minimum har opnået 23 point. Desuden skal de være mindst fire år gamle. 

Rækkefølgen hingstene deltager i, er fundet ved lodtrækning, og ved bedømmelsen ser de otte dommere med en åben votering på type, bevægelse og fremvisning.

Dødt løb om andenpladsen

Som deltager nummer fem blandt de fremviste hingste opnåede Fjelltor ved sidste karaktergivning – for fremvisning – blandt andet karakteren 10 syv gange og et enkelt 9-tal. Det sikrede den endelig sejr med i alt 229 point.

Der var på intet tidspunkt nogle af de andre hingste, der kom i nærheden af Fjelltor, men til gengæld stod det ved sammentællingen klart, at der var dødt løb om andenpladsen, da de to nærmeste konkurrenter begge havde opnået 218 point.

Derfor var det nødvendigt med ommønstring, hvor islænderhingsten Sonur fra Dalur, dygtigt fremvist af Per Weinreich og ejet af Stine Weinreich, Jerslev, der tidligere havde opnået 7 gange 10 for type og et enkelt 9-tal, samlet fik 79 point, hvilket rakte til andenpladsen, da shetlænderhingsten Rosenstandens Balou, ejet af Annagaard Shetlandsponyer, måtte nøjes med 72 point.

Inden konkurrencen om Sjællandspræmiehingsten 2019 blev afviklet, var der gensyn med en halv snes tidligere sjællandspræmievindere, der alle var i flot form. 

Havde de stillet til officiel bedømmelse, kunne flere af dem givetvis have været med i kampen om den hæderfulde pris i år.

Miljøtilskud har styrket landmands overlevelsesevne

Lars Iversens kvægbrug er blevet rustet bedre til fremtiden af myndighedskrav til dyrevelfærd og miljø.

Urhøj holdt åbent hus

Mange besøgende til åbent hus hos Urhøj i Gørlev

Åben invitation fra dansk landbrug

61 bedrifter over hele landet inviterer søndag den 15. september alle inden for i staldene til den 22. udgave af Åbent Landbrug.

Generationsskifte skal planlægges

Østdansk Landboforening har nedsat en taskforce-gruppe, der har fokus på generationsskifte. Baggrunden er alvorlig –  gennemsnitsalderen for danske landmænd stiger og stiger.

Ole Daniel Hansen, Intego: - Husk det årlige eftersyn, når du har ansatte

De færreste ved, at har man blot én ansat – det gælder også landbrug – skal blandt andet alt håndværktøj, stiger og porte efterses én gang årligt af en certificeret virksomhed.

Politikken har ikke indflydelse på konkurrenceevnen

EU’s fælles landbrugspolitik er sat i verden for at sikre bønderne en indkomst, og derfor kan CAP ikke flytte på de enkelte landes konkurrenceevne, mener professor.

Danske landmænd skal være dygtigere for at overleve

Dansk landbrugs vilkår er markant ringere end de andre europæiske landes. Innovation og teknologi kan dog være vejen til vækst og bedre konkurrenceevne, siger professor.

En forsikringsmægler er landmandens egen forsikringsspecialist

- Mægleren er landmandens personlige rådgiver og skal alene varetage landmandens interesser overfor forsikringsselskabet, forklarer Peter Quitzau, direktør i DLBR Forsikringsmægler A/S.

Agromek er tilbage i januar i 2021

Skandinaviens største landbrugsmesse, Agromek, flytter termin i 2021, hvor messen vil blive afholdt i uge 3

- Så bedst, ikke billigst

Det var lidt af en øv-formiddag med regn til at vise såmaskinerne frem, da VKST holdt sådemo ved Ny Lellingegård, Køge. Men det forhindrede dog ikke, at der alligevel dukkede en hel del sågrej-nysgerrige op for at kigge på varerne. Og et af rådene er, at det betaler sig ind flere gange at opgradere sit udstyr til såningen.
Side 1 af 36 (720 artikler)Prev1234567343536Next