bannerPos

Sjællandspræmie-hingsten: Niende gang en fjordhingst vandt

Sjællandspræmiehingsten 2019 (kat.nr.: 1640), fjordhingsten Fjelltor, ejet og fremvist af Jacob Grimbühler. Foto: Henrik Sieben

Tekst og foto: Henrik Sieben

Journalist
08-06-2019 10:27
Fjordhingsten Fjelltor ejet og fremført af Jacob Grimbühler vandt konkurrencen om Sjællandspræmiehingst, hvor det var nødvendigt med ommønstring for at finde nummer to.

For niende gang i Roskilde Dyrskues historie blev det en fjordhingst, der vandt den meget prestigefulde konkurrence om Sjællandspræmiehingsten. 

Det blev fjordhingsten Fjelltor (kat.nr.: 1640), importeret fra Norge, men ejet og fremvist af Jacob Grimbühler, Gislinge, der vandt konkurrencen.

I alt deltog 16 hingste i konkurrencen, der dog aldrig blev rigtig spændende med flere hingste med noget nær maksimumpoint, som det før er sket på dyrskuet.

I konkurrencen, hvor de bedste hingste på tværs af alle racer dyster mod hinanden, kan deltage fløjhingste, der ved formiddagens bedømmelser i deres respektive racer som minimum har opnået 23 point. Desuden skal de være mindst fire år gamle. 

Rækkefølgen hingstene deltager i, er fundet ved lodtrækning, og ved bedømmelsen ser de otte dommere med en åben votering på type, bevægelse og fremvisning.

Dødt løb om andenpladsen

Som deltager nummer fem blandt de fremviste hingste opnåede Fjelltor ved sidste karaktergivning – for fremvisning – blandt andet karakteren 10 syv gange og et enkelt 9-tal. Det sikrede den endelig sejr med i alt 229 point.

Der var på intet tidspunkt nogle af de andre hingste, der kom i nærheden af Fjelltor, men til gengæld stod det ved sammentællingen klart, at der var dødt løb om andenpladsen, da de to nærmeste konkurrenter begge havde opnået 218 point.

Derfor var det nødvendigt med ommønstring, hvor islænderhingsten Sonur fra Dalur, dygtigt fremvist af Per Weinreich og ejet af Stine Weinreich, Jerslev, der tidligere havde opnået 7 gange 10 for type og et enkelt 9-tal, samlet fik 79 point, hvilket rakte til andenpladsen, da shetlænderhingsten Rosenstandens Balou, ejet af Annagaard Shetlandsponyer, måtte nøjes med 72 point.

Inden konkurrencen om Sjællandspræmiehingsten 2019 blev afviklet, var der gensyn med en halv snes tidligere sjællandspræmievindere, der alle var i flot form. 

Havde de stillet til officiel bedømmelse, kunne flere af dem givetvis have været med i kampen om den hæderfulde pris i år.

Økologisk omlægning var det bedste valg for bundlinjen

En driftsleders jobskifte gav anstødet til, at Agrovest droppede konventionelt landbrug. Omlægningen er gået godt, fortæller medejer af det økologiske planteavlsselskab, Ulrik Olsen.

KU-professor gav roedyrkere en status i klimadebatten

Hvis landbruget skal sænke klimaaftrykket, er det en god idé at tage økonomiske hensyn, påpegede KU-professor Jette Jacobsen på Strubes klimamøde i Nykøbing Falster.

ATV’ere vinder frem som landbrugsredskaber

De små køretøjer kan ofte med fordel bruges i driften i stedet for traktoren.

16 avlermøder på to uger

I løbet af et par uger i december holder DLF 16 avlermøder over hele landet.

Erstatning for sprøjteforbud skaber stor utilfredshed

Første afgørelse om erstatningens størrelse til en lodsejer ramt af sprøjteforbud i et BNBO i Egedal Kommune medfører stor utilfredshed.

Mange tilbud kan skabe forvirring

- Det bedste råd er at have is i maven, lyder det fra Kristian Nørby Nielsen, product manager i Strube Scandinavia.

- Vi skal konstant tænke nyt

På Stenalt Gods drives man af at forbedre sig hele tiden. Derfor undrer det godset, når EU-ordninger som har innovation til formål, udelukker nye driftsmuligheder.

Teknologi har løftet planteavlen på Stenalt Gods

På Stenalt Gods har EU-tilskud været med til at fremme den økologiske planteavl med nye teknologier og opbevaringsmuligheder til tørring.

El-drevne minilæssere bliver aktuelle for landbrug

Stigende krav til arbejdsmiljø og klimavenlighed vil efterhånden give indpas i landbrugsbedrifter for støjsvage og udstødningsfri maskiner, forudser forhandler.
Side 1 af 42 (839 artikler)Prev1234567404142Next