bannerPos

Destruktion af efterafgrøder blev fulgt med interesse

Ved Østdansk Landboforenings demonstration af destruktion af efterafgrøder var det ifølge planteavlskonsulent Thomas Laugesen første gang, at Dalbos Maxicut blev vist i Østdanmark.

Tekst og foto: Henrik Sieben

Journalist
12-11-2018 08:00
Knap 75 var mødt op for at se, hvordan en række forskellige slåmaskiner destruerede efterafgrøder på en mark i Rønnede.

Flere af slåmaskinerne løste opgaven flot, da en god håndfuld maskinleverandører viste, hvad deres respektive slåmaskiner kan præstere i en mark med efterafgrøder, der, grundet høje jordtemperaturer og en passende mængde nedbør, stod flot, kraftfuldt og næsten meterhøjt.

- Kravet om efterafgrøder er kommet for at blive, men hvordan får vi destrueret årets efterafgrøder? Sådan lød det fra planteavlschef John Voss, da han på vegne af Østdansk Landboforening, bød velkommen til en maskindemonstration, hvor man viste, hvordan en mark med efterafgrøder blev lagt ned og findelt, sådan at det efterfølgende er muligt at etablere et godt, nyt såbed.

Og der var rigeligt af biomasse at gå i gang med. Dagens vært, Erik Rasmussen, Rønnede, har tidligere på året høstet vårbyg i marken og efterfølgende sået en blanding af olieræddike, vikke, honningurt og havre. Desuden var der lidt rester af spildkorn.

Den veletablerede efterafgrøde fik da også planteavlschefen til at udtrykke en forhåndsforventning om, at flere af maskinerne nok ville blive udfordret. En for en blev maskinerne præsenteret af repræsentanter fra de forskellige maskinleverandører.

Knivtromle imponerer

Planteavlskonsulent Thomas Laugesen rundede dagen af med at konstatere at slagleklipperen fra Kverneland, hvad enten den er udstyret med y- eller hammerslagler, er et godt og alsidigt redskab, der kan bruges til mange ting på bedriften.

Om rotorklipperen, en Bednar Mucher, lød det fra Thomas Laugesen, at den laver et fint stykke arbejde og er god, hvis der skal pløjes umiddelbart efter slåning, men den kræver en god arbejdshastighed.

- Tromlemaskinerne, og måske især Dalbo MaxiCut, er interessante, og jeg er faktisk imponeret over resultaterne. Især knivtromlen imponerer.

Det var i øvrigt første gang, at knivtromlen fra Dalbo blev præsenteret øst for Storebælt, og foran de knap 75 fremmødte tilføjede Thomas Laugesen:

- Den måde, den skærer tingene over på og til de ligger oven på jorden, er meget interessant. Det er en maskine, der er relativt nem at trække, og man kan hurtigt få kørt nogle arealer over.

- Väderstad Carrier Crosscutters nye discs gjorde et godt stykke arbejde, omend den ikke kom helt ned i jorden og ej heller med fuld gennemskæring.

- Endelig havde vi Amazones Catros TX Crossboard som almindelig discharve, der skulle en anelse længere ned for at få fuld gennemskæring, men det kunne den også gøre.

 

0

Massivt rod i Miljøstyrelsen koster landbruget

Massivt rod i Miljøstyrelsens beregninger for kvælstof-belastningen i Smålandshavets åbne del kan koste landbruget på Syd- og Vestsjælland dyrt i form af ekstra efterafgrøder, mener Gefion og DLS.

Grimme styrker rådgivning og salgssupport øst for Storebælt

Uffe Jensen er udpeget som ny ansvarlig for salg af kartoffemaskiner på Sjælland hos Grimme, oplyser selskabet.

I et høstvakuum

Lige nu er vurderingen på Danish Agros afdeling i Dalmose på Vestsjælland, at man skal modtage middeludbytter af korn og raps. Det er stilhed før stormen, fortæller markedsdirektør Christian Hjerpsted mandag eftermiddag, hvor høsten ligger stille.

Syngenta og FaunaPhotonics hylder biodiversiteten

Biodiversitet er vigtig for vores natur, og landbruget har en helt særlig rolle i at hjælpe og passe på biodiversiteten.

Roedyrkernes nye formand er klar til opgaverne

Troels Frandsen er ny mand i spidsen for de cirka 850 sukkerroedyrkende landmænd, der de seneste år har skulle omstille sig fra faste kvoter til det frie marked.

Godt tilbud på ny roesort

Via Nordic Sugars hjemmeside kan roedyrkere frem til den 1. august vælge frø fra SesvanderHave til en reduceret pris.

Ny roeaftale med klare forbedringer

Både hos Danske Sukkerroedyrkere og Nordic Sugar er der bred enighed om, at den nye sukkerroeaftale indeholder flere klare forbedringer.
Side 1 af 64 (1278 artikler)Prev1234567626364Next