bannerPos

Gør i god tid klar til ejendomssalg

I god tid kan man sagtens skilte med, at ens gård er til salg inden for en årrække. Det kan fremme salget, lyder rådet fra Patriotisk Selskab. Arkivfoto

Tekst og foto: Ditte Birkebæk Jensen

Journalist
30-04-2019 11:55
En god salgspris for sin ejendom kræver tid og planlægning, påpeger Patriotisk Selskab.

Man kan med fordel begynde at overveje og planlægge salget af sin ejendom ti år før, man forventer, at salget skal finde sted. Det anbefaler virksomhedsrådgiver Carsten Hansen fra Patriotisk Selskab. 

- Det lyder måske voldsomt, men det behøver ikke at betyde, at det ikke længere skal være sjovt at drive virksomhed, og at det hele skal handle om afvikling. Jeg siger bare, at man skal tænke over, at ens virksomhed skal være attraktiv for en kommende køber, hvis man vil af med den til den ønskede pris, lyder det. 

Og når man lægger en plan for årene op mod det forventede salgstidspunkt, bør man først og fremmest vurdere, hvad en kommende køber vil bruge ejendommen til, råder Carsten Hansen.

For mange landbrug

I Danmark er der mindre end 300 landmænd under 45 år og omkring 50.000 landbrugsejendomme. Det betyder, at mange af de ejendomme, der skal sælges i fremtiden højst sandsynligt, bliver suppleringsejendomme, forklarer Carsten Hansen.

- Man skal kaste et realistisk blik på sin ejendom og overveje, om den kommer til at danne grundlag for en ny selvstændig virksomhedsejer. Der er desværre mange eksempler på landmænd, som laver byggerier, der ikke kan afskrives i ejertiden. Hvis den kommende ejer slet ikke skal bruge bygningerne til noget, bliver ejendommen naturligvis svær at sælge. 

Rådgiveren understreger dog, at man sagtens kan lave investeringer i sin ejendom, selv om den skal sælges inden for en overskuelig årrække. Så længe man sørger for at have luft i økonomien til det, og de dermed kan afskrives i ens ejertid.

Nedslidning eller udvikling

Man bør ifølge Carsten Hansen også forholde sig til, om ens virksomhed skal udvikles eller nedslides frem mod det tidspunkt, hvor man ophører med at drive virksomhed. 

- Hvis man vælger at udvikle virksomheden, skal det være, fordi man tror, man kan få en merpris med det afkast, virksomheden kan præstere med en ny ejer. Vælger man derimod at nedslide virksomheden, sparer man penge på investeringer – men kan til gengæld ikke opnå en lige så høj salgspris, fortæller Carsten Hansen.

Og hvis driftsbygninger og stuehuse ikke går som varmt brød, kan jord til gengæld altid sælges, forklarer Carsten Hansen, der også minder om, at man bør overveje, om man skal lease maskiner, så man ikke står med en masse maskiner, der skal sælges sammen med ejendommen.

Frem med til salg-skiltet

Det er ifølge rådgiveren også en god idé at være åben om, at ens ejendom skal sælges inden for en overskuelig årrække. Man ved aldrig, om der er en mulig køber i lokalområdet. 

- Når man har en interesseret køber på hånden, kan man også overveje, om man kan øge chancerne for, at handlen går igennem. Det kan være svært for en ung landmand at få lov at låne penge til at købe – så måske man kan lade et sælgerpantebrev stå i ejendommen, siger Carsten Hansen.

Til sidst bør man overveje, hvad der skal ske med en selv og familien, når man bliver pensioneret.

- Hvis man vil flytte til et nyt hjem, er et godt råd, at man ikke skal gøre det i for sen en alder. Det er bedst, mens man stadig interesserer sig for dem på den anden side af hækken. Hvis man derimod gerne vil blive boende på ejendommen, skal den måske slet ikke sælges, men bare forpagtes ud, slutter Carsten Hansen.

0

Klageinstans med åbenlys inhabilitet

Når inhabilitet er så åbenlys, er konstruktionen uholdbar, hvis vi vil pynte os med at leve i et retssamfund, skriver Jørn Rasmussen blandt andet i dette debatindlæg.

Økologer samles til plantedag i Roskilde

Bedre dyrkningssikkerhed i økologisk planteavl er temaet, når der torsdag den 11. juni er Økologisk Plantedag i Roskilde.

Uvildig rådgivning til landmænd – også omkring forsikringer

En erfaren forsikringsmægler giver landmænd uvildig rådgivning til at få det rigtige sikkerhedsnet under bedriften og familien.

Svenningsens ændrer navn til Nellemann Machinery

I forbindelse med at tilbyde et højere specialiseringsniveau for kunderne ændrer maskinforretningen Svenningsens navn til Nellemann Machinery.

Skovejernes iver overstiger Folketingets bevillinger

Biodiversitet tager meget længere tid at frembringe, end politiker og andre folk tror, konstaterer skovfoged i HedeDanmark Leif Lauridsen.

Har kun skoven til låns

I skovbrug sår fædre, for at sønner kan høste. Sådan har også naturpleje i skoven flere generationer som tidsperspektiv.
Side 1 af 59 (1166 artikler)Prev1234567575859Next