bannerPos

Gør i god tid klar til ejendomssalg

I god tid kan man sagtens skilte med, at ens gård er til salg inden for en årrække. Det kan fremme salget, lyder rådet fra Patriotisk Selskab. Arkivfoto

Ditte Birkebæk Jensen

Journalist
30-04-2019 11:55
En god salgspris for sin ejendom kræver tid og planlægning, påpeger Patriotisk Selskab.

Man kan med fordel begynde at overveje og planlægge salget af sin ejendom ti år før, man forventer, at salget skal finde sted. Det anbefaler virksomhedsrådgiver Carsten Hansen fra Patriotisk Selskab. 

- Det lyder måske voldsomt, men det behøver ikke at betyde, at det ikke længere skal være sjovt at drive virksomhed, og at det hele skal handle om afvikling. Jeg siger bare, at man skal tænke over, at ens virksomhed skal være attraktiv for en kommende køber, hvis man vil af med den til den ønskede pris, lyder det. 

Og når man lægger en plan for årene op mod det forventede salgstidspunkt, bør man først og fremmest vurdere, hvad en kommende køber vil bruge ejendommen til, råder Carsten Hansen.

For mange landbrug

I Danmark er der mindre end 300 landmænd under 45 år og omkring 50.000 landbrugsejendomme. Det betyder, at mange af de ejendomme, der skal sælges i fremtiden højst sandsynligt, bliver suppleringsejendomme, forklarer Carsten Hansen.

- Man skal kaste et realistisk blik på sin ejendom og overveje, om den kommer til at danne grundlag for en ny selvstændig virksomhedsejer. Der er desværre mange eksempler på landmænd, som laver byggerier, der ikke kan afskrives i ejertiden. Hvis den kommende ejer slet ikke skal bruge bygningerne til noget, bliver ejendommen naturligvis svær at sælge. 

Rådgiveren understreger dog, at man sagtens kan lave investeringer i sin ejendom, selv om den skal sælges inden for en overskuelig årrække. Så længe man sørger for at have luft i økonomien til det, og de dermed kan afskrives i ens ejertid.

Nedslidning eller udvikling

Man bør ifølge Carsten Hansen også forholde sig til, om ens virksomhed skal udvikles eller nedslides frem mod det tidspunkt, hvor man ophører med at drive virksomhed. 

- Hvis man vælger at udvikle virksomheden, skal det være, fordi man tror, man kan få en merpris med det afkast, virksomheden kan præstere med en ny ejer. Vælger man derimod at nedslide virksomheden, sparer man penge på investeringer – men kan til gengæld ikke opnå en lige så høj salgspris, fortæller Carsten Hansen.

Og hvis driftsbygninger og stuehuse ikke går som varmt brød, kan jord til gengæld altid sælges, forklarer Carsten Hansen, der også minder om, at man bør overveje, om man skal lease maskiner, så man ikke står med en masse maskiner, der skal sælges sammen med ejendommen.

Frem med til salg-skiltet

Det er ifølge rådgiveren også en god idé at være åben om, at ens ejendom skal sælges inden for en overskuelig årrække. Man ved aldrig, om der er en mulig køber i lokalområdet. 

- Når man har en interesseret køber på hånden, kan man også overveje, om man kan øge chancerne for, at handlen går igennem. Det kan være svært for en ung landmand at få lov at låne penge til at købe – så måske man kan lade et sælgerpantebrev stå i ejendommen, siger Carsten Hansen.

Til sidst bør man overveje, hvad der skal ske med en selv og familien, når man bliver pensioneret.

- Hvis man vil flytte til et nyt hjem, er et godt råd, at man ikke skal gøre det i for sen en alder. Det er bedst, mens man stadig interesserer sig for dem på den anden side af hækken. Hvis man derimod gerne vil blive boende på ejendommen, skal den måske slet ikke sælges, men bare forpagtes ud, slutter Carsten Hansen.

Ukrudtsplante kan true dyrkningen af majs

EU-støttede markforsøg hjælper til at dæmme op for ukrudtsplanten hanespore, der truer med at vokse majsplanter over hovedet.

Styrelse vil gerne se nærmere på Gefions nye tal om Karrebæk Fjord

Den sjællandske landboforening Gefion har fundet rester i vandet af det miljøfarlige stof TBT, som ligger 850 procent over grænseværdien i det område, hvor der er blevet dumpet i fjorden. Miljøstyrelsen forstår undren.

En containerløsning som passer sig selv

Et ETA-fyr sørger for at 30.000 smågrise årligt kan holde varmen. Vigtigst for landmanden selv er, at fyret passer sig selv, at olie er fortid og, at han kan bruge egenproduceret flis og restprodukter fra planteproduktionen.

Slamdumpning i Karrebæk Fjord havde betydning for miljø

Den sjællandske landboforening Gefion har i Karrebæk Fjord på Østsjælland målt høje koncentrationer af det miljøfarlige stof TBT, som var 850 procent over grænseværdien. Dermed kan det ikke passe, at der blot var tale om rent sand, som blev bypasset i fjorden som følge af rensning af sejlrende. Det sagde Miljøstyrelsen ellers for et halvt år siden.

Greenpeace-aktivist: - Det er ikke direkte mod Kjær Knudsen

Greenpeace-aktion på Vanløsegård på Midtsjælland handlede om at reducere svineproduktionen og få forskning på kemikalierne i svineproduktionen.

Efter ulovlig aktion - Landmænd tages som gidsler af en organisation, der føler sig hævet over loven

Greenpeaces opførsel hører ikke hjemme i en retsstat, lyder det fra L&F. Danske Svineproducenter mener, at politiet må tage sig af aktivisterne.

Greenpeace-aktion mod familien Kjær Knudsens svinelandbrug

- Vi driver et stort landbrug med store stalde. Men det er netop årsagen til, at vi siden 2008 løbende har kunnet investere i den mest moderne miljøteknologi på vores landbrug, siger Kim Kjær Knudsen. 17 aktivister invaderede tirsdag morgen familiens ejendom. Greenpeace-talsmand forsvarer aktionen.

Landmand og jæger: - Kronvildt ødelægger for mange penge

Landmand og jagtformand mener, at Vildtforvaltningsrådet er ude af trit med virkeligheden omkring bestanden af blandt andet kronvildt.

Jæger-kritik bliver afvist

- Vi følger regionale anvisninger, siger formanden for Vildtforvaltningsrådet.

Pulje til skovrejsning er skrumpet med 30 millioner kroner

Der er kun fem millioner kroner tilbage i en støttepulje til privat skovrejsning i 2020. Staten må op på beatet og tilføre flere midler, siger viceformand i Landbrug & Fødevarer, Thor Gunnar Kofoed.
Side 1 af 38 (759 artikler)Prev1234567363738Next