bannerPos

Stor høst med ren og glat roe

For nylig høstede Jan Larsen en roemark med sorten Davinci, som han er meget tilfreds med. Foto: Ulrik Larsen

Tekst og foto: Jesper Hallgren

Journalist
11-11-2019 07:01

Årets roehøst er i fuld gang på Nordfalster hos Jan Larsen, som driver 315 hektar ved Gundslev, kører maskinstation og derudover laver entreprenørarbejde. Han driver planteavl med et varieret sædskifte med korn, frø og roer.

For nylig høstede Jan Larsen en roemark med sorten Davinci, og det betegner han som en »fornøjelse«. 

- Roen er nem at pudse af korrekt, da Davinci har et godt samlet bladfæste. Den sidder i den rigtige højde i jorden og er en ren og glat roe med potentiale til at udløse et stort renhedstillæg.

Ny Holmer-roeoptager

Jan Larsen kører maskinstation med en næsten ny Holmer-roeoptager. I år høster han 850 hektar, både ved andre roedyrkere og hos sig selv. Derfor har han stor erfaring med de forskellige sorter, og han kalder Davinci en af de bedste og nemmeste sorter at høste med en meget høj renhed.

Davincis egenskaber betyder, at Jan Larsen kan øge hastigheden på roeoptageren og have en større kapacitet i en sort som Davinci og stadig høste roer med en meget høj renhed.

- Vores øvrige Maribo-sorter viser også gode udbytter rundt omkring hos roedyrkerne, og sorterne Joker, Nelson og Twix har mange af de samme gode egenskaber som Davinci, påpeger Ole Lauridsen, salgschef hos MariboHilleshög.

El-drevne minilæssere bliver aktuelle for landbrug

Stigende krav til arbejdsmiljø og klimavenlighed vil efterhånden give indpas i landbrugsbedrifter for støjsvage og udstødningsfri maskiner, forudser forhandler.

Stort rykind til åbent hus i Sandby

Der var 400-500 besøgende til det årlige åbent hus-arrangement i Sandby Smedie og Maskinhandel.

Stor fremgang og god økonomi i øko-roer

Arealet med økologiske sukkerroer er mere end fordoblet på kun et år, og dette års høst ser ud til at slå de to foregående.

Frøsalget sluppet løs

Sukkerproduktionen og roedyrkningen i Europa har gennem årtier været reguleret og på mange måder meget styret, påpeger Elo West Larsen fra KWS.

Landbruget får hjælp til grøn omstilling

»Landbruget er en del af løsningen« var titlen på en konference på Landbrugsskolen Sjælland i Høng, hvor den grønne omstilling var i fokus.

Klassiske dyder og mekanisk bekæmpelse

Hos Stroco-Agro er interessen for No-till større end salget af udstyr dertil. I stedet er det klassiske harver og radrensere, der stjæler interessen.

Småt med økologi uden EU-støtte

Priserne på økologiske fødevarer ville være meget højere uden støtten fra EU’s landbrugsordning.

Mange tilskudskroner til øko-arealstøtte er spildt

Mens politikerne agter at booste de økologiske tilskud, så får mange økologer flere støttekroner, end de har behov for i kompensation for deres ekstra dyrkningsomkostninger.

Over en femtedel af tilskudskroner er overflødige

Mange landmænd ville investere i stalde eller teknologi også uden at få støtte til det, konstaterer Landbrugsstyrelsen.
Side 1 af 42 (831 artikler)Prev1234567404142Next