bannerPos

Undgå brand i vintermånederne

I de kolde tider er det vigtigt at sikre sig mod risikoen for brand, når man fyrer op, råder forsikringsselskabet Topdanmark. Foto: Colourbox

Tekst og foto: Ditte Birkebæk Jensen

Journalist
10-11-2019 20:21
Fyringssæsonen er gået i gang, hvilket betyder større risiko for gårdbrande, advarer Topdanmark. 

De kolde vintermåneder er begyndt, og dermed er fyringssæsonen også så småt i gang. Det betyder, ifølge forsikringsselskabet Topdanmark, desværre også en forhøjet risiko for gårdbrand. Men der er meget, man selv kan gøre for at undgå flammerne i fyrrummet, lyder det. 

Biobrændselsfyring (pillefyr, flisfyr, kornfyr, brændeovne og pejse) er den hyppigste brandårsag blandt landbrugskunder, oplyser Topdanmark. 

- Cirka 35 procent af alle de brande, Topdanmark får anmeldelser om, er opstået i eller omkring et biobrændselfyr. Som oftest er der sket en tilbagebrand i et stokerfyr, fortæller Gunnel Andersson fra Topdanmarks landbrugsafdeling og fortsætter:

- Derfor opfordrer vi til, at fyret er sikret mod tilbagebrænding, og at man sørger for, at sikringen er funktionel og i orden.

Alle fyr kan brænde

Gunnel Andersson understreger, at selskabet heldigvis oftest ser en høj standard af sikkerhed i fyrrum. 

- Men et udbrændt fyr giver store problemer og meget besvær. Derudover har man efter en brand, et fyrrum, som skal restaureres, før det kan tages i brug igen, siger han. 

Ifølge Topdanmark har alderen på fyret ingen betydning for, om det brænder eller ej. 

- Vi ser alle typer af biobrændselfyr gå op i røg – nye som gamle. Det vigtigste for at undgå brand i fyret er at rengøre og servicere sit fyr jævnligt. Det er også vigtigt, at man sørger for at asken ved rengøringen bliver håndteret på en sikker måde, da gløder kan leve længe i det sorte restprodukt, lyder det.

Rent og ryddeligt fyrrum

Selv om det er fristende at opbevare diverse ting i fyrrummet, fraråder Topdanmark det på det kraftigste. 

- Fyrrummet skal være rent og ryddeligt. Det skal ikke være en opbevaringsplads for maling eller væsker, vådt arbejdstøj eller børnenes flyverdragt, der hænger til tørring eller andet brændbart. Man skal tænke over, hvad man sætter ud i fyrrummet og huske, at det er en sikkerhedsforanstaltning og ikke et opbevaringslager.

Det samme gælder for brændeovne og pejse, som kan være rigtig hyggelige i en kold tid, men som også udgør en stor brandrisiko. 

- Utætte skorstene, en gnist der skyder, håndtering af asken og ikke mindst tøj og andet brandbart for tæt på, er sædvanlige brandårsager, som vi ofte oplever, siger Gunnel Andersson.

- Og da der ikke er noget fyrrum, som begrænser ilden, ender de brande oftest med, at hele hjemmet går tabt. Derfor er det vigtigt at tænke sig om en ekstra gang, når man har en brændeovn eller pejs derhjemme.

0

Mange år kort afsluttet

Jørgen Petersen forlod posten som formand for Østdansk Landboformand med den korteste beretning i hans lange regeringstid.

SDK lancerer mobile høstlagre

S.D. Kjærsgaard A/S lancerer nyt tiltag, hvor containere med reservedele udstationeres på Sjælland og i Jylland med det formål at give landmænd hurtig adgang til reservedele og service i en travl høstperiode.

Store indflytningsdag hos DLG

Forleden var det store indflytningsdag hos DLG-koncernen, hvor 250 medarbejdere rykkede ind i det nye hovedsæde i Fredericia.

Forberedelse på ferien

Ledelsesrådgiver Jette Sandager påpeger, at en god ferie begynder med en god forberedelse af ferieperioden på bedriften.

Demokaravane havde sidste stop på Sjælland

Sjællænderne kunne på en mark ved Næstved for nylig opleve Kuhn-græsmaskiner i aktion.

Virusgulsot – en reel trussel i år?

I år er der brugt en del mere tid i nogle roemarker end de seneste år. Force-bejdsningen giver pludselig et behov for jævnligt at tjekke for skadedyr.

Godt helbred er vejen frem

Leif Petersen fra Tornved Maskinstation er 72 år, men han er stadig i fuld vigør og har ingen planer om at stoppe.

Den danske sommer bliver mere ekstrem

DMI’s Klimaatlas er udvidet med ny viden om tørke og nedbør, og her byder især sommeren på markante ændringer i vejret.

Kender du dine produktionsomkostninger pr. gris?

Ved faldende salgspriser er det vigtigt, man har lave produktionspriser, og det kan blandt andet ske gennem billigt foder.
Side 1 af 62 (1240 artikler)Prev1234567606162Next