bannerPos

Adamshøj Gods går ind i økologisk ægproduktion

Godsejer Carl Boisen Thøgersen foran det nye store hønsehus, der netop nu er under opførelse på Adamshøj Gods ved Ringsted.

Henrik Sieben

Journalist
21-11-2018 07:00
Ejeren af Adamshøj Gods ved Ringsted, Carl Boisen Thøgersen, sætter yderligere en driftsgren på CV’et – producent af økologiske æg.

I begyndelsen af 2019 bliver 18.000 økologiske hønniker af racen lohmann light sat ind i et 3.000 kvadratmeter stort nybygget hønsehus på Adamshøj Gods ved Ringsted.

Dermed bliver det første gang i tæt ved 50 år, at der igen er animalsk produktion på godset. Samtidig bliver en del af det ellers konventionelt drevne midtsjællandske gods delvist økologisk.

- Ja, nu kommer der til at ske noget helt nyt spændende i godsets historie, lyder det fra godsejer Carl Boisen Thøgersen, der – som sin forgænger – indtil nu har drevet godset konventionelt og uden animalsk produktion. Frem til slutningen af 1960’erne var der en større jerseybesætningen på Adamshøj.

Om baggrunden for at tage ægproduktion ind, siger Carl Boisen Thøgersen:
- I forbindelse med udarbejdelse af en ny strategiplan for godset ønskede jeg ud over konventionel planteavl, skovdrift og udlejning af huse, yderligere en driftsgren.

 

Tiltalende produktionsform

Valget faldt på produktion af økologiske æg, for som godsejeren selv udtrykker det, er det »en tiltalende produktionsform«. Samtidig har han altid været åben overfor nye muligheder.

- Jeg er ellers ikke økolog, men det her er en rar produktionsform og er nok det nærmeste, man kan komme i forhold til de naturlige behov, hønsene har, påpeger Carl Boisen Thøgersen, som dog stadig mener, der er noget, der kan gøres bedre i den økologiske produktion.

- Jeg er ny i det her og vil gerne sammen med andre prøve at ændre på ting, der bevirker, at dyrene får det endnu bedre. Vi vil løbende arbejde på dyrevelfærdsmæssige forbedringer.

- Vi har, tilføjer han, blandt andet allerede valgt, at hønsene skal sidde på champignonformede pinde frem for runde eller firkantede. Det giver færre skader på brystben, når de flyver op, og de får et bedre greb, når de sidder. Samtidig modvirker en lille eltråd under pinden natlige angreb af blodmider.

 

Seks separate folde

Den nye stald på Adamshøj kommer til at ligge nord-syd og flugter dermed – på krav fra Ringsted Kommune – et par af de nuværende driftsbygninger, herunder den gamle tidligere kvægstald.

Stalden deles på midten i længderetningen. I alt bliver der seks afsnit á 3.000 høns, klart adskilt. Hønsene får via seks separate folde adgang til det i alt 7,2 hektar store areal udlagt i folde, hvor der er plantet popler, kirsebær og birk.

- Foldene er plantet til med hurtigt voksende træer, da hønsene skal kunne søge ind under disse, hvor de føler sig mere trygge, når de er ude, forklarer Carl Boisen Thøgersen.


Læs mere i LandbrugØst i uge 47, der udkommer torsdag den 22. november, men allerede fra lørdag den 17. november kan ses på landbrugoest.dk.

 

22 meter lang arm rækker til meget

Kalundborg-entreprenør har investeret i en ny Komatsu med en 22 meter lang arm, og den rækker til mange forskellige opgaver.

Dræneksperter i Sydsjælland

To kammerater fra landbrugsskoletiden har etableret entreprenørfirma i Rønnede, og det er med fokus på at dræne landbrugsjord.

Debat om bæredygtighed i dansk svineproduktion

Mandag den 27. maj holder Danske Svineproducenter et debatmøde om bæredygtighed i svineproduktionen.

Styrelse svarer på tvivlsspørgsmål om nye firmabil-regler

Nye registreringskrav for varebiler har høstet mange spørgsmål. Færdselsstyrelsen svarer her på de mest gængse.

Det betaler sig at opdatere drænanlægget

Et nyt drænanlæg kan afskrives over fem år, så det bør ikke være svært at få økonomi i at få sine marker opdateret med hensyn til dræning, vurderer dræningsspecialist.

Roeavlere så nærmere på ny avanceret markrobot

KWS-arrangement på Lolland samlede cirka 50 roeavlere, der blandt andet blev præsenteret for en ny robot fra Farmdroid.

Mange valfartede til jubilæum i Slagelse

Besøgende fra hele landet var med til at fejre 25-års jubilæum i Slagelse Maskinforretning.

Landskabskonsulent: - Den mentale sundhed ligger lige uden for døren

Landskabskonsulent Søren Paludan giver gode råd til at skabe fantastiske rammer på gården, og smukke omgivelser er som medicin for os, påpeger han.

Nyt udstyr finder nødstedt vildt

Alle 182 frivillige hundeførere i Schweiss-registret kan fortsætte samarbejdet med nye pejl.

Grimme på vej mod 2020

Som led i udviklingen af produktprogrammet til roeavlere udvider Grimme programmet af roeoptagere med to nye modeller.
Side 1 af 29 (564 artikler)Prev1234567272829Next