bannerPos

DM&E Sjælland: - Dansk landbrug er en del af løsningen

Der var god stemning på generalforsamlingen. De omkring 50 deltagere der var mødt op, kunne se frem til efterfølgende vinsmagning og aftenfest. Foto: Majbritt Christensen

Tekst og foto: Majbritt Rytter Christensen

Fagjournalist
03-02-2020 13:23
Sidste års drilske vejrlig var på dagsordenen, da DM&E Sjælland for nylig afholdte generalforsamling på Comwell i Sorø.

Forleden afholdt DM&E den årlige generalforsamling på Comwell i Sorø. Det var et velbesøgt arrangement og deltagerne kunne se frem til efterfølgende vinsmagning og aftenfest.

Formand Birger Niemann lagde ud med en gennemgang af året der gik.

- For mennesker, som bruger det meste af deres arbejdsliv under åben himmel, er det svært ikke at nævne vejret. Ingen beretning er vel fremført uden at berøre dette emne.

Han kom ind på, hvordan de seneste tre år har været kendetegnet med ekstreme vejrlig på hver sin måde.

- 2017 var det mest regnfulde vejr i 136 år. Skulle nogen være i tvivl, blev rekorden slået i 2019. Men DM&Es medlemmer og deres dygtige medarbejdere, gjorde mange steder det næsten umulige og fik ved fælles hjælp tingene til at lykkes.

Vedtægter, nu med code of conduct

Et tema på DM&Es bestyrelsesmøder har udover vejret været en revision af vedtægterne for dels lokal- og specialforeningerne. Det har, ifølge bestyrelsesmedlem Skak Gaarde, været bestyrelsens opgave at udarbejde et mere klart sæt lovregler for driften af foreningerne samt at tydeliggøre ejerskab og regler for medlemskab og optagelse af nye medlemmer.

- Et punkt, der er kommet med i vedtægterne nu, er at der i relation til dette er indført code of conduct i vedtægterne, forklarer Skak Gaarde.

Dermed indføres der nu et overordnet sæt retningslinjer for foreningens måde at drive forretning på samt hvilke krav man stiller til leverandører vedrørende sociale, etiske og miljømæssige forhold.

Miljøet i fokus, men…

Set med landbrugets øjne kan det ifølge Birger Niemann godt se lidt bekymrende ud, trods statsministerens ord om at den nye regering vil landbruget.

- Aldrig en dag uden ordet klima. Det er som om det er der, stemmerne er.

- Alle vil det, men ingen vil bo i nærheden af vindmøller, biogasanlæg eller solcelleparker. Ingen er vel i tvivl om, at det er en vigtig dagsorden, men man vil ikke selv yde noget, forklarer han.

Han understregede vigtigheden i, at man husker, at bæredygtighed ikke ophæver den økonomiske tyngdelov. Der skal betales for det på en eller anden måde.

Næste år

2020 vil ifølge Birger Niemann blive endnu et år, hvor klimadagsorden kommer til at fylde i entreprenørbranchen.

- Der vil komme mere fokus på, hvordan vi i fremtiden håndterer den øgede mængde regnvand, som vil ramme os.

- Ligesom der vil komme fokus på miljøbelastningen i form af CO2-udledningen i bygge- og anlægsbranchen hele værdikæden igennem, fastslog han.

Et af de værktøjer, han regner med, kommer til at drive den politiske dagsorden er FNs 17 verdensmål. Han forventer derfor, at der derfor fortsat vil være efterspørgsel på kvalificerede medarbejdere og dermed et behov for at uddanne kloakmestre, så generationsskifteproblematikkerne kan løses uden at medlemsvirksomhederne skal stå uden ansvarlige kloakmestre.

Fremtiden

Det er DM&Es holdning, at man fortsat fokuserer på at komme ud og besøge medlemsvirksomhederne og derigennem få skabt en tættere kontakt til de lokale medlemmer.

- Dansk landbrug er ikke problemet men en del af løsningen med hensyn til den kommende miljøpolitik.

- Vi har altid levet i en forandringens tid. Måske synes nogle, at det går rigeligt stærkt. Men husk, man skal vælge forandringer til og ikke fra, afslutter Birger Niemann, der understreger, at med hensyn til klimaet vil dansk landbrug fortsat, sammen med maskinstationerne, være løsningen på mange af klimaproblemerne.

majbritt@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 22 60 40

Case IH præsenterer nyt forhandlersetup på Sjælland

Danmarks mest sælgende mærke i 2019 for landbrugstraktorer over 50 hk, Case IH, er klar til at løfte sløret for fremtidens forhandlersetup på Sjælland.

Øget viden og større motivation gør en forskel

Der skal mere systematik og stor selverkendelse til i besætningerne for at gøre noget ved dødeligheden, påpeger Seges.

Gødskning tidligere end normalt

Med en forventet lav kvælstofpulje i jorden, og afgrøder der allerede er klar til at starte væksten, vurderes første tildeling af gødning at være lidt tidligere end normalt.

Fleksible bladgødninger

Flex Fertilizer-systemet tildeler næringsstofferne effektivt til afgrøden og efter aktuelt behov. Samtidig er det en både klima- og miljøvenlig gødningsform.

Gratis webinar om gødskningsstrategi

Seges inviterer til webinar om strategier for gødskning for den kommende sæson.

35 millioner fra Danish Agro

Andelsgrovvareselskabet havde sidste år rekordomsætning og et overskud før skat på 402 millioner kroner.

Det totale kvælstof-balanceregnskab skal skrottes

En bare nogenlunde præcis opgørelse fra danske landområder er uladsiggørlig, og naturen har så mange selvregulerende mekanismer, som ikke kan sættes på en formel, påpeger Jørn Rasmussen.

Tysk sag kostede DLG dyrt

Tørken i sommeren 2018 kostede DLG et trecifret millionbeløb på bundlinjen i regnskabet. I 2019 er det en konkurrencesag fra Tyskland, som koster koncernen 119 millioner kroner.

Landbruget skal inddrages i klimaforhandlinger

Vi ved, hvordan man reducerer CO2-udledningen drastisk, samtidig med at man øger produktionen.

Ung lollik har succes med egen maskinstation

Henrik Schmidt driver Henriks Maskinstation på Lolland, og han er med sine bare 26 år én af de yngste i en hård branche.
Side 1 af 47 (932 artikler)Prev1234567454647Next