bannerPos

Birger Niemann: - Pas på medarbejderne

Birger Niemann fremførte på generalforsamlingen i DM&E Sjælland, at man allerede er på vej til at mangle kvalificeret arbejdskraft. Foto: Verner Vincents

Henrik Sieben

Journalist
06-02-2019 07:59
På generalforsamlingen i Danske Maskinstationer & Entreprenører Sjælland opfordrede formanden til, at man passer godt på sine medarbejdere.

Der lød såvel positive som negative toner, da Birger Niemann på vegne af bestyrelsen i Danske Maskinstationer & Entreprenører Sjælland, aflagde beretning på foreningens generalforsamling, der blev afviklet med 35 deltagere på Kragerup Gods ved Ruds Vedby i Vestsjælland.

Formanden slog således indledningsvis fast, at han på generalforsamlingen sidste år havde konstateret, at 2017 havde været det mest regnfulde i 136 år, men her i 2019 kan så kunne konstatere, at 2018 vækstsæsonen har været den tørreste i 100 år.

- Til gengæld var høsten grundet sommerens tørke både nem og let, ligesom der i efteråret ikke havde været megen spildtid. Det betød, at maskinerne ikke blev belastet på samme måde som i vækstsæsonen 2017.

På minussiden fortalte Birger Niemann blandt andet, at der i 2018 ikke var halm på markerne. Vi oplevede selv, at der på mange marker end ikke var nok halm til blot en enkelt bigballe pr. hektar.

 

Konkurser og nye medlemmer

- På entreprenørsiden har der det sidste år været fuld kamp på kedlerne, og det gode vejr har været med til at gøre det nemmere at planlægge sit arbejde – med mindre omkostninger til følge.

Formanden konstaterede at landsorganisationen har haft en medlemsnedgang til samlet 694 aktive medlemmer, men oplyste videre også, at der aktuelt er mange, der retter henvendelse om medlemskab, så han forventede en stigning i antal medlemmer. 2018 har budt på 31 nye virksomheder.

I den forbindelse nævnte Birger Niemann også, at man har sagt farvel til 44 medlemsvirksomheder, hvoraf 12 er erklæret konkurs, mens andre har afviklet deres virksomheder grundet alder eller andre årsager.
 

Mangel på arbejdskraft

I beretningen kom Birger Niemann også ind på, hvad der har været af aktiviteter på landsplan og nævnte i flæng Vidensdagene, Græsland, Langesømessen, Skov og Teknik, arbejdsmiljøkonference, Kloakmessen, IT-messe, Entreprenør & Håndværk-messen og Agromek samt den stiftende generalforsamling i DM&E Junior, der er en ungdomsforening under DM&E.

I et kig ind i krystalkuglen for fremtiden pegede Birger Niemann på et stort problem, og det er mangel på arbejdskraft.

- Det betyder, at det allerede nu kan være svært at finde folk med gode kvalifikationer. Samtidig kan vi konstatere, at man er begyndt at stjæle medarbejdere fra hinanden. Det presser lønnen og omkostningerne, så det er med at passe på de medarbejdere, man har, pointerede formanden, der også kom ind på den førte landbrugspolitik.
 

Valg og muntert indlæg

- Vi har en regering, som vil danske landbrug og som påskønner 165.000 medarbejdere i relaterede erhverv og en valutaindtjening på 155 milliarder kroner. Det er en solid og nødvendig baggrund for det danske velfærdssamfund.

- Håbet er, at der stadig kæmpes for, at vi ikke altid skal være klassen duks, men også at »københavnerpressen« bliver mere seriøs. Der findes trods alt også mange gode historier om dansk landbrug.

Såvel Skak Gaarde som Flemming Westring Sørensen blev genvalgt til bestyrelsen, mens Simon Ludvigsen fra Døllefjelde Maskinstation afløste Henning Hansen, der ikke ønskede genvalg.

Selve generalforsamlingen blev rundet af med et muntert indlæg af forfatter og hobbylandmand Kurt L. Frederiksen, der i 2017 tog den mere end 5.000 kilometer lange tur fra Tjørnelund ved Høng i Vestsjælland til Nordkap og retur over Finland kørende på en gammel Valmet-traktor fra 1984 og med en campingvogn på slæb.

 

»- Samtidig kan vi konstatere, at man er begyndt at stjæle medarbejdere fra hinanden. Det presser lønnen og omkostningerne, så det er med at passe på de medarbejdere, man har.«

Birger Niemann

 

 

Ny aftale om sukkerroer på plads

Nordic Sukker og Danske Sukkerroedyrkere har netop indgået en aftale om dyrkning af sukkerroer i 2020.

- Robot-projekt skal støttes og tales op

Der er store perspektiver i Farmdroid markrobot. Det vurderer maskinkonsulent ved VKST Christian Rabølle, der ser et aktuelt behov for robotten i økologiske bedrifter.

Godt nyt til DLFs frøavlere

DLFs frøavlere tjener 85 millioner kroner ekstra for høst 2018

Vejret i maj var køligt

Statistik fra DMI giver et tilbageblik på maj, der var koldere end normalt, men havde nedbør tæt på gennemsnittet.

Veganere politianmeldt for ulovlig indtrængen i svinestalde

Uden hensyntagen til smittebeskyttelse har personer fra Veganerpartiet optaget facebookvideo fra svinestalde, som har til formål at skabe forargelse hos partiets tilhængere. De ulovlige indtrængninger bliver nu en sag for politiet.

Samlede leasingaftaler for hele maskinparken venter

Flere landmænd viser interesse for individuelle aftaler, som omfatter flere fabrikater, men som kan samles i én leasingaftale, lyder det fra Leasing Fyn.

Operationel leasing kræver indblik i timetal og hektarer

For traktorer skal timebehovet generelt nærme sig 850-1.000 timer pr. år, før operationel leasing er interessant, mens der også ses eksempler på positive kalkulationer ved mindre timetal, vurderer DM&E Agro i en leasing-analyse.

Landboforening melder alt klar til Store Frødag

2019-udgaven af Store Frødag foregår hos formanden for Østdansk Landboforening, Jørgen Petersen, og sønnen Christian Petersen på Thinghøj på Stevns.

Planter kan være skyld i fotosensibilitet hos heste

Alle planteædende husdyr kan få fotosensibilitet. Seges Heste sætter fokus på, hvad visse planter kan få af følger for heste på græs.
Side 1 af 32 (621 artikler)Prev1234567303132Next