bannerPos

Birger Niemann: - Pas på medarbejderne

Birger Niemann fremførte på generalforsamlingen i DM&E Sjælland, at man allerede er på vej til at mangle kvalificeret arbejdskraft. Foto: Verner Vincents

Tekst og foto: Henrik Sieben

Journalist
06-02-2019 07:59
På generalforsamlingen i Danske Maskinstationer & Entreprenører Sjælland opfordrede formanden til, at man passer godt på sine medarbejdere.

Der lød såvel positive som negative toner, da Birger Niemann på vegne af bestyrelsen i Danske Maskinstationer & Entreprenører Sjælland, aflagde beretning på foreningens generalforsamling, der blev afviklet med 35 deltagere på Kragerup Gods ved Ruds Vedby i Vestsjælland.

Formanden slog således indledningsvis fast, at han på generalforsamlingen sidste år havde konstateret, at 2017 havde været det mest regnfulde i 136 år, men her i 2019 kan så kunne konstatere, at 2018 vækstsæsonen har været den tørreste i 100 år.

- Til gengæld var høsten grundet sommerens tørke både nem og let, ligesom der i efteråret ikke havde været megen spildtid. Det betød, at maskinerne ikke blev belastet på samme måde som i vækstsæsonen 2017.

På minussiden fortalte Birger Niemann blandt andet, at der i 2018 ikke var halm på markerne. Vi oplevede selv, at der på mange marker end ikke var nok halm til blot en enkelt bigballe pr. hektar.

 

Konkurser og nye medlemmer

- På entreprenørsiden har der det sidste år været fuld kamp på kedlerne, og det gode vejr har været med til at gøre det nemmere at planlægge sit arbejde – med mindre omkostninger til følge.

Formanden konstaterede at landsorganisationen har haft en medlemsnedgang til samlet 694 aktive medlemmer, men oplyste videre også, at der aktuelt er mange, der retter henvendelse om medlemskab, så han forventede en stigning i antal medlemmer. 2018 har budt på 31 nye virksomheder.

I den forbindelse nævnte Birger Niemann også, at man har sagt farvel til 44 medlemsvirksomheder, hvoraf 12 er erklæret konkurs, mens andre har afviklet deres virksomheder grundet alder eller andre årsager.
 

Mangel på arbejdskraft

I beretningen kom Birger Niemann også ind på, hvad der har været af aktiviteter på landsplan og nævnte i flæng Vidensdagene, Græsland, Langesømessen, Skov og Teknik, arbejdsmiljøkonference, Kloakmessen, IT-messe, Entreprenør & Håndværk-messen og Agromek samt den stiftende generalforsamling i DM&E Junior, der er en ungdomsforening under DM&E.

I et kig ind i krystalkuglen for fremtiden pegede Birger Niemann på et stort problem, og det er mangel på arbejdskraft.

- Det betyder, at det allerede nu kan være svært at finde folk med gode kvalifikationer. Samtidig kan vi konstatere, at man er begyndt at stjæle medarbejdere fra hinanden. Det presser lønnen og omkostningerne, så det er med at passe på de medarbejdere, man har, pointerede formanden, der også kom ind på den førte landbrugspolitik.
 

Valg og muntert indlæg

- Vi har en regering, som vil danske landbrug og som påskønner 165.000 medarbejdere i relaterede erhverv og en valutaindtjening på 155 milliarder kroner. Det er en solid og nødvendig baggrund for det danske velfærdssamfund.

- Håbet er, at der stadig kæmpes for, at vi ikke altid skal være klassen duks, men også at »københavnerpressen« bliver mere seriøs. Der findes trods alt også mange gode historier om dansk landbrug.

Såvel Skak Gaarde som Flemming Westring Sørensen blev genvalgt til bestyrelsen, mens Simon Ludvigsen fra Døllefjelde Maskinstation afløste Henning Hansen, der ikke ønskede genvalg.

Selve generalforsamlingen blev rundet af med et muntert indlæg af forfatter og hobbylandmand Kurt L. Frederiksen, der i 2017 tog den mere end 5.000 kilometer lange tur fra Tjørnelund ved Høng i Vestsjælland til Nordkap og retur over Finland kørende på en gammel Valmet-traktor fra 1984 og med en campingvogn på slæb.

 

»- Samtidig kan vi konstatere, at man er begyndt at stjæle medarbejdere fra hinanden. Det presser lønnen og omkostningerne, så det er med at passe på de medarbejdere, man har.«

Birger Niemann

 

 

Småt med økologi uden EU-støtte

Priserne på økologiske fødevarer ville være meget højere uden støtten fra EU’s landbrugsordning.

Mange tilskudskroner til øko-arealstøtte er spildt

Mens politikerne agter at booste de økologiske tilskud, så får mange økologer flere støttekroner, end de har behov for i kompensation for deres ekstra dyrkningsomkostninger.

Over en femtedel af tilskudskroner er overflødige

Mange landmænd ville investere i stalde eller teknologi også uden at få støtte til det, konstaterer Landbrugsstyrelsen.

Lav erstatning til landmand berørt af sprøjteforbud i BNBO

Første afgørelse om erstatningens størrelse om sprøjteforbud i et BNBO i Egedal ender i en for lodsejer chokerende lav erstatning. Nordsjællandsk landboformand føler sig ramt på retsfølelsen. Erstatningen ligger langt fra, hvad man fra landbrugets side mener, er rimeligt.

Velfærdskød – kalve på græs: - Man skal have mentalt overskud

Karen Freiesleben og Torben Olsen har i flere år fast haft 50 jerseytyrekalve på stald, og de opfordrer andre til at lave gårdbutikker og sælge gennem lokale supermarkeder – selv om det kræver mentalt overskud.

Flere støttesager i klemme

Et par bøvlede støttesager har på det seneste sat en stopper for lysten til at søge yderligere EU-tilskud, siger Anders Laustsen.

Støtte har fulgt væksten på kvægbedrift

Anders Laustsen har i takt med udvidelser af sin økologiske bedrift gjort brug af tilskudsordninger fra EU, men han mener, at EU-støtten til landbruget helt bør fjernes.

Lukket for kontrakttegning

Med kontrakt på de sidste 2.000 hektar, som Nordic Sugar ønskede, er der nu lukket for yderligere kontrakttegning til 2020.

MariboHilleshög åbner salg til kampagnepriser

Fra i år kan frøene købes direkte hos frøfirmaerne i stedet for at bestille dem hos Nordic Sugar.

Nordisk tang skal testes i danske besætninger

Udenlandske forsøg har tidligere vist, at tang kan hæmme metanproduktionen i køernes vom. Nu skal der dyrkes tang herhjemme, som skal forarbejdes og i sidste ende tilsættes kvægfoderet i danske besætninger.
Side 1 af 42 (824 artikler)Prev1234567404142Next