bannerPos

Mogens Dall:: Efterafgrøder knækker ikke kurven

Omkring 150 deltog i generalforsamlingen i LandboSyd, der fandt sted på Gråsten Landbrugsskole.

Tekst og foto: John Ankersen

Redaktør, LandbrugSyd
14-03-2020 17:36
Der var kritik af flere ministre og ikke mindst Aarhus Universitet fra formand Mogens Dall, da LandboSyd holdt generalforsamling i Gråsten. Ikke mindst efterafgrødekravet fik en hård medfart af landboformanden

GENERALFORSAMLING Vandplaner, efterafgrødekrav og andre for landbruget begrænsende og fordyrende tiltag. Formand for LandboSyd, Mogens Dall, er langt fra imponeret over den nuværende regerings udspil og ageren omkring landbruget, siden den kom til magten efter valget i 2019.

-  Det startede ellers godt med ros til landbruget fra statsminister Mette Frederiksen (S), men lige efter kom så alle de hér ting, sagde Mogens Dall på foreningens generalforsamling forleden.

 

Efterafgrøder hjælper ikke

Det var med direkte adresse til miljøminister Lea Wermelin (S) og fødevareminister Mogens Jensen (S), at Mogens Dall kom med en massiv kritik og skepsis omkring det øgede efterafgrødekrav:

- Flere efterafgrøder vil ikke knække kurven. Lige meget hvad vi gør i landbruget giver input et output, konstaterede Mogens Dall, der samtidig stillede kraftigt spørgsmålstegn ved de forskere, som regeringen benytter sig af.

-  Aarhus Universitet har jo frygteligt svært ved at regne, fastslog Mogens Dall med henvisning til den stærkt omdiskuterede regnefejl fra det østjyske universitet.

Hér mener Mogens Dall ikke, at man tager andre forhold omkring kvælstofudledning til vandmiljøet i betragtning.

Her henviste han blandt andet andre forskere og biologers konstatering af, at mængden af krabber i de danske farvande er kraftigt stigende – og afføringen fra dem alene svarer til afføring fra et sted mellem 5 – 15 millioner mennesker, der tilføres havet direkte.

-  Vi skal have fanget og kogt nogle krabber. Efterafgrøder hjælper ingenting, slog Mogens Dall fast.

Han mener, at der i stedet er brug for alternative virkemidler som eksempelvis præcisionslandbrug, knækkede dræn og andre konkrete virkemidler.

-  Og så venter vi bare på klimaminister Dan Jørgensen – hvad spiller han ud med?, spurgte Mogens Dall.

 

Første regnskab efter turbulent år

2019 blev et begivenhedsrigt år på ledelsesgangen i LandboSyd, hvor en fyring af de daværende to ansatte direktører, Anders Andersen og Jan Fensholt-Hansen, samtidig sidst på året blev et velkommen til den nyansatte direktør, Sune Aagot Sckerl.

Og han kunne ved gennemgangen og præsentationen af LandboSyd´s regnskab også notere sig, at både fyring og ansættelse på direktørgangen, har betydet øget omkostninger til både fratrædelser og tiltrædelse.

Omsætningen steg i LandboSyd og samlet set med datterselskaber endte omsætningen på 87 millioner kroner i 2019 mod 83 millioner kroner i 2018. Egenkapitalen steg med godt halvanden million fra 31,3 millioner kroner til 32,8 millioner kroner. Årets resultat blev en smule mindre i 2019 i forhold til året før – 1,6 millioner kroner mod godt 1,9 millioner kroner i 2018.

Sune Aagot Sckerl noterede sig, at omsætningen i LandboSyd har været stigende hvert år siden 2012, og der er også budgetteret med en stigning i omsætningen i år.

Omkring 150 deltog i generalforsamlingen i LandboSyd, der traditionen tro blev holdt på Gråsten Landbrugsskole.

0

Begrænset forskel på klimaets bundlinje

Aarhus Universitet finder ingen særlige forskelle på miljø- og klimapåvirkningen mellem økologisk og konventionel planteproduktion.

Aktiv ungdomsorganisation i fremgang på flere fronter

LandboUngdom er en aktiv organisation med fremgang, der senest er gået med i et nyt nordisk netværk for unge på landet.

40.000 arter på plads i Naturbasen

På Danmarks største vidensbank med national flora og fauna sætter amatører og eksperter hinanden stævne og indsamler unik viden.

Læssemaskiner til ethvert formål

Stemas tilbyder et bredt program inden for Weidemann-programmet - senest en hjullæsser med variabel hydrostatisk transmission, der bejler til både landbruget og entreprenørerne

Rust virksomheden til den næste krise

Søren Pilegaard, virksomhedsrådgiver i VKST, kommer med råd til at ruste sin virksomhed i en usikker fremtid.

Husk forsikringen – inden skaden sker

Udføres landbrugsarbejde for andre, bør det overvejes at udvide ansvarsforsikringen.

Väderstad med nyt stophjul til såmaskine

For at øge såpræcisionen yderligere lancerer Väderstad et nyt stophjul til deres rækkesåmaskiner.

Koldsøs innovative miniplov er optimeret og klar

Fredag den 31. juli viser Koldsø Smede og Maskinservice den 100 procent klargjorte miniplov med to såaggregater frem ved en sådemonstration i Vestsjælland.

To måneder mere til vandrådsarbejdet

Miljø- og Fødevareministeriet har lyttet til ønsket om at flytte fristen for vandrådsarbejdet, som med udsættelsen er den 22. november.

Danish Crown leverer sit bedste halvårsregnskab

Halvårs-omsætningen i Danish Crown er med 32 milliarder kroner 18 procent større end sidste år, og nettoresultatet er øget med 46 procent til 1,4 milliarder kroner.
Side 1 af 60 (1186 artikler)Prev1234567585960Next